用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學英文ABC定係英國文化協會好啲?
go

學英文ABC定係英國文化協會好啲?

有冇讀緊Cambridge既家長俾吓意見?

ABC係貴,但語境的確係好,因為ilearn一星期三天,每次兩小時,學完我覺得物有所值

Kenji0105 發表於 20-9-12 12:17
ABC係貴,但語境的確係好,因為ilearn一星期三天,每次兩小時,學完我覺得物有所值
...

多謝分享。想問ilearn同istart有咩唔同?

回覆樓主:

你上abc網頁睇會詳盡d,不過ilearn就一定底讀d

我相信語境唔係上一星期一次就會有,而係需要長期的浸淫。

myhappylife 發表於 20-9-12 22:51
多謝分享。想問ilearn同istart有咩唔同?

istart一星期兩堂,ilearn full左會叫你上住istart先,一有位上返ilearn

一星期上3堂ilearn又唔會有功課拎返屋企,小朋友3年都上得好開心
K2唔怕同人講英文,K3 睇住識 blending,用拼音默書,都好滿意

Kenji0105 發表於 20-9-13 09:23
你上abc網頁睇會詳盡d,不過ilearn就一定底讀d

我相信語境唔係上一星期一次就會有,而係需要長期的浸淫。

同意,
上ABC 個D小朋友都根本唔係英語人,  
其實D小朋友上堂咪又係聽阿SIR講野.一句一句咁講, 密集式咪會聽多D.. 間間英文centre都差不多. 需要長期浸淫, 將語言由短暫記憶轉為永久記憶

想小朋友真係講得出色, 只能夠係國際學校, 佢D同學仔都講英文. 先會有真語景.

airwalk 發表於 20-9-21 17:33
同意,
上ABC 個D小朋友都根本唔係英語人,  
其實D小朋友上堂咪又係聽阿SIR講野.一句一句咁講, 密集式咪會 ...

哦係呀?照你咁講,全港所有學英文嘅centre/學校都執得?如果冇條件俾小朋友讀國際學校,咁係咪即係唔洗旨意可以「學好英文」呢唔該?

zornia 發表於 20-9-13 13:19
istart一星期兩堂,ilearn full左會叫你上住istart先,一有位上返ilearn

一星期上3堂ilearn又唔會有功課 ...

多謝真心分享!好過啲路人甲留埋啲無謂說話完全非家長所為。

myhappylife 發表於 20-9-11 10:29
有冇讀緊Cambridge既家長俾吓意見?

ABC成效慢,但真係識.幾時問返小朋友都答到.我女k1開始返,頭一年,唔知佢學咗啲咩.宜家K3聽,講都OK.就寫同串字差啲.

myhappylife 發表於 20-9-21 22:47
多謝真心分享!好過啲路人甲留埋啲無謂說話完全非家長所為。

同埋ABC地點我都方便,都好睇家長/工人姐姐邊個location方便,K1時都有睇英國文化協會,但上課d center真係唔近我,所以揀左ABC。
你可以問ABC d consultant 佢地講解先,反正都要做assessment 先,唔一定上I learn..因為時間同錢都係一個考慮,同埋我小朋友返pm ,所以上午除左學琴..好似無咩選擇,比佢學英文。

家長日時我問過老師I learn唔會死記生字(串字),如考劍橋嘅呢樣一定要家長幫佢,但佢會識word 讀拼音(即默書)

myhappylife 發表於 20-9-21 22:45
哦係呀?照你咁講,全港所有學英文嘅centre/學校都執得?如果冇條件俾小朋友讀國際學校,咁係咪即係唔洗旨 ...

你好似唔明意思."間間英文centre都差不多. 需要長期浸淫,"

即係你要長期上課, 我又無話叫人唔好上英文...

想要快既就係要上國際學校.  再簡單D 讓你明白, 有人喜歡搭巴士幾蚊,  有人會搭飛機幾千....但大家都可以到終點, 同舒適度不同..    咁巴士係咪會無市場?????

airwalk 發表於 20-9-22 10:40
你好似唔明意思."間間英文centre都差不多. 需要長期浸淫,"

即係你要長期上課, 我又無話叫人唔好上英文... ...

我有講過「想快」學英文咩?應該係你唔係好明我最初嘅問題吧?

myhappylife 發表於 20-9-22 10:54
我有講過「想快」學英文咩?應該係你唔係好明我最初嘅問題吧?
我原本係回另一位user.

我小朋友就上過兩年ilearn, 我就好滿意,但亦有家長認為係拖慢來教,我自己就咁睇,想快見成效嗰啲唔係真心想小朋友在語境浸淫,只係家長想快啲表現自己小朋友有幾突出多啲。  ABC一星期三日每堂2小時,小朋友同老師係建立到友好關係,師生對耐咗,老師好自然會同小朋友分享生活點適,呢啲咪就係課本俾唔到你嘅嘢囉。每學期一次家長日,又可觀課,每年又會搞下outing我覺得安排已經好好。