用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS用家請share
樓主: pinkmania
go

[小學] NAIS用家請share   [複製鏈接]

pinkmania 發表於 20-9-11 22:51
其實佢喺esf y2 架喇,上年y1 未covid前,老師嘅評語都係話佢要好多encouragement先肯講。我諗佢係驚講錯 ...

咁可能搵D細校有community feel果D會好D喎

用家nursery讀到今年y1

老師同課程都好

中文:
每日有,算進取,要每星期寫少少詞語及説話,同esf相反,nais的 外國人跟得吃力少少

英文,著重reading, 亦要寫story and retell story, 其實reception已開始,都幾積極教寫作及表達,可以跟足既小朋友程度會比較高,老師亦都好用心,好有系統教。

數:y1教50以內加減

但y1開始好多subject跟程度分班,再將原本一班約22-24個左右小朋友分小小班去教,所以每個小朋友都得到關顧

另專科專教PE, MUSIC, DRAMA, ART, SWIM
每一位老師都非常專業

另放學有free eca and charged eca

另因為nais都著重音樂及STEAM, 所以有好多有關既資源比小朋友學習同比賽

我覺得nais係貴,不過小班,師資好,有愛心,有free eca及程度算高,所以貴係值

pinkmania 發表於 20-9-11 22:51
其實佢喺esf y2 架喇,上年y1 未covid前,老師嘅評語都係話佢要好多encouragement先肯講。我諗佢係驚講錯 ...

我有期望好的學校和老師應該要有建議/proposal 如何具體幫學生校內不主動的學生,除了建議家長如何做。

timzoeydon 發表於 20-9-14 01:03
用家nursery讀到今年y1

老師同課程都好

多謝你嘅分享,so far嘅feedback都好positive

離題一下,想問問除了學費外,還有其他雜費嗎?不收費ECA 選擇多嗎?

回覆 timzoeydon 的帖子

請問你覺得小學設施如何?校舍是否很細?
始終咁貴學費,比起同級數嘅國際學校校舍好似爭啲

回覆 sabsab122 的帖子

暫時幼稚園有兩個校舍
藍田校舍作小學及中學用途,麻雀雖小五臟俱全,因為學校已經另覓中學地址,所以之後中學會搬。

其實好多人聽到小學及中學在同一間咁細嘅校舍好似好逼,但你要諗返其實佢每一級都唔多班,而每一班亦都得20個學生左右。

我哋香港嘅學校,每一級都至少五班,而每一班差唔多30多人,其實都冇人覺得香港嘅學校好逼,反而香港一間小學入邊嘅人數其實仲多過nais中學及小學加埋既人。

雖然佢冇其他國際學校咁大,但要視乎返家長究竟心目中覺得理想嘅校園應該係點,我自己就覺得老師係首選,課程質數次之,第三先至計校園。

又或者再比較多小小,如果你要老師質素,亦要課程質素,亦都要有相當規模嘅校園。
其實可能已經去到CIS, HARROW, HKIS
你俾貴多一部分學費去呢幾間學校就可以滿足埋個校園
因為呢幾間都係課程好老師好校園都好

所以就我嘅budget, nais已足夠

咁又係,老師真係好緊要。請問校舍入邊有冇游泳池呢?會唔會游水堂?
student mix 如何?

回覆 Crabeve 的帖子

nais有before school, lunch and after school eca
mon to wed ECAs are free, including music, language, sports, and steam items(lego, art, 3d printing, science)

另thur and weekend要收費

有啲球類活動力會去其他體育館場地上堂。

基本上好多都有哂

y1開始要必修游泳
藍田校舍有自己泳池, nais 嘅學生係必修游泳,所以每一個學生都會按程度教。

student mix
學校係按國籍去收學生,即係話要確保學校種族嘅多樣性,並不是以學生嘅能力去收生,例如亞裔人士只會收幾多個,美加裔人士又收幾多個,歐籍人士又會收幾多個,全部按一定嘅比例

亦即係話如果有新生申請,一個新生係亞裔人,另一個新生係歐美人,咁如果嗰個年級歐美籍人數少d,佢就會揀個歐美籍去收
所以申請入讀並不是按申請者嘅先後次序,亦不是按學生嘅能力,當然能力出色嘅,都會有分加,但最主要嘅係按國籍比例去收。
亦都可以放學時間去藍田校舍走一轉,你會發現間學校極多外國人。
另外補充多少少,因為nais係全球有50幾間分校, 好多國家都有nais, 其實有一部份學生係外國都係讀緊呢間學校嚟到香港都係揀返同一間學校, 喺外國人眼中nais不陌生,但喺香港人眼中,比較熟識esf, hkis, gsis, fis呢啲老牌名校, 所以對於呢間學校就好似比較陌生。

請問nais 中學部會搬去邊? 已選定好位置? 謝謝!

回覆 sipdowy 的帖子

未知,已積極揾地方,但當初搞幼稚園都係突然間就起好2間高質素校舍,效率都算高,所以呢樣嘢我唔擔心。

謝謝分享。我見reception 已經要返全日,2:45先放學,請問對於一個四歲小朋友來講會太長嗎?
幼稚園階段全日嘅活動分布係如何?
幾多個break? Lunch 幾長?主要係遊戲為主嗎?
thx!

國際學校通常教學內容都係遊戲為主,祇不過通過遊戲小朋友都會學到好多嘢。
reception
8:30開始
10:30左右tea time (20-30mins)
12點幾lunch(30-40mins)
兩點半左右準備放學

nursery都係返全日,小朋友有機會攰。

reception小朋友其實開始都應付到全日,因為都係玩玩玩

其實國際學校唔會好似傳統學校噉要坐定定或者專心上堂,好多時都要小朋友落手落腳做好多嘢或者講嘢,所以小朋友返學係啲時間好快過同埋會覺得非常快樂。

timzoeydon 發表於 20-9-15 15:01

國際學校通常教學內容都係遊戲為主,祇不過通過遊戲小朋友都會學到好多嘢。

想問你RC係西貢campus?
係唔係大部份呢個campus嘅家庭都係住附近?

timzoeydon 發表於 20-9-15 15:01

我女有offer喇。
我仔三歲,如果阿女讀得好就下年轉阿仔去讀reception.

回覆 chima_pigpig 的帖子

nais幼稚園只得西貢及大潭campus
RC你係指英基嗰間?

timzoeydon 發表於 20-9-15 18:17
回覆 chima_pigpig 的帖子

nais幼稚園只得西貢及大潭campus

我意思係 reception
我本身有考慮呢間但西貢好遠
想知係唔係讀呢間嘅家庭通常住附近?

請問知唔知NAIS公開試成績如何?校風如何?朋輩之間多比較嗎?
謝謝你
‹ 上一主題|下一主題