用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9月尾去英國
樓主: JWMD
go

[英國] 9月尾去英國

katrinafu 發表於 20-9-11 13:32
不可以在香港考入學試或Skype interview ?

啱啱英國學校回覆可以係香港考試,但係要我地同依家既學校講,然後英國學校會send exam paper 俾香港學校..
係唔係好多都係咁?我地未聽過.
依家反而擔心唔知點同依家既學校講,我地本身想攞到英國offer 先同香港呢邊退學. 依家咁樣唔知香港學校會點諗

醒目開學勳章

JWMD 發表於 20-9-12 08:27
啱啱英國學校回覆可以係香港考試,但係要我地同依家既學校講,然後英國學校會send exam paper 俾香港學校. ...

問下英國學校可否安排在British Council考試, 又或者他們在香港的agent到考

3b 發表於 20-9-12 08:37
問下英國學校可否安排在British Council考試, 又或者他們在香港的agent到考

British Council 可以俾我地考試嗎?如果可以就最好..又唔洗麻煩到學校

JWMD 發表於 20-9-12 08:39
British Council 可以俾我地考試嗎?如果可以就最好..又唔洗麻煩到學校

洗錢可以解決問題
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-9-12 09:01
洗錢可以解決問題

咁我打去問下. 俾錢解決好過麻煩學校.
我地未準備好同學校講

JWMD 發表於 20-9-12 08:27
啱啱英國學校回覆可以係香港考試,但係要我地同依家既學校講,然後英國學校會send exam paper 俾香港學校. ...

其實主要是透過香港學校派發試卷給孩子做和監考, 你可以說明香港現在上課仍是Online ,不能回校作實體課。
或者可建議安排到英國文化協會考試,但要比費用,但總好過要飛往英國應考。

https://www.britishcouncil.hk/sites/default/files/entrance_exam_request_form_2.pdf

katrinafu 發表於 20-9-12 13:28

其實主要是透過香港學校派發試卷給孩子做和監考, 你可以 ...

非常有用.
多謝你呀

我星期一都會打電話去問下. 依家開始有D緊張...