用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國爆新一輪疫情
樓主: angel_laam
go

[英國] 英國爆新一輪疫情   [複製鏈接]

khwong67 發表於 20-9-19 10:43
英國最新確診數字43xx, 睇嚟相當嚴重
睇來数字會愈來愈高,BJ講咗唔會關學校,又唔強制學校戴口罩,我孩子話師生都無戴口罩,本地學生根本唔當一回事,真係好擔心!

通常疫情會兩星期左右 peak..就睇下點。

呢到寫每日平均6千確診

https://hk.mobi.yahoo.com/trendr/rthk.hk.international/英國確診個案反彈-約翰遜不排除再推全國限制措施-192604879.html

回覆 angel_laam 的帖子

如果要實行全國限制措施,是否要海外生全部回家,阿囡10月頭飛,正是Newcastle,真係擔心

dach 發表於 20-9-19 12:04

如果要實行全國限制措施,是否要海外生全部回家,阿囡10月頭飛,正是Newcastle, ...
呢個要睇個別大學安排。我知之前封 London,英國都仲有大學照上課到學期尾。英國所謂封城,都係照可以出入境

回覆樓主:

我孩子下星期返去大學year 2, 唯有自己小心D,避免去人多敘會。本地學生喜歡去pub去party, 孩子同學暑假期間照開party

回覆樓主:

我囡中學校長都話,佢D學生比隔幾條街嘅大學生做(防疫)得好好多。

請問連花清瘟膠囊有冇人帶過?可入境嗎?

Kaka315 發表於 20-9-19 16:42

可以

Kaka315 發表於 20-9-19 16:42
放係行李寄倉無問題

回覆 dach 的帖子

我女也是Newcastle, 待 visa 中,預計10 月中飛~

返得去,要預左受到感染冇得醫,孩子辛苦d自己一個留左房中自然康復的準備,藥物、食物、零食和日用品等...諗定個清單好d

小加子 發表於 20-9-20 11:00
返得去,要預左受到感染冇得醫,孩子辛苦d自己一個留左房中自然康復的準備,藥物、食物、零食和日用品等... ...

慘……    

PacoMum 發表於 20-9-19 17:13
放係行李寄倉無問題

我仔唔肯帶呢!

醒目開學勳章

小加子 發表於 20-9-20 11:00
返得去,要預左受到感染冇得醫,孩子辛苦d自己一個留左房中自然康復的準備,藥物、食物、零食和日用品等... ...
所以今年好多家長放棄 deposit 唔過,錢冇咗可以再揾過,但命仔冇了就冇了
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-9-20 15:39
所以今年好多家長放棄 deposit 唔過,錢冇咗可以再揾過,但命仔冇了就冇了  ...

路過!疫情防不勝防,自己本地出街也怕中獎,D人冇社交距離。。等出咗疫苗才去旅行吧!疫情對年青人自己選擇自然療法,约比14天康復長-點,但食重藥後遣症非常嚴重。。。。

dach 發表於 20-9-19 12:04

如果要實行全國限制措施,是否要海外生全部回家,阿囡10月頭飛,正是Newcastle, ...
我大仔都係10月頭返去,今次直飛倫敦……你囡囡呢?

Kaka315 發表於 20-9-20 15:16
我仔唔肯帶呢!
我細仔開咗學,佢又係唔肯拎走……諗住迫阿哥帶多兩盒,到埗再寄俾細佬

醒目開學勳章

brother4 發表於 20-9-20 16:13
路過!疫情防不勝防,自己本地出街也怕中獎,D人冇社交距離。。等出咗疫苗才去旅行吧!疫情對年青人自己 ...
咁每個家庭選擇都唔同嘅
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-9-20 17:03
咁每個家庭選擇都唔同嘅

是的…朋友孩子話佢入咗暴大,當現頭大唔通自己好out ?(是什麼大學)現就知。。唔讀成書不重,條條大路通羅馬,怕近豬者赤,就麻煩!
‹ 上一主題|下一主題