用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國爆新一輪疫情
樓主: angel_laam
go

[英國] 英國爆新一輪疫情   [複製鏈接]

Belfastmummy 發表於 20-9-14 18:05
我同亞仔講,口罩千祈唔好除低,食完午餐即刻帶翻。

係,我日日洗腦叫阿仔好好保護自己

喧嘩 發表於 20-9-14 17:36
學校規定學生帶口罩,但竟然全部職員可以唔洗帶

我親戚説學校內部指引是老師不凖戴口罩

我留咗喺英國南部小鎮 9 天,據我觀察,對於在公眾交通、餐廳商場內強制戴口罩,英國人有嚴厲執行,巴士內所有人 (包括司機) 都有戴口罩,進入商場或餐廳,門口都有人檢查進入人仕是否有配戴口罩,可是……

餐廳、店鋪、或商場內,除顧客外,所有服務員都無戴口罩的。

其實英國咁嘅情況,最好就係遲D睇定D先番。我大仔今年最後一年,佢話就話一定要返去,因為tutorial 冇得録影,但我覺得佢要返去的其中一個理由同大多數大學生回英一樣,其實就係爱自由啦,佢話所有朋友番晒去。細仔第一年上大學,我唔理佢地,訂機票也是訂開學之後才回去。到時如果大爆發就唔走,上網課算了。命仔緊要!那邊醫療系統好唔惦,大爆發就麻煩!今年一月至五月留在英國親身感受進退兩難,英國人好唔守規矩,政府又不嚴管,唔放心係呢個時候比佢地返去。

chuyuencheung 發表於 20-9-14 22:29
我留咗喺英國南部小鎮 9 天,據我觀察,對於在公眾交通、餐廳商場內強制戴口罩,英國人有嚴厲執行,巴士內 ...

餐廳、商場內的服務員冇戴口罩,佢哋好似中

laijenny99 發表於 20-9-14 17:53
根本無人帶口罩, 有朋友去陪開學見到教職員有帶,但係家長走咗之後,阿女話教職員就除咗口罩 ...

我囡話全班得佢一個帶口罩

咁爆發, 真係要唔要提早回港 online 上堂? 但有考試又點算呢?

milkylok 發表於 20-9-15 08:11
我囡話全班得佢一個帶口罩

我女話除左老師,幾乎無乜同學戴

過客 發表於 20-9-15 08:40
咁爆發, 真係要唔要提早回港 online 上堂? 但有考試又點算呢?

我估經歷過無考公開試嘅混亂後,今年無論如何都唔會取消公開試。

SIYip 發表於 20-9-15 08:46
我估經歷過無考公開試嘅混亂後,今年無論如何都唔會取消公開試。

收到學校信,話2021年的公開試會延期2-3星期,未來一年仍然有很多未知之數

囡囡學校又OK, 同一group同學是buddies就不用戴口罩, 出到走廊及公共地方就要. 校長老師 online video 家長info. 都有戴.

佢話同學上數學堂好淺但係有人唔識, 我問佢咁老師點教佢地, 佢話老師唔可以行埋佢地度, 因為老師唔係buddies,要有social distance, 要行埋來教就要Wear shield.

hiddenhero 發表於 20-9-14 17:54
我最担心唔係lock down。 lock Down 都仲有很多對策可以解決。 我最怕大爆發醫療承擔唔到, 又touch wood  ...

帶定幾盒連花清瘟素(萬0 / 北京同仁堂買到),我叫阿仔如果發燒,有咳有喉嚨痛就食佢,其他發燒感冒但無咳無喉嚨痛就食必理痛。

elysemama 發表於 20-9-15 09:19
收到學校信,話2021年的公開試會延期2-3星期,未來一年仍然有很多未知之數
...

延少少、減內容都有可能,取消就唔會。到時grade inflation 仲勁。

yuyueng 發表於 20-9-15 11:16
帶定幾盒連花清瘟素(萬0 / 北京同仁堂買到),我叫阿仔如果發燒,有咳有喉嚨痛就食佢,其他發燒感冒但無咳 ...
咩黎? 食佢有用?

過客 發表於 20-9-15 12:03
咩黎? 食佢有用?

暫時可治COVID19既中藥,其實有D似銀翹解毒片甘,萬一真系中招自己被隔離期間都叫有藥食,未去到重症食佢既治癒率都幾高既。

yuyueng 發表於 20-9-15 12:25
暫時可治COVID19既中藥,其實有D似銀翹解毒片甘,萬一真系中招自己被隔離期間都叫有藥食,未去到重症食佢既 ...
有 d 咁既藥?  可以係邊到買到?  

yuyueng 發表於 20-9-15 11:16
帶定幾盒連花清瘟素(萬0 / 北京同仁堂買到),我叫阿仔如果發燒,有咳有喉嚨痛就食佢,其他發燒感冒但無咳 ...

無帶你知唔知可唔可以dhl?

過客 發表於 20-9-15 12:44

0 / 北京同仁堂有,我買過,其他地方無特別留意,藥房應該有但我對藥房賣既野無咩信心。

其實淘寶平好多添,不過我屋企附近間萬0 & 同仁堂有得賣,我就無再留意其他地方,因為買一次黎傍身。

過客 發表於 20-9-15 12:44

華潤堂都有得賣

hiddenhero 發表於 20-9-15 12:53
無帶你知唔知可唔可以dhl?

0/同仁堂果D系香港製造,拆開個紙盒入面仲有一個錫紙包裝,有D似零食甘細細包,我覺得混入零食文具一齊寄無問題既,又唔系帶好多,3/4包都好夠啦。

‹ 上一主題|下一主題