用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 可否搵多過一個AGENT報同一間學校?
go

[其他] 可否搵多過一個AGENT報同一間學校? [複製鏈接]

因為一先一後搵左兩個Agent, Agent 1 介紹左A 同B 學校 (佢話已聯絡學校等回覆), Agent 2 介紹B 同C 學校 (未聯絡學校), 咁如果Agent 2 又聯絡B學校, 會唔會影響收生決定? 係唔係要坦白同Agent 2 講已搵左另一Agent 叫佢唔好聯絡B校?
   0    0    0    0

bowlinghead 發表於 20-9-10 19:12
因為一先一後搵左兩個Agent, Agent 1 介紹左A 同B 學校 (佢話已聯絡學校等回覆), Agent 2 介紹B 同C 學校 ( ...

你小心開左兩個account, 我朋友幫小朋友報心儀科目,唔知點解個agent報到開咗兩個Account,不了了之,我冇詳細問,不過知佢錯過咗交文件嘅時間,結果要第二年再報過....所有需要嘅專科考試要再考過....

因為一先一後搵左兩個Agent, Agent 1 介紹左A 同B 學校 (佢話已聯絡學校等回覆), Agent 2 介紹B 同C 學校 ( ...

我會同agent 2講返有呢件事先,因為學校有比佣Agent的,如果2個agent也向學校B取佣,咁你覺得學校會點處理?

建議直接話俾 Agent 2 知。其實agent 佢哋應該唔會因為介意你搵其他 agent 而唔幫你,因為大部分家長都未必淨係搵一個 agent,佢哋某程度上已經預咗。

我試過, 我去 Agent A 時, Agent A 介紹我 A 學校, 跟手 Agent A 就出埋 email 問 A 學校接唔接受收我啦.  咁我去 Agent B 時 講左  Agent A 介紹了 A 學校比我, 黠知 Agent B 好醒咁立即出 email 聯絡 A 學校......結果 A 學校回覆 email 比 Agent B 話 我早前已由 Agent A 介紹了, 現在又找 Agent B, 咁即是點棣, 做咩個家長周圍揾 Agent 並介紹同一間架, 咁即是而家由邊個 Agent 跟進.

最後我都係搵返 Agent A, 但就冇簡 A 學校, 至於 Agent B 我就冇再叫佢揾學校了, 佢都未得我同意就自行出 email 聯絡所有學校包括埋佢介紹過既幾間學校, 我都未分析過佢介紹既學校岩唔岩我就落晒名比果 d 學校, 我覺得 Agent B 有 d 心急,  

我搵五間agent但就係唔會隨便比全名出生日期人,直到我研究清楚考邊幾間先。

過客 發表於 20-9-11 08:26
我試過, 我去 Agent A 時, Agent A 介紹我 A 學校, 跟手 Agent A 就出埋 email 問 A 學校接唔接受收我啦.   ...

我都怕會出現這種情況,所以我未決定用邊間agent 前,我只肯俾一些小朋友相關的背景資料,但名字、就讀學校就唔會講, 連出生資料都只係講年、月....

回覆樓主:

我會俾成績表,但係蘐照出世紙唔會俾住,同agent講我揀定學校先。

macdullbaby 發表於 20-9-11 09:56
我都怕會出現這種情況,所以我未決定用邊間agent 前,我只肯俾一些小朋友相關的背景資料,但名字、就讀學 ...
Agent A 首先比 D 你岩既學校比你, 然後等我指示佢先問學校, 而 agent B 上去時就叫你填報名表, 跟著就立即同你 Interview 跟手重比埋學校你之餘重出埋 email 問學校要唔要呢個學生.....唉

我第一次搵agent唔識,所以agent 1 一問我攞成績表就比左佢,佢又好快咁話聯絡左學校

之後再睇下其他agent,見 agent 2介紹左兩間學校,撞左一間相同但另一間學校又好似幾好,而家唔知好唔好同agent 2講只聯絡另一間,或直情放棄唔搵agent 2算了

我只怕agent 2又聯絡埋撞左果間學校,比學校覺得我混吉,或者agent1知道後hea做唔跟...

都係太心急之過

bowlinghead 發表於 20-9-11 14:38
我第一次搵agent唔識,所以agent 1 一問我攞成績表就比左佢,佢又好快咁話聯絡左學校

之後再睇下其他agent ...

或者只係同AGENT 2 講, 不用幫忙報同AGENT 1 相同學校. 理由是這間對學校無興趣就可以啦. 不用講已經Through 另一agent 已報名.
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題