用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地大抽獎甲部 填1間 定 填晒3間?
樓主: cateye222
go

你地大抽獎甲部 填1間 定 填晒3間?

pe150329 發表於 20-9-19 23:58
請問如想甲一揀仁立,甲二揀仁紀,如果甲一唔中,甲二仁紀係咪都無機入到?
...

你都係65區, 其實條數計到出黎仁立/仁紀 甲1 已經派晒學位,唔會甲2有份,但我參考其他人意見,甲2都會填仁紀,用黎叩門用,但肯唔肯見我就Unknown

請問如想甲一揀仁立,甲二揀仁紀,如果甲一唔中,甲二仁紀係咪都無機入到?
...
仁立 仁紀係 #65 超熱門學校,您會認為甲一會冇人揀仁紀嗎?而仁紀甲部學額落咗甲二!

...

統一 甲部10% 乙部90%
只要有1/9人乙一同甲一相同
甲二已無機會

我填1間,2-3已經無意思

minoltalover 發表於 20-9-22 10:42
我填1間,2-3已經無意思

甲二/三可能係跨網叩門申請入場券

https://www.sppcs.edu.hk/attachment/news/pdf1555319764eWCQ.pdf

(四) 請連同下列文件及物品,交回校務處。

······

b. 於自行分配學位或統一派位階段報讀本校之申請表副本

······

有得填梗係填晒佢,有機會做咩唔用盡?甲二、三我去年填晒跨區熱門校,擺明唔係抽,填黎叩門。結果我仔成功叩到甲二,020入,第日益埋細佬!

Can know which ?

請問甲二、甲三唔填的話,會唔會早啲去抽乙一?
定係會等全世界抽晒甲部先至一齊開始抽乙部呢?謝謝

cy372818 發表於 21-1-23 08:15
請問甲二、甲三唔填的話,會唔會早啲去抽乙一?
定係會等全世界抽晒甲部先至一齊開始抽乙部呢?謝謝
...
會等全世界抽晒甲部先至一齊開始抽乙部。

lily1995 發表於 21-1-23 13:00
會等全世界抽晒甲部先至一齊開始抽乙部。

謝謝

咁有得填又真係應該填埋佢,留返叩門都好

cateye222 發表於 20-9-13 02:52

朋友建議我甲部填1間,空左甲2 and 3,變成 3條1 叩門時有誠 ...

我係填左兩間,因為果兩間是旦入一間都ok,但無第三間我想入。

請問甲一 甲二都抽唔到之後
是否會全世界繼續抽乙部 (emoji)

Ma_Mi 發表於 21-1-24 01:25
請問甲一 甲二都抽唔到之後
是否會全世界繼續抽乙部 (emoji)

全部申請人甲部處理完再去乙部

lily1995 發表於 21-1-20 11:52
有得填梗係填晒佢,有機會做咩唔用盡?甲二、三我去年填晒跨區熱門校,擺明唔係抽,填黎叩門。結果我仔成功 ...
介唔介意分享甲2同3填左邊間?

agnesit 發表於 21-2-1 23:45
介唔介意分享甲2同3填左邊間?

甲2填咗40網熱門校, 甲3填咗31熱門校. 甲2,3可大膽d進取d填外區熱門學校, 反正一定唔會派到, 除非填咗d二線尾三線果d無乜人揀既學校.
甲2叩門成功後, 110果間仁立入選咗有得面試, 最後都唔駛去!!!

我個年ON居居,填左兩間。
其實我諗應該係第一間填你最想入,1-1-1個間
第二同第三間應該填你會叩門的學校。
千祈唔好填啲二線或唔想讀的學校。