用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女校收生
樓主: ppig
go

英華女校收生  

醒目開學勳章

黃大力 發表於 20-9-15 15:13
我也不明白,例如本身已是band 1a學校就讀,又點解走去報英華,如果指某名小學校冇直上中學,但小學又唔會 ...
而家係講緊升中喎,學校冇分banding但學生有,如果個小學生係band 1頭成績,咁應該揀乜嘢中學呢?

黃大力 發表於 20-9-15 15:13
我也不明白,例如本身已是band 1a學校就讀,又點解走去報英華,如果指某名小學校冇直上中學,但小學又唔會 ...
你意思是如果學生的直屬中學屬於b1A 級別,或學生本身成績有b1A,不用報英華女?咁仲有咩介紹?

不過好多人話英華女除了成績b1A(自行應該也只收b1A生吧),校風又純樸,老師校長又關愛,咁除了英華女,仲有邊度都咁好呢?

有d直屬中學即使band 1,可能校風、教學、或其他野不夠英華女好呢,有得揀的話,可能寧願外闖。

goofybaby 發表於 20-9-15 16:13
你意思是如果學生的直屬中學屬於b1A 級別,或學生本身成績有b1A,不用報英華女?咁仲有咩介紹?

不過好多 ...

煲飯好多時都係隔離果煲香啲,有人鍾意食日本米,亦有人偏愛越南米,口味嘅嘢可以人人唔同~~~

medicine    發表於 20-9-15 16:22

mcl203 發表於 20-9-15 16:18
煲飯好多時都係隔離果煲香啲,有人鍾意食日本米,亦有人偏愛越南米,口味嘅嘢可以人人唔同~~~
...
我想聽多d perspective嘛,好少聽到有人覺得英華女都不夠好,唔知係邊方面唔好?或者同邊d學校比較。
間間學校都有優點,好多人都會講,不過不好的地方未必咁多人知。我覺得避開不好的,比揾到最好的緊要!最好的都輪不到我

goofybaby 發表於 20-9-15 16:34
我想聽多d perspective嘛,好少聽到有人覺得英華女都不夠好,唔知係邊方面唔好?或者同邊d學校比較。
間間 ...

間間學校係別人眼中看法可以係不一樣,只有口味岩唔岩自己,岩自己會話好味,唔岩自己可能答一般~~~

goofybaby 發表於 20-9-15 16:34
間間 ...

個個要求 喜愛都唔一樣

女生有人會想希望拔尖 成為尖子 以入女拔為目標
相反有人希望中學生活 享受人生 快快樂樂 輕輕鬆鬆 能力夠1A 但以1B 1C 為目標
人人想要的野唔一樣架啵

英華女 呢間學校 我諗受歡迎的原因
不單單是因為成績 成績係佢之上的 大有學校在
英華女 歷史悠久 校風純樸
佢的學生大多都很乖巧  
而且我覺得呢間學校都好有「人味」

不過始終學校俾咩感覺你同小朋友
你同小朋友要自己去感受一下先會知道  
千萬唔好道聽塗說

擇學校 最緊要係用家用得開心
始終佢先係要讀書 讀6年個個

2jkidsfather    發表於 20-9-20 17:23
idachen    發表於 20-9-16 11:42

回覆樓主:

以往係 phy chem bio geog econ 各兩班
雙班主際,高中吾知
暑假有補底
也有拔尖
感覺學校積極提升語文水準
妹妹豬 齊來做個好朋友)

SLHongkonger 發表於 20-9-15 18:31
個個要求 喜愛都唔一樣

女生有人會想希望拔尖 成為尖子 以入女拔為目標
我都想去參觀下,上年miss咗。
係,就係聽得多好乜嘢,就少聽到咩唔好,所以想聽下唔同的人分享下。唔通就係成績未夠top?不過官津來講,自行太難入,所以我都覺得英華係好top了。

我d英華old girl的朋友之中都好似個個都好愛母校。

其實英華女應該唔係好適合我d女,所以我又唔係target英華的,不過始終乙部位多,可能都會填佢。

回覆 goofybaby 的帖子

我同小朋友就真係諗都冇諗過英華女,有band 1直中,我估小朋友成績都前列啦,因為最終小朋友都入到自己想入嘅中學。關愛我相信好多學校都有,特別係呢類級數學校,成績起hkpapa記錄中又唔算十分突出,加上宗教問題,惟獨是無敵靚大新校舍好吸引,所以真係各有喜好。

回覆樓主:

好同吾好真係兩睇
學校相對重視樸實,校規較嚴,聽阿女講個個同學都好叻,最吾叻嗰些,都會有某科突出,要好勤力好用功。阿女話佢地大部分同學,無論什麽成績家境,都好互相幫助,這點我都感受到。至於老師教學,作為用家家長,是不適宜說話。關校長不用說,我見最好校長之一,好盡責,好用功,好為學生着想。揀科方面,在資助中學來說,科目組合多同自由,當然以名次先後去揀。校舍外貌同設施就真係好好,可能會有人覺得吾好就係周邊冇咩商場,食店都不是太多,位置都有少少吊腳之類。
要紀律,密測,功課都多,
一開學就要好忙到學期尾。
當然YW球類比賽都好出色,好多都係讀得又打得,
前年本地學校首支棍網球隊成軍,已打赢國際學校學生,非常成功。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

PTL_L 發表於 20-9-16 09:31
回覆 goofybaby 的帖子

我同小朋友就真係諗都冇諗過英華女,有band 1直中,我估小朋友成績都前列啦,因為 ...
你可能走寶啦,前幾年成績不如人意,近年應會回升。不過,既然你哋有直中,同學一起升學,亦佳。

zitaeric 發表於 20-9-16 10:10
好同吾好真係兩睇
學校相對重視樸實,校規較嚴,聽阿女講個個同學都好叻,最吾叻嗰些,都會有某科突出,要 ...
可以講多少少嗎? 請教下:
重視樸實>> 即係點? 唔用iPad, iPhone? 無遊學? 校舍已經唔樸實...
校規較嚴>> 即係要綁頭髮?Check 校服?
好多都係讀得又打得>> 運動員有無分加? (指自行)
食店都不是太多>> 學校有食堂嗎?

Thank you^^

b3410 發表於 20-9-16 10:34
你可能走寶啦,前幾年成績不如人意,近年應會回升。不過,既然你哋有直中,同學一起升學,亦佳。
...

又唔可以話走寶既,只係唔合適,加上我揀學校從來唔係睇成績,宗教影響最大,所以可選不多,範圍是窄既,另一方面,集中啲,唔駛東睇睇,西睇睇再過濾。就算我小朋友有冇升上直中都好,但事實上冇同學一齊升上,但都一樣咁開心既。

好同吾好真係兩睇
學校相對重視樸實,校規較嚴,聽阿女講個個同學都好叻,最吾叻嗰些,都會有某科突出,要 ...

好欣賞關校長呀,疫症期間未能安排家長日,親自錄片教大家點睇成績表(唔係講笑,如果對中一生相信好多問號),到3月尾安排online課又錄片解釋 教學安排,到最近9月一樣親自錄片講解 9網課安排同勉勵同學。

kirstyau 發表於 20-9-16 10:59
好欣賞關校長呀,疫症期間未能安排家長日,親自錄片教大家點睇成績表(唔係講笑,如果對中一生相信好多問 ...

我知有其他學校都咁做. 校長,老師, 學生, 唱歌跳舞拍片發放資訊, 互相鼓勵

cafeva 發表於 20-9-16 11:02
我知有其他學校都咁做. 校長,老師, 學生, 唱歌跳舞拍片發放資訊, 互相鼓勵
...

因為我見校長解釋成績表時,覺得好有趣,所以特別深刻

好同吾好真係兩睇
密測多功課呢點不適合我個女,球類體育都不適合

不過地點好適合,行到返學,節省返學放學時間

我估太嚴我個女都頂唔順

不過如果自行其他學校失敗,又無直私,都應該係揀呢間乙一...

kirstyau 發表於 20-9-16 11:05
因為我見校長解釋成績表時,覺得好有趣,所以特別深刻

係呀, 我見到D片(另一間)時都覺得搞笑又溫馨. (文青D: 提昇抗疫生活下的溫暖幸福感.)

goofybaby 發表於 20-9-16 11:06
密測多功課呢點不適合我個女,球類體育都不適合

不過地點好適合,行到返學,節省返學放學時間

默書小測多少真係睇老師,功課一樣。可能因為有比較,我地有直屬中學(多功課默書,冇辦法要谷成績,收生問題),所以覺得YWG算讀得舒服。

至於課外活動既野,乜乜學會,大路全港中學都係咁上,就算我哋直屬中學都一樣有㗎。

kirstyau 發表於 20-9-16 11:13
默書小測多少真係睇老師,功課一樣。可能因為有比較,我地有直屬中學(多功課默書,冇辦法要谷成績,收生 ...
咁d課外活動/學會,學生主動性大/積極嗎?我想細路喺學校生活同活動度學多d,見識多d,建立性格自信,社交多d,多過埋頭讀書。我怕d太勤力讀書溫書d style。

不過i guess most schools 收生時都寧願收呢類好專注學業的人。