用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 私幼同券幼的分別
go

私幼同券幼的分別  

新的學年已經開始,我相信有不少的家長手上都拿住一券一私的offer做最後的觀望。
我見有不少發言說券幼的學術不如私幼,我覺得有必要澄清這個迷思。

券幼同私幼最大的分別是有沒有參加免費優質幼兒園計劃。如果從錢的角度來講,注冊証等於三萬六千元的學費,如果是出名券幼,收生足的情況下,資源不輸一家學費四萬左右的私幼,舉例來説,培幼同KV的學費就是四萬上下。也就是說券幼的資源是足夠維持學術水平是到KV的Level。

當然券幼也是有限制的,因爲教育局要求券幼必須中文教學爲主,所以英文語境是比較受限的,不過對於怪獸家長來説,英文可以外補也不是問題。

所以講到幼稚園學費組成,從各幼稚園的師資組成來看,基本配備都係兩個班主任,加上體藝方面的老師
這個配備大約是符合三萬五學費的標準的,如果有每天教一小時英文,差不多要加一萬學費,如果是常駐NET班主任,那就要加兩萬學費。而英文以外的成本,主要是牟利部分和租金部分。
事實上,四萬學費以下的私幼,之所以不轉為券幼,主要原因是租金成本低,典型的如培幼SPK。
而四萬到五萬這個範圍的私幼,主要是爲了靈活性,可以添加大約半個net,這種一般會是教會學校,坑真堅真就比較典型。
至於超過五萬的學費,就包含一定程度利潤,通常來講,好普通的私幼都有機會收到六萬五以上的學費,原因有幾個,一個係需要NET班主任做招徠,成本高一些,一個係商場租金貴小小,最重要的是不太熱門,收生不足,平均成本高左。

説了這麽多廢話,小總結一下就是,不要迷信私幼的學術會好很多,私幼主要是把資源傾斜到了英文語境上,但係上課時間始終都是三小時,英文多了,就是中文數學體藝少了,資源傾斜的結果是壓縮其他的項目。

如果講到有一綫券幼的offer,比如聖心,靈糧堂這一檔,其實大可踢走私幼,留番金錢外補好過,一個月六七千的私幼學費可以補好多野。從學術考慮,無非係外補中文還是外補英文的分別。

我有個閨蜜仔仔讀KV, 佢話4萬一年la, 但物有所值~咁佢個仔讀一線名津後,都考到級10左右啊~但係我覺得家長都要配合嘅... 佢都花唔少時間精神喺個仔度的啦

回覆樓主:

為什麼月花六七千補?
補是興趣班?還是補學術?
從來補不補都是睇家長取向,多過係咪實際跟唔上先去補習。

快樂火雞 發表於 20-9-12 17:01
新的學年已經開始,我相信有不少的家長手上都拿住一券一私的offer做最後的觀望。
我見有不少發言說券幼的學 ...
請問靈糧堂係指邊間?一出世就要報名嗰個Xx軍,都出名多人爭,但讀過覺得堅廢,想中途轉校

想請教九龍區有邊間津幼係好好?

分享朋友Case(其實已經分享過幾次)
小朋友升小一,k1同k2讀劵校,k3轉去私幼(非名幼)
朋友K1同K2已外補學術,
佢話小朋友K3轉私幼時,雖然K1及K2已外補,但依然跟得吃力,
佢話就算外補,一星期幾堂的外補點可能及得上私校每日3個鐘,出去考直私唔夠Fight,佢話如果有得番轉頭,一定一開始讀私幼

然後又想講下自己親身經驗,
我小朋友超細bK1讀普通劵,超大B轉人地口中的名私幼K1(現升K2) ,
劵同私在學術上真係好大分別。。。
K1在中英數都係超前(同舊校比),但係佢地又可以做好德育唔係淨係掛住學術,佢地真係有佢地ge辦法架
(本人暫時零外補)

簡單一個問題:
點解放學放假時仲要補習而唔係同小朋友玩?

放學放假係親子時間,當我有10個小時見到小朋友,我10個小時都想同佢玩。而唔係3個小時補習而得返7個小時玩。

其實我都理解有d私幼家長難以接受部分券幼其實水準好高,始終每個月給多幾千。

好似聖心,基本上係無得輸的選擇,聖提協恩都係一樣爭崩頭的,香港靈糧堂照樣每年都會送幾個入SPCC。

再退一步,好似迦南啓思這些連鎖券校,出來的學生同d普通私幼比,也不遜色。

我好反感一講券幼就好似學術好差,其實好的券幼比大部分私幼都難入,真係討論都要一間一間比較

myfaye 發表於 20-9-12 20:57
請問靈糧堂係指邊間?一出世就要報名嗰個Xx軍,都出名多人爭,但讀過覺得堅廢,想中途轉校
...

香港靈糧堂幼稚園

快樂火雞 發表於 20-9-12 23:10
其實我都理解有d私幼家長難以接受部分券幼其實水準好高,始終每個月給多幾千。

好似聖心,基本上係無得輸 ...

個人覺得每間學校都各有優點,唔覺得卷幼一定會差過私幼。

不過你剛提到的幼稚園有d同小學有關聯,都是熱門幼稚園。

如果加埋小學聯繫因素去同私幼比較,看來不是一個公平的比較。

英文可以補返來,但語境係要浸出來。如果屋企有語境,父母又有時間有能力自己教,讀券幼私幼都無乜大分別,但普遍性來講,普通券幼同私幼都係有距離。

但樓主比較梗嘅係名/龍券幼同普通私幼,咁當然有得比,至少揀得呢啲券幼嘅家長,同揀私幼家長一樣都有一定要求或者野心,不過呢類券幼又有幾多間?難入過名幼就一定,因為根本唔多。

識人讀創價考到港島名龍,但媽媽都要全職教,落咗好多功夫。講到尾除咗小朋友資質,家長付出都係關鍵,有人比唔起時間,所以選擇比錢,都無可厚非。

i_love_leibb 發表於 20-9-12 21:00
想請教九龍區有邊間津幼係好好?

譚歐

同意有啲券幼學術語境都好,但普遍券幼始終都無咁「進取」
我女pn私幼,K1轉券幼,學術上都幾大落差,私幼pn教既嘢比券幼K3仲要深
樓主講嗰幾間年年唔少人入神校名校,相信尼啲細路讀邊間幼稚園都會考得入

其實讀私幼同卷幼兩班家長的取向會有些不同。私幼的家長好多目標是私直小學或名津。卷幼的比較分散,但多屬意地區一缐津校,相對少直私小學。揀卷幼或私幼視乎家長目標同手上有幾多分。如果你有20-25分可以入天神,St Mary, Maryknoll,協恩,LS 等有直屬或龍校,你當然可以任選幼稚園。如果目標是Dgjs, SPCCPS, DB, 3私1直,揀私幼會比較適合。卷幼加外補的效果始終和私幼仍有差距。當然你話外補是每日NET , 普通話老師一對一補習又另外一回事。

有小學聯系或直屬的卷幼,例如聖心和私幼直接比較是不公平。

其實小朋友能否入到理想的小學,家長的責任可能比學校更重要。如果父母唔上心,唔跟學校教的課程,私幼生考小全軍盡墨大有人在。父母跟得好,卷幼生亦可考入神小。

幼稚園是小朋友踏入人生學習生涯的第一步。先認清目標小學同中學,再㨂選合適的幼稚園。

大家可能搞錯重點。如果一個家長揸住一私一券,你覺得手上的券會係明愛?大機會唔會。

如果私係LH,你覺得他手上的券會係邊間?好大機會會係聖心協恩。
而如果私係明慧,他手上的券大機會是明我,呂郭碧鳳,或者迦南啓思這種。

絕大部分時候時候,家長手上的私同券都係同一level的,才會有比較的可能。

快樂火雞 發表於 20-9-14 10:58
大家可能搞錯重點。如果一個家長揸住一私一券,你覺得手上的券會係明愛?大機會唔會。

如果私係LH,你覺得 ...

如果我小朋友是男仔,有LH offer, 咁應該同那些卷幼才能比較?

又如果我同時有SC 同明慧 offer, 咁又應該同那些同一水平卷幼比較才好?

呢個問題太多假設性, 同埋都要睇埋將來想子女讀咩類型學校
私幼既課程唔係補習就可以補救, 人地既課程教材好多係自己編寫, 就好似LH既教材, 二手三年教材賣萬五都大把人搶, 你個D卷幼教材有無人會高價買呢? D家長唔係傻, 就係人地教材編得好先會多人想要, 補習班可以挽救? 都可以既, 浪費時間囉

HK-CR7 發表於 20-9-14 12:54
私幼既課程唔係補習就可以補救, 人地既課程教材 ...
私幼既課程唔係補習就可以補救, 人地既課程教材好多係自己編寫, 就好似LH既教材, 二手三年教材賣萬五都大把人搶, 你個D卷幼教材有無人會高價買呢? D家長唔係傻, 就係人地教材編得好先會多人想要, 補習班可以挽救? 都可以既, 浪費時間囉

套教材甘勁?

回覆 medicine 的帖子

佢套教材應該係集百家之大成, 有價有市

HK-CR7 發表於 20-9-14 14:07
回覆 medicine 的帖子

佢套教材應該係集百家之大成, 有價有市
勁!