用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS用家請share
樓主: pinkmania
go

[小學] NAIS用家請share   [複製鏈接]

回覆 sabsab122 的帖子

暫時呢間學校喺香港都係幾年,所以參加IB嘅人數唔多, 但上年都有15%考40points以上,d學生考左入牛津劍橋哈佛史丹福,學校website有寫。
我小朋友讀左幾年就覺得學生之間冇歧視,冇bully, 因為學校規矩都比較嚴, 就算nursery小朋友得3歲,如果遊戲時間唔守規矩或者打人都會有timeout or上教務處去老師度訓話,所以啲學生會習慣學校有規矩,都比較乖。

timzoeydon 發表於 20-9-15 23:59

暫時呢間學校喺香港都係幾年,所以參加IB嘅人數唔多, 但上年都有15%考40points以上 ...

15% of our students achieved 40 points or more. This is the level of attainment required to gain admission to the world’s elite universities such as Cambridge, Oxford, Harvard and Stanford.

佢意思係有15%考獲>40分,>40分這個成績是足以可以考入Cambridge, Oxford, Harvard  and Stanford. 但冇話自己的學生入了。
寫稿個marketing

NAIS Nursery 已可揀返extended day.  在學校其實都係玩,小朋友係唔會「覺得」攰,當然實際上佢地放學時已經冇晒電,在校巴上個個瞓晒覺~
我覺得要習慣嘅係要一個3-4 歲小朋友自己搞掂午餐,呢個對好多小朋友和家長都係一個大挑戰。

回覆 timzoeydon 的帖子

冇歧視呢個真。我其中一個鐘意NAIS嘅原因係佢嘅cultural mix. 小朋友從小接觸唔同膚色嘅人,我覺得對佢地成長好有幫助。當然呢樣係需要家長配合,家長也要embracive。

timzoeydon 發表於 20-9-15 15:01

國際學校通常教學內容都係遊戲為主,祇不過通過遊戲小朋友都會學到好多嘢。

想請問係咪大部份學生都返全日的?見大家講NAIS好好,但我傾向揀半日的幼稚園,見到半日得一程校車就卻步了

回覆 magmum 的帖子

我反而見校車得朝早, 如果係讀PM咁點算.

其實學校係鼓勵學生揀Extended day的佢話絕大部份嘅學生都係Extended day的
最主要係學費差不多

想問有冇學生由西九入西貢? 定大部份係住附近?

回覆 chima_pigpig 的帖子

校巴有唔同線來回香港九龍新界
祇有少部分住附近

ph_acc 發表於 20-9-16 11:50
其實學校係鼓勵學生揀Extended day的佢話絕大部份嘅學生都係Extended day的
最主要係學費差不多
...

多謝答覆,但學費相約是否只是nursery? 我問過學校,upper nusery同year 1的extended day學費係half day的double,extended day學費同小學唔差得遠,睇完嚇親左

Falcon媽媽 發表於 20-9-16 10:57

我反而見校車得朝早, 如果係讀PM咁點算.

我之前見校車其實3點幾返到屋企的,唔知係咪而家只可以返半日學先回程早左

magmum 發表於 20-9-16 13:31

多謝答覆,但學費相約是否只是nursery? 我問過學校,upper n ...

Half day nursery 要10K
Extended day nursery 12K

Reception extended day 15 K

入場費100K可分兩期交,之後一直讀冇其他雜費。其他IS年年什麼建校費又債券又提名費仲貴

有心理準備
但學校係好有系統的、老師亦好有愛心 ,小班多外國小朋友,小朋友好outgoing有規矩唔怕醜,學校俾到信心我繼續讀。

學費見人見智了

全部校車都係大概兩點九出發去柯士甸九龍站奧運都係半個鐘至九個字

回覆 ph_acc 的帖子

非常同意
我都覺得呢間學校真係好好,我小朋友有時出街見到啲老師都好願意去打招呼,因為心裏邊真係覺得啲老師好好而鍾意啲老師,同埋啲老師出到街就算唔係返學都係好有老師款,好顧及自己老師嘅形象,我覺得都幾搞笑。

i just read from website:
  • Nursery Morning Session (age 3): HK$ 114,000
  • Nursery Afternoon Session (age 3): HK$ 81,000
  • Lower Kindergarten Morning Session (age 4): HK$ 75,000
  • Lower Kindergarten Afternoon Session (age 4): HK$ 75,000
  • Upper Kindergarten Morning Session (age 5): HK$ 81,500
  • Upper Kindergarten Afternoon Session (age 5): HK$ 81,500
they didn't mention the Extended day fee...

如果讀half day又得一程校巴都幾麻煩, 佢地個campus好唔就腳.

我都係想揀半日的幼稚園

我岩岩打去問, 原來K1 (lower kinder)係要開始返全日

回覆 Falcon媽媽 的帖子

我仔讀三歲班嘅時候,會有啲小朋友真係訓著左,老師仲會抱住佢訓覺,好得意
另外其實啲家長揀三歲班都返呢間學校係因爲要確保之後有學位可以直升上去,因為如果你四歲五歲或者六歲先插返入嚟就唔肯定有位,到時要睇彩數,咁就真係睇下你原本有幾想入nais,因為有啲家長係真係一心諗住小朋友要讀國際學校,所以就一早申請定三歲嘅時候入,咁之後就安枕無憂,就算其他國際學校都一樣,如果你想返半日嘅幼稚園,即係讀返普通私立,到時小學就未必確保一定有國際學校嘅學位,揀得國際學校一定係揀佢最多學位嗰一年入去就最穩陣。

ph_acc 發表於 20-9-16 11:50
最主要係學費差不多
...

疫情之下,好多小學都番得半日,幼稚園又食飯又nap, 會番到全日嗎?
而且學費15萬一年,停課期間都幾傷,咁細個又冇理由zoom足全日。
‹ 上一主題|下一主題