用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女校收生
樓主: ppig
go

英華女校收生   [複製鏈接]

goofybaby 發表於 20-9-16 11:24
咁d課外活動/學會,學生主動性大/積極嗎?我想細路喺學校生活同活動度學多d,見識多d,建立性格自信,社交 ...

唔清楚,我女中一,二都係跳中國舞,冇參加其他野,係玩過一次debate training(自己報名),同比老師捉去參加過咩西區導賞團。
課外活動自由報, 我諗想玩都有得玩嘅,至於校隊梗係要選拔。

其實最好帶女去升中講座(希望今年仲有),好學校好多, 咸魚青菜各有所好, 小朋友親身感受最重要。

回覆樓主:

其實各人有各人喜好,每間學校都有優點同需要加強地方。
冇得太大比較
妹妹豬 齊來做個好朋友)

cafeva 發表於 20-9-16 10:54
可以講多少少嗎? 請教下:
重視樸實>> 即係點? 唔用iPad, iPhone? 無遊學? 校舍已經唔樸實...
校規較嚴>> 即 ...

樸實~外表,行為。
校規內係吾准開電話。
遊學~很多,本來上年暑假報了去法國雙年展,可惜疫情去吾到
校規嚴,我覺得係,但必需
運動員有冇加分~我唸每間學校都有睇,不過YW都係成績先行

goofybaby 發表於 20-9-16 11:24
咁d課外活動/學會,學生主動性大/積極嗎?我想細路喺學校生活同活動度學多d,見識多d,建立性格自信,社交 ...

MSS岩你了~~~

回覆 zitaeric 的帖子

我個女剛入讀英華女中一,系自行入既,我覺得英華主要看呈分試排名。

回覆 mcl203 的帖子

我覺得都係,不過一向無咩運氣。哈哈。總之希望離開到直中
好驚唔知呈一考成點。

stmy2001 發表於 20-9-16 11:45
回覆 zitaeric 的帖子

我個女剛入讀英華女中一,系自行入既,我覺得英華主要看呈分試排名。 ...
我估呈一就算好彩都不會彈上級頭5,所以自行英華都會係浪費。
自行入的人都應該好可以應付到英華的測考同功課量呢!

回覆樓主:

學校比前一兩年,改進佐少,雙班主任同加強語文提升,完善校規,,,的確做了很多努力

goofybaby 發表於 20-9-16 11:49
我估呈一就算好彩都不會彈上級頭5,所以自行英華都會係浪費。
自行入的人都應該好可以應付到英華的測考同功 ...

有直中嘅系列,我又覺得可以鬆手啲去理解~~~

goofybaby 發表於 20-9-16 11:46
回覆 mcl203 的帖子

我覺得都係,不過一向無咩運氣。哈哈。總之希望離開到直中
唔想入直中,就抽英華女。入大海,多不同學校同學mix

goofybaby 發表於 20-9-15 16:13
你意思是如果學生的直屬中學屬於b1A 級別,或學生本身成績有b1A,不用報英華女?咁仲有咩介紹?

不過好多 ...

首先英華係頂級學校,冇人會懷疑
我意思係如果本身已有band 1A龍校背景,例如你讀緊女拔,就不必去追求同屬1a的英華,如果冇中學直上,又何來知道自已係band 1a,小學根本冇分band 1a,學生也冇分1a,又何來band 1a才有資格去報英華的說法,不如直接說在本身學校名列前茅才去報英華好過。

bobbob 發表於 20-9-15 16:11
而家係講緊升中喎,學校冇分banding但學生有,如果個小學生係band 1頭成績,咁應該揀乜嘢中學呢? ...
這就是我不明白地方,呈分試成績或校內成績可以知道自已係1a定1b,從何定義?

黃大力 發表於 20-9-16 13:25
首先英華係頂級學校,冇人會懷疑
我意思係如果本身已有band 1A龍校背景,例如你讀緊女拔,就不必去追求同 ...
大概都知道嘅

英華在官津學校中,中四選科自由度應該數一數二了,當然熱門科要成績夠好先可以爭。換言之,成績好嘅,幾乎乜科都可以選

回覆 黃大力 的帖子

都係估,老師都會話你係 Band 1 頭中尾,相信都係平均切 3 份。即係冇理由叫個 Band 1 尾嘅去報 YWGS,咁即係耍個學生。一線學校頭 5 名都幾乎肯定到係 Band 1 頭,再對返過往呢個名次入唔入到,咁就可以再容易啲估計係屬於 Band 1 頭定中。例如假設 A 學校頭 40% (第 1-40 名)都係入讀 Band 1,區內冇缺學額問題,咁正常情況平均分 3 份。但可能過往幾年,第 8-10 名都無緣某間 Band 1 頭,但第 1-7 名係有機會 interview 甚至自行中獎,咁呢個情況就可以估算 1-7 先 Band 1 頭,8 已經開始係 Band 1 中。
又或者好似德望、協恩小學部都有一間 Band 1A 中學,A 同學考頭 10% 內,咁都可以肯定係平安升到中學部,但可能佢哋覺得女拔、SPCC、YWGS 選科(戴返個頭盔,唔清楚佢哋選科安排)、師資、返學距離更吸引,就可能選擇跳出去。

讀女拔當然唔會咁輕易去 YWGS,不過都唔排除有人願意咁做,可能想返學近啲,又或者可能女拔讀得唔開心想換環境而 YWGS 係佢心儀嘅學校。

醒目開學勳章

黃大力 發表於 20-9-16 13:29
這就是我不明白地方,呈分試成績或校內成績可以知道自已係1a定1b,從何定義?
...
所謂1a 1b都係relative,無乜需要研究,問題在於你話band 1『頭嗰浸』(費事用abc混淆視聽)不用報ywgs,咁請問呢批學生應該報咩學校呢?

bobbob 發表於 20-9-16 15:10
所謂1a 1b都係relative,無乜需要研究,問題在於你話band 1『頭嗰浸』(費事用abc混淆視聽)不用報ywgs,咁 ...

其實報邊間點解要問人,我覺得每人答案不同,只要係band 1, 就算唔1A, 而又確保自己考頭三十,我想信都入到間好大學,你不如問自己去1A係咪一定包考到頭50%,考唔到都未必入三大。

Yanamami    發表於 20-9-17 04:58

1998Ruby1998 發表於 20-9-16 14:13
回覆 黃大力 的帖子

都係估,老師都會話你係 Band 1 頭中尾,相信都係平均切 3 份。即係冇理由叫個 Band 1 ...
我觉得DG想“轉环境”,多数会選擇出国或去SPCC多於轉番去津校。

Yanamami 發表於 20-9-17 05:02
我觉得DG想“轉环境”,多数会選擇出国或去SPCC多於轉番去津校。

識有個係轉去另一英文女校,我都覺得有啲 surprised,始終咁難得考入但又咁樣轉校,嗰間女校啲人恨到留曬口水。

黃大力 發表於 20-9-17 01:26
其實報邊間點解要問人,我覺得每人答案不同,只要係band 1, 就算唔1A, 而又確保自己考頭三十,我想信都入 ...
其實我同意你講法架!近排check返D學校數字,原来以前讀果間不知名學校同D名校比较起来成績都唔差,都好多活動,幾廿年前已经有好多個會考30分了。再講原來DSE狀元好多都讀普通小學,中學先至轉會!
宜家資訊發達,D人上網search下見人話原来咩成績要去咩中學喎……又可能上網放下料唔駛殺校或者吸引多D人報名…所以就變成宜家咁啦。

黃大力    發表於 20-9-17 11:26
‹ 上一主題|下一主題