用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍真光幼稚園
樓主: Cherrycherryma
go

九龍真光幼稚園 [複製鏈接]

waiwaiQ 發表於 20-9-20 12:08
真心  你忍到學校既admin好遲  先好讀

停課這半年  剩係講等功課  都好嬲

要點等功課法?
停課期間學校點安排上堂?

回覆 toho419 的帖子

其實我都唔係好明
但我見功課日期, 唔係俾我當天的, 可能係2星期前的, 但到今日我先有

有家長問過學校的, 好似話係IT問題, 但我唔明点解會長期都遲2個星期

回覆 toho419 的帖子

我覺得學校安排好好9月既安排再比前半年更好

回覆樓主:

九真小雖然位小,但揀佢既人其實好少,我大女讀另一間名私,interview連second in都無,係waiting, 到8月,學校已經打黎直接出offer, 唔洗second in家長

guangdong 發表於 20-10-25 08:59
九真小雖然位小,但揀佢既人其實好少,我大女讀另一間名私,interview連second in都無,係waiting, 到8月, ...

請問係米2020-21年度? 同疫情有關嗎?
另外真係好多人移民,睇有報導話,連名小都有插班同搶地區名小既情況...
今年真係特殊的一年(emoji)(emoji)‍♀️

回覆 soha2018 的帖子

我覺得唔係, 我和1個朋友當時都係見一次就收左, 但其他3間都無收, 另外2個朋友就一個等到1月, 一個等到5月話有位, 結果全收

waiwaiQ 發表於 20-10-25 23:13
回覆 soha2018 的帖子

我覺得唔係, 我和1個朋友當時都係見一次就收左, 但其他3間都無收, 另外2個朋友就一 ...

如果九真小唔難考就合我心意了(emoji)
幼稚園可以繼續其他私幼,到時升小仲多d 選擇既可能性(emoji)
九真幼既設施同環境真係未聽過有人讚(emoji)(emoji)‍♀️... 我很重視幼兒既活動空間(emoji)

soha2018 發表於 20-10-26 01:35
如果九真小唔難考就合我心意了(emoji)
幼稚園可以繼續其他私幼,到時升小仲多d 選擇既可能性(emoji)
九真 ...
唔係呀, 我睇錯了, 我以為講九真幼原來我搭錯線

終於參觀左學校,比想像中還要細(emoji)

soha2018 發表於 20-11-8 21:28
終於參觀左學校,比想像中還要細(emoji)

校舍真係好細,附近環境好差,好多貨車搬貨,擔心小朋友出入有危險。

不過佢自家課程好有心做,語境也好,又有九真小。收到offer先算,我見interview list 都好多人考。

Wingning0409 發表於 20-11-9 12:10
校舍真係好細,附近環境好差,好多貨車搬貨,擔心小朋友出入有危險。

不過佢自家課程好有心做,語境也好 ...

係,如果有幸有offer ....
九真小條路係唯一考慮因素 ... (emoji)

soha2018 發表於 20-9-15 20:47
請問你是用家嗎?

可以多分享下嗎?
我係用家,今年p1,我啲非真幼生,九真真係間好好啲學校,學校細,在宣道小學對面。但就係因為細,所以老師可以人人都照顧到,我女已經認識高年級姐姐,日日返學好開心,校風純樸。功課英文方面係比較深,但係如果幼稚園讀啲私立,個人認為跟得到。默書兩週一次,小測比較多,其實都不難應付,當然必須家長跟住溫書,如果靠小朋友自己一定無搭,需要學習一藝,我啲選學大提琴,每月拉一段教功課一次。如有學一藝啲學生報考有優勢,因為入來發現很多同學幼稚園裡都有學鋼琴或者小提琴等樂器。另外今年九真中學升學成績非常亮麗,86%+,已經到達B1 A-B水平。中學35%啲位會留給九真小,人數計算後,有50%啲真小學生直升九真中學。九真小非常低調,排名真係誤導不少,但係家長之間口碑非常好,老牌傳統名校。

Cheryl520 發表於 20-11-21 08:13
我係用家,今年p1,我啲非真幼生,九真真係間好好啲學校,學校細,在宣道小學對面。但就係因為細,所以老師 ...

謝謝你回覆(emoji)(emoji)

Cheryl520 發表於 20-11-21 08:13
我係用家,今年p1,我啲非真幼生,九真真係間好好啲學校,學校細,在宣道小學對面。但就係因為細,所以老師 ...

請教一下,私幼考九真小應該不太困難吧?...

因九真幼校舍真係細到好讓人卻步... (emoji)(emoji)‍♀️

soha2018 發表於 20-11-21 15:43
請教一下,私幼考九真小應該不太困難吧?...

因九真幼校舍真係細到好讓人卻步... (emoji)(emoji)‍♀️
我啲個陣面試都考啲幾難,只能講私立小學教啲深,學術相對優勝啲,九真小係全英文教學,英文一定要跟得住,先可以明老師講乜。畢竟對外學位只得40個位左右,年年成2000幾人報名,都唔係咁易考到。當然易過個啲超級名校。

Cherrycherryma 發表於 20-9-15 01:31
真架?你唔講我都唔知添!咁真係要諗諗...

真的,喺正九龍城街市對面架

學校周圍環境唔理想

請問有人收到offer嗎?

我都想知道有冇人收到offer 同幾時交留位費

sstlee 發表於 20-12-4 17:11
請問有人收到offer嗎?

星期一收到am offer

Carrieli0508 發表於 20-12-4 19:01
星期一收到am offer

請問幾時要交留位費?

‹ 上一主題|下一主題