用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 私幼同券幼的分別
樓主: 快樂火雞
go

私幼同券幼的分別   [複製鏈接]

回覆 快樂火雞 的帖子

我小朋友讀過聖羅撒 KM同KV,老實講,KM KV深好多

快樂火雞 發表於 20-9-26 16:49
其實都係一句,好多入私幼的家長有心有力,但係真正的分別在家長而不是學校。就九龍來講,協恩,聖羅撒都一 ...

講到尾,以前未有學卷/幼稚園教育計劃,所有幼稚園咪都係私校。

而家幼稚園拎政府錢,咪要跟教育局rule玩,例如要用中文為主要教學語言,k2下學期先可以執筆寫字等。
市場上有私校俾家長多個選擇,私校課程自主,各校都有其理念同特式,百貨應百客。

好似坐車咁,其實好多選擇:
1.有人like坐巴士
2.有人like坐普通坐既東鐵線
3.有人like坐頭等既東鐵線
4.有人like坐紅van
5.有人like坐的士
6.有人like uber
...

但係咁不停講用貴少少價錢既人唔明平的選擇係好優質,實在冇乜意思。

市場有唔同類型選擇先係好事,最緊要有得選擇。

好似一田,citysuper d野係貴d咪一樣咁多人買。又唔代表去一田買野既人唔認同百佳賣既野有質素。

zaba    發表於 20-10-23 10:24

蚊蚊mosquito 發表於 20-9-27 07:54
講到尾,以前未有學卷/幼稚園教育計劃,所有幼稚園咪都係私校。

而家幼稚園拎政府錢,咪要跟教育局rule玩 ...

我喜歡呢句百貨應百客,我要比個like你。

我真係唔明樓主開post嘅目的?

piglover 發表於 20-9-26 22:48
但KV 一定要補英文。

我就係驚我女中文太弱兼太放任所以先想試下有無KV offer

piglover 發表於 20-9-26 22:48
但KV 一定要補英文。

一定要? 聽好多人講KV學術強...

luvluvpeonybaby 發表於 20-9-29 21:18
一定要? 聽好多人講KV學術強...

中數強,英文同普通券幼咁上下。

我覺得有個類比好適合,雖然有機水果同普通水果分別不大,但我不能阻止人迷信有機水果。

幼稚園的好壞,學術只係好少一部分,老老實實,家長高學歷,子女也不會差得去邊,與其迷信學校,不如自己努力

回覆樓主:

好難只用學券私校去衡量學校,每間私稚園有自己的定位,地區,收生類型,小學聯繫,提供的學術,自理德育,家長質素,也會有分別。
遇過學卷村校有英語境(有很多新香港人和東南亞小朋友讀),和九龍塘某些私校(家長也較中產),兩種也是語境好,學卷更是免費,但家長和同學質素也有不同,相信家長們也會考慮這點。

學卷和私校也很好,既然有好的offer, 不防可以考慮多點。

蚊蚊mosquito 發表於 20-9-27 07:54

而家幼稚園拎政府錢,咪要跟教育局rule玩 ...
問題係唔想俾一田價錢買野,結果發現質素差過百佳,更差過街市。

讀過私校,而家讀資助學校
追求語境/學術一定係私校
但最重要係家長跟進

之前讀私校(出名好語境),一心英文交俾學校,自己跟中文
但發現原來唔得
ZOOM見哂真章
NET老師都會呃飯食,可以唔記得上ZOOM,冇備課
所謂的Story and tell係30分鐘俾2x學生tell, 每人講得一句
老師的comment係nice, very nice
我亦發現班上英文好的同學係屋企本身已經強

我唔認同學術好=英文好
現今香港係要求兩文三語

回覆樓主:

6年前為大女揀幼稚園時,一樣大把討論究竟學券定私幼, 最終我哋揀咗私幼,因課程甚至茶點等都比較適合,其實間私校唔係好出名,因從來只會喺open day 先張貼考入小學嘅名單,不過其實8成班裏面嘅學生都考到心儀嘅私小或直資,我女就入咗讀受歡迎嘅私校,宜家佢3年級,一睇但裏面嘅其他同學,就唔難搵到其實真係冇乜一兩個係讀學劵嘅幼稚園,有都係因為有家長,就算有兄弟姊妹讀緊,好多時細個個都會入私校唔會揀學劵

janicy 發表於 20-10-14 17:09
6年前為大女揀幼稚園時,一樣大把討論究竟學券定私幼, 最終我哋揀咗私幼,因課程甚至茶點等都比較適合,其 ...

小兒讀緊直資, 我又唔覺得學卷好少, 1/3吧

yey883 發表於 20-9-26 23:05
回覆 快樂火雞 的帖子

我小朋友讀過聖羅撒 KM同KV,老實講,KM KV深好多
我大ge私幼, 細ge學卷, 我又唔覺深淺爭好遠喎

joyce_yanli 發表於 20-10-14 10:17
讀過私校,而家讀資助學校
追求語境/學術一定係私校
但最重要係家長跟進

以前參觀過一間私校嘅open day,屬於平嘅地區性私校,個net活動完我想同佢傾幾句了解下個課程,發現佢嘅英文完全唔得,應該係東歐人,得白皮膚呃人!

開始讀券私差不多一個月。我發現私同券的分別沒有太大。
兩間學校的NET時長差不多,課程安排也相當接近。而且間券反而更谷小小。

都係一句,券私的分別沒有一些家長想象的那麼大

回覆 快樂火雞 的帖子

你小朋友而家反緊兩間? 會繼續嗎?

兩者根本冇得比較,即使同一小朋友同時有上券校私校都好,極其量你只可以做個針對嗰兩間券校私校既比較;每間學校課程深淺都唔一樣,我個女今年讀緊私校K2而家寫緊"大"字,同住既區內某熱門券校進度差唔多,但佢之前讀過N班既私校已經寫緊"手帕"了;而家學校教英文都冇乜針對要講完整句子,但同事讀緊券校K2既小朋友已經要識用英文講搭咩返學;我個女而家間私校教Phonics去到"W",但之前讀過既私校已教到"AT"。簡單嚟講莫講話私/券有分別,私/私、券/券都可以有分別
我相信令家長們心儀既學校,唔會純因為佢係券校或私校,除非錢係一個最重要既因素。對我嚟講,學校既教學理念、用家既親身分享、學校設施配套等等呢啲因素對決定係咪啱我小朋友更為重要。

回覆 myhappylife 的帖子

如果小朋友體力可以支持,我都屬意兩間。因為不是FTM,相比起由長老陪看電視,上多一個幼稚園更加適合

jwingbb 發表於 20-10-16 11:09
兩者根本冇得比較,即使同一小朋友同時有上券校私校都好,極其量你只可以做個針對嗰兩間券校私校既比 ...
冇錯, 我個女讀緊果間私幼除咗語境(真係淨係計speaking)之外, 其他無論中英數所學嘅知識同劵幼係冇分別

快樂火雞 發表於 20-10-15 14:18
開始讀券私差不多一個月。我發現私同券的分別沒有太大。
兩間學校的NET時長差不多,課程安排也相當接近。而 ...
請問讀邊間劵校?
‹ 上一主題|下一主題