用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS用家請share
樓主: pinkmania
go

[小學] NAIS用家請share  

timzoeydon 發表於 20-9-17 21:15
回覆 chocotung 的帖子

佢講緊esf
謝謝~ 嚇一嚇以為講緊NAIS !
就大潭campus 而言,今年感覺好像少了一些外國人,外國人一向流動性大。以我班來說,香港人只有2-3個,其他是英國/日本/印度/法國/澳洲等。以cultural mix 來說,NAIS 算是做得好好~

chocotung 發表於 20-9-17 22:09
謝謝~ 嚇一嚇以為講緊NAIS !
就大潭campus 而言,今年感覺好像少了一些外國人,外國人一向流動性大。以我 ...

我想問下你apply時有冇交HKID AND PASSPORT? 我小朋友冇申請,係咪一定要交?

timzoeydon 發表於 20-9-14 23:23
回覆 sabsab122 的帖子

y1開始要必修游泳

這樣很特別。請問是以passport分還是以ethnicity分?

didier99 發表於 20-9-17 21:53
學校網站校巴路線當時是有沙田路線,但現在因為不夠學生,取消了。新界東學生只能去又一城搭校巴。 ...

晴天霹靂

有冇機會好似local school 嗰啲咁,可以揾保姆車嗰啲㗎呢?

chocotung 發表於 20-9-17 21:09
你指係ESF ? Or NAIS ?

我指nais。

pinkmania就唔清楚

chocotung 發表於 20-9-17 21:09
你指係ESF ? Or NAIS ?

ESF

Falcon媽媽 發表於 20-9-17 22:12
我想問下你apply時有冇交HKID AND PASSPORT? 我小朋友冇申請,係咪一定要交?

有交呀,如果無可以同admission officer講

pinkmania 發表於 20-9-16 23:50
你講嘅同我諗嘅一樣。阿女成班得幾個唔係香港/中國人,以我記得只有一個白人,  一個mix, 一個indian,  一 ...

你觀察得很好,好多人以為流利英語就是”native”, 但其實”native”係要帶有地道文化的,fluency不等如native.
例如我女由一間多local的IS轉了去一間多外國人的IS, 才知道原來「點指兵兵」「小明小明小小明」等都有英文版的,佢地幼稚園break時會一起玩很多不同的小遊戲,這些都是文化一部份亦是將來的回憶,以前多local人的學校都未聽過,長大了去外國也不會再接觸。
不過現在香港普遍少了expats, 大部分IS新入學都預左local比例多過以前。

pinkmania 發表於 20-9-11 17:15
小組只係分兩組(15人一組), 有兩次。 1:1 reading兩星期先一次。。。
無penmanship呀,我就係開始homelear ...

我覺得ESF 可能cut off 有細B,kinder會教得慢D,其他學校很多K2已學phonics & 寫字,於是ESF家長好多都心急K2已出面學phonics.
數學佢哋又會覺佢IB虛無,不少出外補。這的確是我認識不少ESF家長的現狀。
的確British curriculum 小學是比較structured一點。maths/grammar/writing/spelling/penmanship 等全部有syllabus, 比較易掌握,起碼homeschooling後覺得跟學校教巳足夠。
我小朋友兩樣課程也上過,各有各好,佢在IB的自由下很開心自主,在BC下就學習得就更快及structured, 我暫時都prefer靠學校學基本到中學之後再行IB.,而家佢地雖然BC, 但最後兩年都是考IB, 所以自小都會train 一點IB 技巧當然冇ESF咁多,各人有不同要求,聽你的要求,轉校可能都應該適合。

回覆樓主:

當初唔太了解都以為ib好因為可以啟發小朋友,但讀過就發覺唔係適合個個小朋友,而且覺得小學都係應該有系統嘅教學比較好.我哋就係由ib學校轉去bc.當初讀ib學校時冇學以其他家長日補夜補,突然就發覺原來咩都唔識,轉咗bc就算完全冇補習都進步神速.

當然如果小朋友非常主動ib都應該適合嘅

964000 發表於 20-9-18 08:23
你觀察得很好,好多人以為流利英語就是”native”, 但其實”native”係要帶有地道文化的,fluency不等如na ...

我發覺啲細路發音同accent都 好fluent near-native嘅,但內容就會港式+ 工人姐姐style.

bluepand 發表於 20-9-18 10:06
當初唔太了解都以為ib好因為可以啟發小朋友,但讀過就發覺唔係適合個個小朋友,而且覺得小學都係應該有系統嘅 ...

請問IB學校初小有咩唔好?

vvmm20 發表於 20-9-28 19:09
請問IB學校初小有咩唔好?

我的經驗是從幼稚園開始嘗試IBPYP, 然後MYP, 現在是DP。

IB是我們沒有親身體驗的課程,聽聞時「好似好勁」,讀落又好似好難(掌握),要成績優異,學生要掌握各方面的知識和技巧,一點不容易。

我沒有心得,不過作為家長,的確要學習和認識。打從幼稚園開始已經常進入校舍、觀課和參與做課堂義工。另外也會不時上IBO 及學校websites找相關資料。

IBPYP的學校在課堂內有專科時間教授中(聽講讀寫)、英(spelling, reading, grammar)及數(算術);只是材料及工作紙通常是老師剪裁,倘若每年整理由學校派回來的工作紙,你會發現學生學過的範圍;另外每年學生的portfolio 更加是精華所在。

不過PYP其中一科是unit of inquiry, 範圍好廣,相當科學、地理、歷史、文化、環保等各方面,學生的研習可深可淺;而與中英數的夾雜,只不過是取材而已;例如在學習環保那單元時,中文科可能在學習詩歌,於是老師會選擇談論大自然環保的短詩配合吧了。

IB未必適合所有學生,但也不代表IBPYP和MYP是unstructured 的課程。

請問NAIS 小學同中學係咪喺藍田個campus?
諗緊幫小朋友報小學但如果西貢或者大潭就太遠......

回覆 hkbusfan 的帖子

yes, Lam.Tim campus for primary and secondary

回覆 timzoeydon 的帖子

thats great!! thank you

剛剛收到大潭year1 offer,請問有無人一樣,可以一齊傾下

我啱啱收到藍田year 2 offer,有冇家長都收到?

sukisoho 發表於 20-11-28 02:42
剛剛收到大潭year1 offer,請問有無人一樣,可以一齊傾下

Me too

Foreign/ local passport?
When did u go interview? :)

回覆 rcja888 的帖子

本地護照我係11月12日面試