用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 私幼同券幼的分別
樓主: 快樂火雞
go

私幼同券幼的分別   [複製鏈接]

myhappylife 發表於 20-9-14 22:21
想借位請教吓,我仔有25分應該有機入到12校網某男津小,係唔係選券幼加外補較實際?
...
12區現在只有一間男津小了,同宗教券幼好似選擇唔多,你會唔會考慮同系跑馬地或者北角的私幼

myhappylife 發表於 20-9-14 15:35
其實我唔明, 好多人口中既劵幼, 如靈糧堂聖心嗰啲, 又係happy school又係學術好? 即係谷得嚟好happy? 又聽 ...
好似我未出公海前, 咪一直覺得個池塘果條魚好大條, 好勁.出到公海先知原來有BABY SHARK :D

creambun 發表於 20-9-14 18:22
讀私幼都一定需要全部科目外補? 我沒有興趣知道你選那一間幼稚園,不過見有「專家」教人選校所以 ...
我月利申: 私幼, 零補習...

Dollys 發表於 20-9-14 23:18
私幼同卷幼最大分別係家長目標,同學質素。
仲有醒目程度 :D咁上到小學都有津校好好又有私校好好.

咁好嘅津校當一半家庭係抽返黎.
直私全部家長係千挑萬選, 篩選出黎.

咁你話偏差有及不確定性有幾大啦...

islz 發表於 20-9-15 15:36
好似我未出公海前, 咪一直覺得個池塘果條魚好大條, 好勁.出到公海先知原來有BABY SHARK :D

公海啲Baby Shark 多到嚇死人,不過魚仔係公海頭兩年捱得過,自己都可以變成Baby Shark

回覆樓主:

百貨應百客,選上津幼私幼也好
也是各取所需,選最適合的才是皇道。

既然樓主心屬卷幼,為何到現在還要手執私幼offer?不解不解。

快樂火雞 發表於 20-9-14 18:10
你都好八卦下,私同幼自然需要取捨,但係不是學術的原因。
兩間的家長其實都係一樣,無人care學校教什麽, ...

睇黎你果2間學校必定係神校之中既神校
2間的家長竟然都一樣
實在太強,2間神校都俾你小朋友入到,太勁了。

不過我真係唔八卦,千萬唔好開學校名。

蚊蚊mosquito 發表於 20-9-15 21:46

睇黎你果2間學校必定係神校之中既神校
你咁講,嚇到我即刻將以前開名的post刪左。
都係普通嘢,學術好普通,更加無NET班主任,出公海都係baby shark的食糧囉。
收埋收埋

ahpopoo 發表於 20-9-15 21:25
百貨應百客,選上津幼私幼也好
也是各取所需,選最適合的才是皇道。

係囉,我都想知講到券幼咁好但又同時讀緊私幼?
今年疫情特別多人hold住兩間,反正都係屋企上堂睇片,到真正返學先算啦!

快樂火雞 發表於 20-9-12 17:01
新的學年已經開始,我相信有不少的家長手上都拿住一券一私的offer做最後的觀望。
我見有不少發言說券幼的學 ...

如跟據你嘅私卷描述,我會寧願私幼,幼稚園外補簡直變態!
同意很多卷幼功課資源足夠,教慢最後outcome其實可能更好!

回覆 快樂火雞 的帖子

well.....I don't quite agree with your points. Some top tier private kinders offer more than better english environment

Godark 發表於 20-9-16 00:54
如跟據你嘅私卷描述,我會寧願私幼,幼稚園外補簡直變態!
同意很多卷幼功課資源足夠,教慢最後outcome其 ...
樓主的意見很獨特:
1/ 卷幼+補習 = 私幼
>>本身幼稚園就唔應該補習

2/ 用KV做例子
>>去過KV就知道非常傳統. 之前仲堅持不網上學習. 睇下小學果邊邊間學校叫小KV就知道KV小朋去邊到多.

3/ 用培幼做例子
>>上晒報紙培正BULLY事件, 校方完全不處理. 好似仲報晒警.

4/ 3萬5 VS 5萬 之比認為不值
>>一面話不值得, 一面話要補習, 咁1萬5千圓補到D咩習呢? 仲要浪費我同小朋友親子時間.

5/ 無非係外補中文還是外補英文的分別?
>> 不過我重視嘅係佢做勞作, 畫畫,  運動及玩魔術用英文.  如果有心機睇下, 研究下幼兒教育嘅就會知道我講咩... : D 冇及唔明都冇所謂啦...

6/ 但係上課時間始終都是三小時,英文多了,就是中文數學體藝少了,資源傾斜的結果是壓縮其他的項目。
>>英文多了, 是中文少了. 而不是數學體藝少了. 因為數學體藝用英文, 英文咪多鳥及好鳥...英文不是單單英文堂坐定定ABCDEFG.

總結: 從來不會輕看卷幼, 不過反私幼用上述論點就...

islz 發表於 20-9-16 12:04
樓主的意見很獨特:

難得你咁好心機解釋。

認真你就輸了。

如果你有認真睇過樓主的留言,就知道她d見解非常獨到,我呢d凡人不會明白到。

islz 發表於 20-9-16 12:04
樓主的意見很獨特:
總有一些私幼用家扭曲我的意思

1. 我不主張以“學術”來衡量幼稚園的好壞,想要學術大可家長自己教或者外補
2. 我清楚話你知私幼的學費用係邊,簡單講NET收你兩萬,學校牟利收你兩萬,抵或唔抵家長大可自行判斷
3. 券幼的三萬五係政府津貼,私幼所有資源來自家長,至於用多三四萬學費係私幼學“學術”,抵話唔抵,都係家長自行判斷。

我始終都係一個觀點,揀幼稚園,"學術"以外還有好多考慮,家庭背景唔同,可以有好多組合
我好反感某幼成日標榜自己“學術”出色,似乎入去就可以包解決。其實某幼的學生外補一個勁過一個。
就好似你話零外補,但係朗誦你使唔使人train? 劍橋試又要鷄精班

快樂火雞 發表於 20-9-16 12:31

1. 我不主張以“學術”來衡量幼稚園的好壞,想要學術大可家長自己教或者外 ...
之前申脷:沒有學朗誦
沒有劍橋雞精班

回覆樓主:

其實私好劵好, 揀間適合自己小朋友嘅,而又配合到家庭能力,又達到自期望就好,真係冇所謂嘅。

剛剛想到幾條辯論題目:

1/ 卷幼總比私幼資源運用更好
正方: 卷幼資源運用比較好
反方: 私校資源運用比較好

2/ 公廁設施比私人廁所設施更齊備.
3/ 公共援助金比快餐店工作效益更高.
4/ 公立醫院科技比私家醫院好.
5/ 公共樓宇比私人物業更有價值.

快樂火雞 發表於 20-9-16 12:31

1. 我不主張以“學術”來衡量幼稚園的好壞,想要學術大可家長自己教或者外 ...

1. 我地能否用愛心,德育,興趣培養等無標準判斷的東西去衡量各間幼稚園的好壞?所以家長通常以學術深淺或升小成績等比較實在的資料去判斷學校是否適合自己小朋友。

2. 私幼學生全部都會外補是你自行假設去誤導大家。實際上好多私幼學生都沒有外補,所以有時間發展其他音樂,藝術興趣。如果這些你都算是外補我也沒你辦法!

3. 不同學校有自己的校本課程和教學方法。自己教及外補是否做到同一效果,這一點相信除你之外無人有十足把握。

4. 樓主你不斷開post 「勸」其他家長相信你放棄私幼,應選卷幼加外補。但事實就是你沒有放棄私幼,現在是私幼加卷幼一齊讀,請問你目的何在呢?

creambun 發表於 20-9-16 14:32
1. 我地能否用愛心,德育,興趣培養等無標準判斷的東西去衡量各間幼稚園的好壞?所以家長通常以學術深淺或 ...

我想講第2點,我認識嘅家長中。券幼狂外補的更多。(大家睇下周圍幼稚園補習社,興趣班開到成行成市就知有幾大需求)

好多券幼家長覺得,零學費,or 幾百蚊學費一個月,就可以每月用三四千外補。

piglover 發表於 20-9-16 14:42
我想講第2點,我認識嘅家長中。券幼狂外補的更多。(大家睇下周圍幼稚園補習社,興 ...

幼稚園階段是學習生涯中最「得閒」的時候,小朋友可以有時間去嘗試接觸不同的興趣例如閱讀,繪畫,樂器,運動等。如果課餘仍要不斷外補學術,對小朋友身心發展不是太好吧!
‹ 上一主題|下一主題