用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9月尾去英國
go

[英國] 9月尾去英國

我地計劃緊今個月尾俾個女去英國參加入學考試. 但係又擔心英國疫情,唔知會唔會去到又lockdown,然後繼續網上學習.
如果依家唔去,等英國疫情穩定先去,就錯過心水學校入學試同埋跟唔到進度.
好煩惱. 有無人目前係英國既分享下當地情況?多謝大家

JWMD 發表於 20-9-10 20:41
我地計劃緊今個月尾俾個女去英國參加入學考試. 但係又擔心英國疫情,唔知會唔會去到又lockdown,然後繼續網 ...

報 year 幾? 咁早要考入學試?

pc39 發表於 20-9-11 11:52
報 year 幾? 咁早要考入學試?

依家係搵到學校俾我地插班year 6,出年可以直升year 7 . 但要去到考entrance exam.
如果依家唔去,出年就要考year 7, 相對要求就高D,又唔知有無位. 同埋因為year 7 等同於中一,課程會較深. 我地希望個女由year 6 開始適應,壓力無咁大.
其實依家係做好準備要去,但係身邊人都提醒英國疫情持續,分分鐘又lockdown, 到時我地去到反而要留屋企無得返學.. 好掙扎

JWMD 發表於 20-9-11 12:00
依家係搵到學校俾我地插班year 6,出年可以直升year 7 . 但要去到考entrance exam.
如果依家唔去,出年就 ...

如果最終都會去英國讀書的話,早些去比較好些。雖然來緊香港可以返學,但無人知會不會再停課。

咁細個? 點解咁急? 咁細有boarding? 住host? 依家日日接近3000單。

我地計劃緊今個月尾俾個女去英國參加入學考試. 但係又擔心英國疫情,唔知會唔會去到又lockdown,然後繼續網 ...

剛剛帶兒子開學回來,我在家隔離中,感覺倫敦市面多是日常的市民工作,冇乜遊客,舖頭都幾多冇開的,空外有人會帶口罩,佢哋已接受到口罩,因交通工具一定要帶的,另外,我仔讀書個地方冇乜新過案,所以佢哋比較少人帶口罩,但我仔有帶,若做足安全措施我覺得係安全,唔好祈望疫情放緩就可以各樣各樣,只能與病毒共存,下年情況也差不多吧,學校都好多措施保護小朋友,讀書係長遠的,我就決定把握個學位(emoji)希望幫到你

JWMD 發表於 20-9-11 12:00
如果依家唔去,出年就 ...

能夠直升都是Prep School 。

Year 7 課程唔會深 , 孩子都會很易適應和適應到 。

當然入讀Prep school ,早入就會好D , 一定有位,但就有感覺好似是插班咁 。

但如果是入一般中學Year 7-13 (11-18歲 ) , 那就 入讀Year 7都會多位選,同學都係第一年入讀Y 7。

各有各好處, 冇話邊一年讀先係最好 , 適合孩子才是最好, 最了解孩子的是家長 。

不可以在香港考入學試或Skype interview ?

hiddenhero 發表於 20-9-11 13:13
咁細個? 點解咁急? 咁細有boarding? 住host? 依家日日接近3000單。

我會過去陪讀,係附近租屋住. 係呀,就係驚又爆過然後lockdown.

su-bb 發表於 20-9-11 13:24
剛剛帶兒子開學回來,我在家隔離中,感覺倫敦市面多是日常的市民工作,冇乜遊客,舖頭都幾多冇開的,空外有人會 ...

多謝你分享當地情況. 我地都覺得呢個疫情無咁快結束,但亦唔想錯失入讀機會.

JWMD 發表於 20-9-11 14:15
我會過去陪讀,係附近租屋住. 係呀,就係驚又爆過然後lockdown.

咁你陪讀OK既。 其實lockdown 都無得驚, lockdown 學校都停課, 咪留係屋企, 屋企長期online 買定d 糧食。 唔好缺食物同水就得。 再差咪買機票返香港。

lockdown 唔係最驚。 最驚係感染了。 係英國一係吽好, 如果入醫院即係好嚴重了⋯⋯

唔知你去邊區, 我仔個邊暫時OK。 不過唔好期望學校老師學生會全部戴口罩。 同埋check 下你要去既地區數字如何。

katrinafu 發表於 20-9-11 13:29
能夠直升都是Prep School 。

Year 7 課程唔會深 , 孩子都會很易適應和適應到 。

無錯. 我地計劃就係year 6 打好英文底子,到year 7,可以直升或者去爭取更好既中學. 因為我女學校係中文小學,我地希望去到有時間俾佢打好英文底

hiddenhero 發表於 20-9-11 14:21
咁你陪讀OK既。 其實lockdown 都無得驚, lockdown 學校都停課, 咪留係屋企, 屋企長期online 買定d 糧食 ...

我地會去Devon, 細town人少D,應該無咁嚴重掛. 有無網站查詢英國各區感染數字?

我係呢到check 不過唔係日日更新的, 有每個地區數字。

https://www.theguardian.com/world/2020/sep/10/coronavirus-uk-map-confirmed-covid-cases-and-deaths-today

你上網再search 下有無當地小鎮local online newspaper。 我仔個到有, 咁我日日會睇埋當地新聞。

https://www.devon.gov.uk/coronavirus-advice-in-devon/#latest-updates

hiddenhero 發表於 20-9-11 14:28
我係呢到check 不過唔係日日更新的, 有每個地區數字。

https://www.theguardian.com/world/2020/sep/10/ ...

Thanks for your information

julianz 發表於 20-9-11 14:42
https://www.devon.gov.uk/coronavirus-advice-in-devon/#latest-updates

Thank you

JWMD 發表於 20-9-11 14:24
我地會去Devon, 細town人少D,應該無咁嚴重掛. 有無網站查詢英國各區感染數字?
...
其實細town都不代表安全,普遍英國人防疫意識低,細town絕大部份人不戴口罩的

julianz 發表於 20-9-11 14:42

好有用,謝謝

khwong67 發表於 20-9-11 21:01
其實細town都不代表安全,普遍英國人防疫意識低,細town絕大部份人不戴口罩的 ...

又係喔真係好煩惱.