用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS用家請share
go

[小學] NAIS用家請share  

讀緊ESFy2, 因為搬屋轉唔切zone無校車,而且覺得IB唔係好啱阿女,所以想轉NAIS.
有無用家可以share下NAIS嘅優點同缺點?

NAIS year 12,13 也是IB.
課程可參考網頁

孩子就讀Year 10

3X 發表於 20-9-11 00:02
NAIS year 12,13 也是IB.
課程可參考網頁

hello
低班行IB感覺比較唔實在,有啲基本功真係唔少得

回覆 pinkmania 的帖子

yr 10,11 是IGCSE課程,修畢考IGCSE
yr 12,13 是IB課程, 修畢後考IB

詳情請看school web齊全
至於yr 10之前沒太多了解,因孩子今年才插班。

回覆 yaijing 的帖子

如果可以揀,我反而反過來小學揀IB,注重啟發;中學才看小朋友接受能力,選擇IB, AP, IPC, UK, etc

回覆 SISian 的帖子

同意

yaijing 發表於 20-9-11 09:20
唔實在既意思係?

無textbook無功課,唔知小朋友進度。我本來都覺得無野,但呢幾個月homelearning先發覺我女連alphabets都未寫好。

yaijing 發表於 20-9-11 14:34
IS 初小普遍都係冇 textbook 無功課,可以話係真正happy school.  就算我個仔而家讀到 grade 7,  都係冇乜 ...

又或者係esf太大班,我觀察到佢地zoom時班上比較主動嘅同學會好多發言,老師未必顧及到無咁主動嘅同學 (我個女),  有時佢會坐喺ipad前發夢。唔知喺學校會唔會好啲啦。

pinkmania 發表於 20-9-11 15:52
又或者係esf太大班,我觀察到佢地zoom時班上比較主動嘅同學會好多發言,老師未必顧及到無咁主動嘅同學 (我 ...

完全明白你感受。

我女就係靜靜嘅觀察型。而家幼稚園一班20人,分兩組zoom嚟講嘢,個個小朋友都有份講嘢,但ESF咁大班我唔知佢係咪會堂堂都想講嘢但冇機會講... 所以今年報小學我都唔敢報ESF Y1...

你女有冇話平等喺學校上堂有冇發言呀?

pinkmania 發表於 20-9-11 15:52
又或者係esf太大班,我觀察到佢地zoom時班上比較主動嘅同學會好多發言,老師未必顧及到無咁主動嘅同學 (我 ...

有沒有小組zoom, 平時上學應該有小組上課。
學校有冇學penmanship?有本類似copybook 平時上堂寫,每星期幾句,homeschool  之後要自己在家寫,老師會comment。
至於NAIS, 可能British curriculum, 比較structured, 聽聞程度不淺,朋友說maths都教得快,比較小班,如果你不是targetESF中學可以考慮。

melobi12 發表於 20-9-11 16:13
完全明白你感受。

我女就係靜靜嘅觀察型。而家幼稚園一班20人,分兩組zoom嚟講嘢,個個小朋友都有份講嘢 ...

我諗喺學校仲靜。。。但可能老師會容易啲顧及到佢。 zoom真係有啲難

964000 發表於 20-9-11 16:32
學校有冇學penmanship?有本類似copybook 平時上堂寫,每星期幾 ...

小組只係分兩組(15人一組), 有兩次。 1:1 reading兩星期先一次。。。
無penmanship呀,我就係開始homelearning先知阿女寫alphabets大細楷不分,鬼畫符咁,先自己買啲penmanship workbook同佢練,莫講話spelling更加係唔惦。 我女天資係好一般,但喺屋企加強左練字真係進步左,先令我諗究竟係咪學校唔啱佢。

964000 發表於 20-9-11 16:32
學校有冇學penmanship?有本類似copybook 平時上堂寫,每星期幾 ...

應該y9 會去讀英國boarding喇,所以中學無乜所謂。另外就係IB喺英國唔算popular ?  所以轉british或者會好啲。當然7-8年後有無變就唔知啦

pinkmania 發表於 20-9-11 17:15
小組只係分兩組(15人一組), 有兩次。 1:1 reading兩星期先一次。。。
無penmanship呀,我就係開始homelear ...

你自己練下啦,留意由一開始寫字母就用正確筆順for letter formation,否則第日駁唔埋寫cursive。
大細草應該Y1教左了,學校應該有spelling quiz。
有D小朋友在structured 的學習環境會比較有效率,如果你中學冇所謂加地理因素,我覺得都值得考慮NAIS,ESF始終大班30人一班,英國主流是A level比較少IB.

..教學有系統,課程公開,一目了然(适合緊張家長)老師盡責,有心教(是好重要!)
各科功課,quiz分數均透過學校系統,直接畀家長知道,透明度高,暫時是滿意。

pinkmania 發表於 20-9-11 17:12
我諗喺學校仲靜。。。但可能老師會容易啲顧及到佢。 zoom真係有啲難

認同樓上家長話等開學再觀察。不過我覺得都可以去留意下其他小班啲嘅學校。

知唔知你女係點解靜呢?以我為例,我由細到大都好靜,因為我唔好意思開口,我驚。班入面人一多,自然outspoken 嘅學生都多。佢地越講,我越唔敢講,就算有時想答/問問題,見到其他同學都搶住舉手,我就唔敢同佢地爭。

我知我女同我一樣諗法,所以我都傾向揾小班啲嘅學校,因為膽係可以練返嚟,但先要有機會練習。好似我而家大個左,我雖然偏靜,但我明白鼓起勇氣講嘢唔係幻想中咁驚。不過都係多得我遇過一啲少人嘅班、少人嘅公司、小組活動 etc 有機會發言,先有機會練習。

我平時會刻意製造機會俾個女練大膽,循序漸進,俾獎勵佢,讚佢,最緊要同佢解釋驚係可以同勇敢共存。練多啲就唔驚。小朋友好快有進步,而家我女有時都會主動喺zoom舉手答問題,老師知佢緊張性格,所以一見佢敢舉手又多數都會叫下佢,大力稱讚佢,增加佢自信心。我覺得呢啲要襯細個、喺小班先多機會俾老師幫佢。

melobi12 發表於 20-9-11 22:35
認同樓上家長話等開學再觀察。不過我覺得都可以去留意下其他小班啲嘅學校。

知唔知你女係點解靜呢?以我 ...

其實佢喺esf y2 架喇,上年y1 未covid前,老師嘅評語都係話佢要好多encouragement先肯講。我諗佢係驚講錯會好瘀,要好sure自己啱先會試,因為老公都係咁上下性格。