用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區男仔應該點選擇
樓主: happyaiden
go

中西區男仔應該點選擇  

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 20-9-15 22:47
中西區B2 仔 一定算SLS 或高主教 但學位不多 可以的話 操好英文讀英文中學 B2 都沒所謂
...
band 2無可能入到高主教,除非係小學部學生

bobbob 發表於 20-9-16 20:33
顯理唔知點解咁受歡迎,其實成績同培僑差不多

山上難搵食~~~

tkhhung 發表於 20-9-15 22:47
中西區B2 仔 一定算SLS 或高主教 但學位不多 可以的話 操好英文讀英文中學 B2 都沒所謂
...
B2 仔讀高主教,四、五年前可能係,現在比較難。

王家爸爸 發表於 20-9-17 10:15
B2 仔讀高主教,四、五年前可能係,現在比較難。
現實中, 灣仔區B2仔/女仲有機會抽入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-17 10:29
跨區情況好唔同。

hkpapa852 發表於 20-9-17 10:29

不過得幾個位,要好彩先搏到(emoji)

男仔band 2 入SLS 機會高好多 我們同區小學每年入20幾個

tkhhung 發表於 20-9-17 18:52
男仔band 2 入SLS 機會高好多 我們同區小學每年入20幾個

中西區嘅本區B2位,SLS部份俾返自己小學,部分又俾咗本區啲1仔,2仔機會唔會好高吧~~~

mcl203 發表於 20-9-17 19:39
中西區嘅本區B2位,SLS部份俾返自己小學,部分又俾咗本區啲1仔,2仔機會唔會好高吧~~~
...

本身係B2頭中學 B1生不會首選

tkhhung 發表於 20-9-17 19:40
本身係B2頭中學 B1生不會首選

咁B1男生可以有乜選擇,中西區夠晒位俾佢哋?~~~

mcl203 發表於 20-9-17 19:43
咁B1男生可以有乜選擇,中西區夠晒位俾佢哋?~~~

KC SJC 為主 之後才是 高主教 SLS 或其他 細仔剛中一生 派KC 之後再叩門成功

tkhhung 發表於 20-9-17 19:46
KC SJC 為主 之後才是 高主教 SLS 或其他 細仔剛中一生 派KC 之後再叩門成功
...

咁1仔都要揀SLS,2仔會大機會?~~~

tkhhung 發表於 20-9-17 18:52
三幾年前應該係,時代變咗,B2唔再容易入。

回覆 tkhhung 的帖子

公海 KC 52 個(聯繫 12),RC 6 個,SJC 12 個,跨區 QC 4 個、TSK 4 個,加埋 100 個位都冇,中西區肯定唔止 100 個 band 1 仔,未計啲孟母三遷。咁 Band 1 仔唔填埋 SLS,真係想入聖士提反咩。

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 09:59

公海 KC 52 個(聯繫 12),RC 6 個,SJC 12 個,跨區 QC 4 個、TSK 4 個,加埋 100  ...

其實邊區有足夠B1 學位 一定不多 只要家長想清楚怎安排才重要 B1 還再分ABC 三段 中間落墨才對小朋友有利 當他係1C 去考1A 成功機會低及學習上是否能跟上都係大問題

灣仔、九龍城、沙田好充足。寬鬆啲計,東區、油尖旺、葵青、觀塘都夠,中西區仔仔係肯定不夠。
問題係,中西區得一間 Band 1 學校係大機會,其他全部都係個位數都唔知搏唔搏到。搏唔到就唔知去左邊。

做一個假設遊戲:
中西區一屆學額大概 1900 人(政府文件話中西區本地學校 >1900 個學額),假設 10% 唔參與本地升學/轉左其他區又冇人轉去中西區,男女比例 4:6 而每 band 都一樣比例,30% 自行/直資走,Band 1 男仔都都有 152 人。中西區 Band 1 咁多間加埋聯繫位,都係 90 個位。

Band 1 按道理一定係填盡,152 個仔仔,90 個位,即係仍有 62 個 Band 1 仔無緣 Band 1 學校,咁佢哋就要填 Band 2 英中(通常唔考慮中中),即係 SLS、聖呂。聖呂得 14 個位,即係仍有 48 個仔未有落腳點。SLS 公海 38+直屬 45。SLS 小學部好似係得 2 班,近年小一先加第三班,即係一屆 60 人左右,假設小學部 Band 1 比例 50%,其餘 50% Band 2 揀直升 SLS。直屬 45 個位用唔曬,有 15 個出返公海,即係 53 個位,咁嗰 48 個仔因為係 Band 1,一定派早過 Band 2,咁 SLS 留畀 Band 2 抽嘅得返 5 個。

呢啲全部都係假設。假設 SLS 直屬位一個都冇用到,Band 1 48 個仔派完之後,輪到 Band 2 派位都只係有 35 個,咁 Band 2 仔又有多大機會入 SLS(152 個仔爭 35》4 爭 1)?

我認同 Band 123 頭中尾都要搵返適合自己嘅學校,但中西區 KC 用 DSE 成績計,佢唔屬於 Band 1A,但 Band 1AB 甚至 C 都會填佢,因為佢最多位,最大機會。其他得個幾丁位,未必個個願意搏,填 SLS 止蝕,甚至有啲仍然覺得 SLS 係 Band 1 學校所以填佢。咁呢個情況,「男仔band 2 入SLS 機會高好多」呢個說法,似乎唔得。

其實妳是否家長?怎解考慮這麼多

mcl203    發表於 20-9-18 16:14

tkhhung 發表於 20-9-17 19:46
...
叩門入SLS ?

pccw2017 發表於 20-9-18 16:06
叩門入SLS ?

當然不是叩門SLS 去了其他中學

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 12:22

灣仔、九龍城、沙田好充足。寬鬆啲計,東區、油尖旺、葵青、觀塘都夠,中西區仔仔係 ...

想請問中西區band 1 女如何?謝謝!