用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 子女讀同一間國際學校?
go

[小學] 子女讀同一間國際學校? [複製鏈接]

你們會分開子女讀唔同的國際學校,例如IB,AP等學制唔同,定係會讀同一間?
   0    0    0    0

钧熹 發表於 20-9-11 23:15
你們會分開子女讀唔同的國際學校,例如IB,AP等學制唔同,定係會讀同一間? ...

投資咩!
要分散風險??

你們會分開子女讀唔同的國際學校,例如IB,AP等學制唔同,定係會讀同一間? ...

每個小朋友都有獨特性格,有機會適合不同curriculum,不過家長打理起上嚟就麻煩啲。

我諗小學學制冇咁重要,一齊返學logistics同放假上易啲處理。

中學,特別高年級基本上自己照顧自己,可以揀返適合嘅學制/學校讀呀。

回覆 melobi12 的帖子

Thanks

通常有sibling priority 的小學都會同一間,我見分開不同學校的都是「被分開」多,例如細的考不到大的學校,之後讀得好好地就費事轉。但term break 放假sports day parents day school picnic等全部分開都幾麻煩,因為同一間學校可以就番你,例如parents day學校可以比你夾埋一天。
識幾個家庭三個小孩讀三間,都是「被分開」及有無限資源時間。
中學好少純因為學制而分開,揀學制通常都是以目標國家為考慮,sibling通常去同一國家,咁揀學校還有其他考慮例如社交academic 等因素,中學轉校也不少,而且中學要分開照顧也容易很多。

親身經歷,有好處的,大的先學,handle 細的會有經驗啲,學習方面大嘅可以提點細佬妹,資料方面也一樣

回覆 964000 的帖子

我同先生意見不一,兩小細路仔性格唔同,適合嘅嘢未必一樣,所以諗緊

回覆 Qin888 的帖子

係啊,一齊嘅話對於家長來講都會方便啲。

钧熹 發表於 20-9-13 13:08

係啊,一齊嘅話對於家長來講都會方便啲。
家長是否輕鬆啲這些唔重要,最主要係大仔學咗之後到細老妹的時候,家長會識得如何引導細佬妹佢哋向哪方面預先學,還有之前的資料也是有用,我兩個小朋友完全唔同性格,一個很多朋友,從來在家不主動搵筆自學所以先搵補習社補習,去補習社佢又很專心,這樣佢又少咗玩遊戲。另一個書呆子,科科自學從不補習,非常之少玩遊戲,一個月可能一兩次,但哥哥學過,會經常提點細佬,同俾意見,對細嘅成績有間接影響。

多謝分享!我兩個細路仔性格都係唔同,宜家諗緊可能先一齊讀,睇下情況點再分開。

我聽過一家4個小朋友,頭3個各自係唔同IS讀緊,第4個未讀書。
‹ 上一主題|下一主題