用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 市區band 1 男女校
樓主: cafeva
go

市區band 1 男女校 [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-9-12 10:36
教得好係優先考慮!當然選科自由都重要,我唔信可以谷足6年既亦唔想。如規定只可讀6/7科就唔係咁好了 ...

市區,男女校,理科,教得好,選科靈活,成績好,要求唔低喎~~~

Arabellahk    發表於 20-9-12 11:57

mcl203 發表於 20-9-12 10:47
其實直資選科係自由啲,但最終咪又係年年熱門科開返同一班數~~~
我明,我明你明。其他人尼?
(1)某校選科自由,但要達到最低開班人數。
(2)某校一早明言開科班數及人數,並明言選科次序。

對於(2),不少人謂之選科限制。
對於(1),許多人稱贊選科自由……

mcl203 發表於 20-9-12 10:55
市區,男女校,理科,教得好,選科靈活,成績好,要求唔低喎~~~
...

其實男女校丶理科丶教得好丶成績好都係講緊同一樣野⋯⋯就係理科好

mcl203 發表於 20-9-12 10:55
...
我考慮好簡單,有得自行的實力,還怕選科?

gracelam 發表於 20-9-12 10:47

冇人知教得好唔好,今年呢班好,下年事轉老師又唔同晒,or ...

cafeva 發表於 20-9-12 10:59
其實男女校丶理科丶教得好丶成績好都係講緊同一樣野⋯⋯就係理科好
...

咁要加多一個要求,補得好~~~

cafeva 發表於 20-9-12 10:59
...
好似講到文商科成績就唔好甘樣

medicine 發表於 20-9-12 10:59
我考慮好簡單,有得自行的實力,還怕選科?

選科係小朋友嘅自己選擇~~~

mcl203 發表於 20-9-12 11:07
選科係小朋友嘅自己選擇~~~
尼樣真,唔少到了選科時,家長只能給予參考建議,甚至係講了等於沒講。孩子大了,不再是小學,不再任舞。

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-9-12 10:58
(2)某校一早明言開科班數及人數 ...

1 邊間學校無最低要求?分享下?
2 有開科班數及人數,仲有次序,即係點都有上限要爭啦。考bottom 1/10果班都任選?

橫睇掂睇都係1較自由啦

IYY    發表於 20-9-12 21:05
YmOra    發表於 20-9-12 19:53
Arabellahk    發表於 20-9-12 11:58

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-9-12 10:47
其實直資選科係自由啲,但最終咪又係年年熱門科開返同一班數~~~

熱門科開返同一班數,正常架wor
年年都係咁多學生,assume一半人對理科有興趣,今年開3班,明年都係開3班架啦
學校一早講明開3班,同按學生意向而最後想揀嘅都入而組成3班,係有好大嘅概念分別

Charlotte_mom 發表於 20-9-12 11:32
熱門科開返同一班數,正常架wor
年年都係咁多學生,assume一半人對理科有興趣,今年開3班,明年都係開3班 ...

但,似乎,唔少家長嘅理解係伸縮自如,彈出彈入係無問題,加一個減一個老師係非常容易嘅安排。否則,又不會出現選科容易呢個想法~~~

醒目開學勳章 王國長老

講開選科
建議除左選科自唔自由外,家長亦考慮學校有無想讀嘅「冷門科目」,例如旅行款待、體育、日文(如有興趣)

學校有無?完全無定一年年無?如果不是年年開又係點機制?有無同同區學校合辦?我有聽過a校生去b校上某科,b校生去a校上某科嘅協定

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3835104

就係唔明点解人地咁辛苦做哂功課都唔去參考下……

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-9-12 11:37
但,似乎,唔少家長嘅理解係伸縮自如,彈出彈入係無問題,加一個減一個老師係非常容易嘅安排。否則,又不 ...

俾學生自由選已係賣大包
仲想隨時彈出彈入就真係大想頭(恕我直言),彈出都仲易,彈入就.....無啦啦又插一個,過一陣又插一個,老師點教啊
連帶地唸,如果中4俾選3x,自由度會俾只能選2x的大,因3x drop成2x好簡單,但2x想轉其他x,就難度分大大提高了

Charlotte_mom 發表於 20-9-12 11:27
1 邊間學校無最低要求?分享下?
2 有開科班數及人數,仲有次序,即係點都有上限要爭啦。考bottom 1/10果 ...
側重點在1是否依然係有限制?而非所講的自由選科。

前面的回復,某些學校咪又係年年都係開幾多個XX班。似乎,學校在有了多年的數據后,一早明言開幾多班和人數與前者有咩本質區別(當然,表面觀感係完全不一樣)。

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-9-12 11:44
側重點在1是否依然係有限制?而非所講的自由選科。

前面的回復,某些學校咪又係年年都係開幾多個XX班。似 ...

我相信無學校有絕對嘅選科自由,只係邊間較自由,所以我問你邊間無限制囉,你又答唔出
如果唯一限制係要足十人開班,但無其他限制,考第尾都可任選都叫無自由,我唔想拗了,是但啦

Charlotte_mom 發表於 20-9-12 11:51
我相信無學校有絕對嘅選科自由,只係邊間較自由,所以我問你邊間無限制囉,你又答唔出
如果唯一限制係要足 ...
我所講的,意思係咩?
係想講(1)係真正意義的“自由”選科還是名義的“自由”選科先!

會錯意,如何答?

medicine 發表於 20-9-12 10:58
(2)某校一早明言開科班數及人數 ...
自由選,係沒錯。不過,校方話唔夠人,開唔到班。甘咪即係自由選,但不保證一定選到咯……

Charlotte_mom 發表於 20-9-12 11:51
如果唯一限制係要足 ...

出現嘅答案係,選到嘅家長會答非常自由,隨意選擇。選唔岩心水嘅答限制多多,隨意派科。同一中學可以存在兩種極端看法~~~
‹ 上一主題|下一主題