用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 私幼同券幼的分別
樓主: 快樂火雞
go

私幼同券幼的分別  

creambun 發表於 20-9-16 15:16
幼稚園階段是學習生涯中最「得閒」的時候,小朋友可以有時間去嘗試接觸不同的興趣例如閱讀,繪畫,樂器, ...

好多券幼家長驚執輸,所以.......

樓主咩都用錢計,又話私幼賺幾多幾多。其實,百貨應百客。 你d錢唔比私幼賺,你讀券幼,但轉頭去上補習班,d錢咩比番補習社賺。

回覆樓主:

我識好多讀開劵幼都中途跳船轉私幼,因為身邊有比較,感覺小朋友真的有差距,掉轉嘅就冇乜。

回覆樓主:

我識人小朋友讀私幼都外補,但佢地嘅心態,唔係想追趕進度,而係超越進度。

如果諗住移民嘅讀免費學校,程度已經好過外國同年級學校,諗住香港升學嘅,俾錢嘅學校可能滿足到家長多啲,補習見仁見智,小學還免強可接受,視乎小朋友能力同埋家長嘅時間,但幼稚園外補或谷得太盡小心會弄巧反拙。

piglover 發表於 20-9-16 15:28

好多券幼家長驚執輸,所以.......

我覺得咩幼稚園都有覺得學極都唔夠既家長既,小朋友有時間就打爆哂個time table,補習向來睇家長取向。

同一間學校入面,多數有批0補習,但又有批不停補習既家長。

臨近開學還未決定到?

不如樓主找下你一劵一私讀過的家長問就會明白更多

利申 Hold 一私一券,最後選私
原因有呀大讀過私而順利接小一
而問過同間券幼過來人家長都勸選私

回覆 快樂火雞 的帖子

九龙塘私幼毕业,从来没外补过。就跟着学校进度,学的很轻松,家里不说英文,小孩子和外国人也能交流,自信心好。考到心仪小学

我諗都係取決於目標小學的程度,如果都係諗住讀直私小的話,學術要求好點當然讀私幼承接得好啲。大女幼稚園重學術,自理好似就差啲。感覺劵幼似乎著重自理同興趣培養多啲。

路過, 見到樓上堆私幼生家長話"好少私幼學生會外補", "補習的多是卷幼生", "幼稚園生補習很變態", 真係忍唔住笑左出泥

我發覺我搞錯左一樣野,好的券幼多數集中係港島,難怪有好多家長無法理解有些券幼其實同一綫私幼係同一級數的。

樓主,明白了,你可放心放棄私幼

快樂火雞 發表於 20-9-17 18:58
我發覺我搞錯左一樣野,好的券幼多數集中係港島,難怪有好多家長無法理解有些券幼其實同一綫私幼係同一級數 ...

咪就係講嚟講去都係嗰幾間......
同一級數,應該係指家長既怪獸程度

Raccch 發表於 20-9-17 12:36
我諗都係取決於目標小學的程度,如果都係諗住讀直私小的話,學術要求好點當然讀私幼承接得好啲。大女幼稚園 ...
同意學卷幼係自理會好啲
我一個私幼升左小一,一個讀緊學卷幼k2, 各有各好,好難比

NNbaby 發表於 20-9-17 22:59
咪就係講嚟講去都係嗰幾間......
同一級數,應該係指家長既怪獸程度
...

所以我咪話係個主題錯左
根本係想講某幾間學校的比較
不是卷校同私校的比較

真人真事, 如我吹水就立即PK.
朋友小朋友: 聖公會幼稚園完左之後去聖彼得小學, 上到小學完成跟唔到, 壓力爆煲, 唔知咩原因離開左學校.

唔知算唔算你所講嘅情況呢?
the more you know the less you know...

蚊蚊mosquito 發表於 20-9-18 07:54
所以我咪話係個主題錯左
根本係想講某幾間學校的比較
不是卷校同私校的比較

樓主揚言自己「有券有私,都仲沒放」,「無人care學校教什麽,外補早已排滿。幼稚園本身的學術影響不大,家長發功才是主力。」

咁講仲需要討論券幼同私幼既分別?
不如討論券幼私幼怪獸家長既分別

b3410    發表於 20-9-19 07:13

回覆 NNbaby 的帖子

如果你是怪獸家長,私幼同有名氣的卷幼根本冇乜分別,因為大家都會外補係咁谷,我估這是樓主的意思。

純粹離題,港島的生態的確是不同的,就以灣仔區為例,你隨便選一間券校看看他們的升小派位成績就知乜事,雖然係大抽獎唔關實力事,但我寧願讀軒官都唔會畀錢讀KTS, APS, TSL,軒官之外更加有瑪利曼、聖若瑟、聖保祿天主教、嘉諾撒聖方濟各、 等傳統名津, 名氣上九龍只有拔萃跟喇沙可以匹敵,所以港島區比較少怪獸家長,根本唔需要。

有個家長話聖公會幼稚園升小跟唔到進度,這個家長是不是搞錯了一點,聖公會正正係私幼而不是券幼,這是不是説明私幼也不過如是?并且聖彼得係津小,有大量券幼生,可能這位家長想幫我證明私幼同券幼真係分別不大。

所以我之前講過: 從來不輕看卷幼
只係[反私幼]見到的就係攪笑+錯晒, 無一句成立的...

私樓 vs 公屋 (港島區公屋)
私家醫院 vs 公立醫院 (瑪麗)
私人會所 vs  公園 (山頂公園)
私家車 vs 巴士

簡單講就係住公屋年年去旅行 = 好正
坐巴士可以訓覺, 唔戴口罩FREE D. 唔戴係我自由.
咁講會唔會好怪呢? 係啦, 就係怪啦...