用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國爆新一輪疫情
樓主: angel_laam
go

[英國] 英國爆新一輪疫情  

醒目開學勳章

brother4 發表於 20-9-20 17:10

是的…朋友孩子話佢入咗暴大,當現頭大唔通自己好out ?( ...
我對香港 d 大學都冇信心
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆 buklaylay 的帖子

坐BA,直飛London,再轉機去Newcastle

Kaka315 發表於 20-9-19 16:42
請問連花清瘟膠囊有冇人帶過?可入境嗎?

我仔都會帶過去
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

想請問其實這個蓮花藥是什麼時候吃? 確診初期還是預防時吃?

esmehouse 發表於 20-9-20 18:05

又不一定,本地如醫科平靚正,學$每年42000。。。現不興留學,喜移民

buklaylay 發表於 20-9-20 16:57
我細仔開咗學,佢又係唔肯拎走……諗住迫阿哥帶多兩盒,到埗再寄俾細佬
...

可以寄?

esmehouse 發表於 20-9-20 18:05

我都對香港嘅大學無信心
我女有港大offer(同一學科),我都寧願俾女去英國讀。

在香港讀我又無所謂,不過我女對香港d大學完全無興趣,無報到

Kaka315 發表於 20-9-19 16:42
請問連花清瘟膠囊有冇人帶過?可入境嗎?
拆左盒寄艙其實有D似零食咁細細包,我同仔講如果有發燒喉嚨痛同咳,疑似病徵就食,輕症時治癒率非常高既,好過等自己吽好,傍下身先。

hiddenhero 發表於 20-9-20 18:29
想請問其實這個蓮花藥是什麼時候吃? 確診初期還是預防時吃?
有疑似新冠肺炎既症狀,即發燒、喉嚨痛、咳,如果只係冷到感冒就唔好食。當然如果被診斷為陽性反應要隔離,咁一定要食佢,英國係唔會比藥你食,佢哋係用自然療癒系,即自己吽好。

yuyueng 發表於 20-9-20 22:22
有疑似新冠肺炎既症狀,即發燒、喉嚨痛、咳,如果只係冷到感冒就唔好食。當然如果被診斷為陽性反應要隔離, ...

如果凍到感冒應該唔會喉嚨痛, 係咪咁分?

hiddenhero 發表於 20-9-20 22:24
呢隻藥有寫唔係醫治受風寒所感染既病,佢寫係醫熱毒性既病,佢寫主治發燒喉嚨痛及咳嗽,傷風感冒唔好食。

hiddenhero 發表於 20-9-20 22:24

其實好難分,感冒亦有機會喉嚨痛,外國藥房感冒藥都有不同選擇~~~

Codral Night Cold & Flu is a temporary relief for headaches and fever, body aches and pain, blocked or runny noses and sore throat. Allows rest.

https://www.chemistwarehouse.com.au/buy/54254/codral-nightime-cold-flu-24-tablets|^|https://www.chemistwarehouse.com.au/buy/54254/codral-nightime-cold-flu-24-tablets

yuyueng 發表於 20-9-20 22:36
呢隻藥有寫唔係醫治受風寒所感染既病,佢寫係醫熱毒性既病,佢寫主治發燒喉嚨痛及咳嗽,傷風感冒唔好食。 ...

明白, 唔該曬, 我剛剛上網買左。 我會叫阿仔問過我先食。 怕佢唔識分

mcl203 發表於 20-9-20 22:38

其實好難分,感冒亦有機會喉嚨痛,外國藥房感冒藥都有不同選 ...

我比埋阿仔睇

dach 發表於 20-9-20 18:13

坐BA,直飛London,再轉機去Newcastle
轉機果程我地未買,因為當時成日 cancel flight,  agent 叫我9月尾再睇程況先買。不過,會買訂火車票,做兩手準備

sunny.moon 發表於 20-9-20 18:39
可以寄?
唔知,帶定過去,試下咋

醒目開學勳章

bb560 發表於 20-9-20 21:38
我都對香港嘅大學無信心
我女有港大offer(同一學科),我都寧願俾女去英國讀。
正常做法
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

係呀,第一年去,咁如果訂火車票,應該上邊條link 訂?Thanks!

buklaylay 發表於 20-9-21 07:40
轉機果程我地未買,因為當時成日 cancel flight,  agent 叫我9月尾再睇程況先買。不過,會買訂火車票,做兩 ...

分開兩程機票買,行李做唔到check through