用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS用家請share
樓主: pinkmania
go

[小學] NAIS用家請share   [複製鏈接]

回覆 pinkmania 的帖子

[reply]回覆 pinkmania 的帖子[/reply]

係喎! 唔係意思 樓主! 我無重温番之前的帖, 所以誤會左你個Subject tim !

我之前都有考慮過English Curriculum/IGCSE + IBDP vs Full IB curriculumm since kinder/PYP,
而作為係香港讀傳統(這裡"傳統"不是指名校 XD)本地中小學的我, 都對full IB 有點擔心,
再加埋我怕我小朋友係學術上唔會係自動自覺嗰種.

我嗰陣有打聽過VSA 的 full IB 是咩情況的.
我都想請教你, IB @ ESF Kindergarten 是怎樣的? 例如你說太自由, 同埋你感受到要邊類小朋友先適合? (你/有人提過, 小朋友要鐘意表達自己意思嗰類, 先適合?)
唔好意思, 少少離題

回覆 timzoeydon 的帖子

我小朋友15個月, 下年開始返2歲N班.
我比較prefer從細就開始讀起, 所以而家報得既都報左先, 學之前既JM講K1叫做比較易入.

你都講得岩, 而家都唔輪到我地選擇學校, 如果冇得揀既情況下, 全日都要讀.

sipdowy 發表於 20-9-17 08:49

係喎! 唔係意思 樓主! 我無重温番之前的帖, 所以誤會左你個Subject tim !

ESF KG係齋玩,無phonics,  無spelling,  無寫字。 上到 ESF Y1先開始phonics,  寫下字。
我女一直無補習,到covid開始homelearning我先發覺大鑊,寫英文字大細楷不分,鬼畫符咁,中文字更加係唔識。我見好多同學啲字都靚好多,可能係有補習,又可能係我女天資低啦。

我都有同ESF Y4,y6家長傾過,佢地覺得到y3 後嘅teaching係會開始structured啲,但佢地細路都有補晒中英數,喺學校上IB就學啲critical thinking,  leadership之類嘅soft skills.  academic就點都要外補先夠。

我唔想個女補咁多習,想小班啲,又想第時去英國讀書銜接得好啲,所以就想轉。 每一個決定都唔容易啊。

sipdowy 發表於 20-9-17 08:49

我覺得係啱啲叻同外向嘅小朋友。

但係我見佢個網站巴士路線嘅部份只係㗎得上午,同下午放學時間,咁返pm班嘅小朋友, 是否只有一程校巴可以搭?thx

回覆 sabsab122 的帖子

見佢網站校車嗰版有呢句 "For EYFS students doing a half day, the cost will be 50%."

sabsab122 發表於 20-9-17 12:59

但係我見佢個網站巴士路線嘅部份只係㗎得上午,同下午放學時間,咁返pm班嘅小朋友 ...

我尋日打去問,佢話am/pm都會有車

Falcon媽媽 發表於 20-9-16 18:21
大埔都唔係好多間。

FIS係Tko? 30分鐘可以去到?但見佢year 5 開始要返jardine lookout,咁咪勁遠囉

烏溪沙站好似尾站,接完就直出tko,所以上校車時間仲晏過去 大圍Anfield 架校車....

大埔都好多間呀,JIS, NIS, ASHK, Malvern (不過K好似另一campus?) ICHK-HLY 我就冇問過校車

Falcon媽媽 發表於 20-9-17 13:26
我尋日打去問,佢話am/pm都會有車

來回都有?咁還好
謝謝各位用家的意見,的確俾我地了解多左學校好多

melobi12 發表於 20-9-17 13:28
烏溪沙站好似尾站,接完就直出tko,所以上校車時間仲晏過去 大圍Anfield 架校車....

大埔都好多間呀,JI ...

問左fis tko校車,佢冇車去馬鞍山架

magmum 發表於 20-9-17 13:29
來回都有?咁還好
謝謝各位用家的意見,的確俾我地了解多左學校好多

佢係咁答我,不過係你可以自己打去confirm下

pinkmania 發表於 20-9-16 23:50
你講嘅同我諗嘅一樣。阿女成班得幾個唔係香港/中國人,以我記得只有一個白人,  一個mix, 一個indian,  一 ...

其實我懷疑學校係以全校嘅student population來睇diversity。過去一兩年多咗本地家長投考,expat又少咗,加上大潭吉位多,所以吸納咗唔少本地生。希望遲下可以平衡返。

其實我個人認為唔需要考慮太多公開考試成績注。只要入咗國際學校,他日有需要再轉。反正而家越來越多人打算提早出國,上到中學唔愁轉唔到。反而應該專注未來幾年間學校係咪你杯茶。

Falcon媽媽 發表於 20-9-17 14:29
問左fis tko校車,佢冇車去馬鞍山架

但我今年3月先問校巴公司攞佢地啲bus routes,有一條線係火炭-> 大學-> 烏溪沙 -> TKO campus

仲有時間同價錢俾埋我㗎。

不過我只係報左名出年入RC,如果好彩收到offer 都會再confirm 一次有校車先交accept。

melobi12 發表於 20-9-17 18:50
但我今年3月先問校巴公司攞佢地啲bus routes,有一條線係火炭-> 大學-> 烏溪沙 -> TKO campus

仲有時間同 ...

今朝打去架,如果冇校車我唔會報fis啦。

timzoeydon 發表於 20-9-17 02:04
回覆 sipdowy 的帖子

幼稚園2年大概16-17人一班,一個老師及一個assistant
請問按程度分小班實際上係如何運作?例如會唔會部分yr 1跟yr 2 一同上堂?

pinkmania 發表於 20-9-16 23:50
你講嘅同我諗嘅一樣。阿女成班得幾個唔係香港/中國人,以我記得只有一個白人,  一個mix, 一個indian,  一 ...
你指係ESF ? Or NAIS ?

回覆 chocotung 的帖子

佢講緊esf
其實esf一向都係極多華人,只係可能清水灣及山頂會有多少少外籍小朋友。

不過絕大部份鍾意英基既家長都唔在意呢一點

想問下debenture 係咪一定要買先入到?

回覆 DoubleAmama 的帖子

係叫capital enrolment fee, 100k, 唔係畀咗先至會出offer, 係你真係收到offer, 之後先至要交呢筆錢辦入學,之後每年都祇有學費,唔再收任何建校費或者債券之類。
你未收到offer之前,除咗申請費冇嘢需要比

melobi12 發表於 20-9-17 18:50

仲有時間同 ...
學校網站校巴路線當時是有沙田路線,但現在因為不夠學生,取消了。新界東學生只能去又一城搭校巴。
‹ 上一主題|下一主題