用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返兩間幼稚園SH聖心加私幼
go

返兩間幼稚園SH聖心加私幼

其實 我想問咁做會不會太過份了?我的幼女就讀某私幼pn,學術很好的一間幼稚園,阿女讀得都好好,跟得上進度,但考小並沒有backup.. 過往沒有Offer的也大有人在!然後我12 月收到聖幼(SH) 的offer..已經註冊咗,買埋校服(勁鍾意嗰條桃紅色嘅tie)
然而我並沒有放棄私幼的K1, 因sh 給我am, 私幼我是讀pm, 我想問來年K1我咁樣讀,會不會真的很怪獸??
我想知道有冇人同我一樣都係讀兩間幼稚園𠺢?我真的很不想放棄sh 能比較大機會入聖私的優勢,但是我又覺得sh 考直資小學程度又不夠,我真係唔知我可以點做。。請問如果係你,你又會點做?

回覆樓主:

我覺得如果小朋友唔使瞓晏覺係 ok嘅。
不過要留意返 夠唔夠 時間食飯同埋 交通安排
仲有要睇下學校有冇講明唔畀返兩間

真的很感激你會花時間回覆我我小朋友係可以唔使瞓晏覺,但佢始終未試過返兩間sh 放11:40,而該私幼pm返一點半左右,應該講得切慢慢食午餐再hea 一陣,請容讓我再詳細講多少少我的狀況私幼在葵青區,SH 位於西半山區,我住九龍
如果可以的話,請給予你們的看法,非常感謝

再別康橋 發表於 20-9-9 21:48
真的很感激你會花時間回覆我我小朋友係可以唔使瞓晏覺,但佢始終未試過返兩間sh 放11:40,而 ...
咁你打算自行接送返放學定要搭校車? 另外有冇問過小朋友意願? k2,k3要做雙倍功課都吃力...只返SH一間再用所慳返黎嘅私幼學費外補弱科、興趣班儲cert、多閱讀同留白會唔會更flexible?

係啊!我就係有咁諗,如果讀兩間,得返夜晚時間閲讀,但如果只讀SH,可以補甚麼呢?因為好少幫k1k2小朋友補習的補習社,多數都靠學校谷,再由家長配合?我現在每天親子閲讀一個半小時,但只補Kumon 同剛開始學phonics...

老實講真心唔建議讀兩間,對小朋友太大負擔

因為小朋友需要休息,玩樂既時間,太緊逼既時間表會令小朋友精神緊張

SH 其實小學中學都已經唔錯。
咁要問下你自己最後目標係D咩先。點解想佢入你心目中既直資?如果讀兩間到最後考唔到你心目中所揀既直資呢? 失去左既係D 咩呢?

而家咁細個最主要係要培養佢既興趣,同埋語文能力。如果返兩間只係諗住考直資而另佢失去對學習既興趣就慘了。

我估私幼應該係青衣學之園
其實讀兩間怪獸與否就見仁見智,
但係我覺得聖心去到學之園不是個半鐘可以解決

十分多謝各位的意見其實講得好啱,時間真是太緊迫,1.5hrs only 要由西半山去青衣,所以算了,我只能讀一間,同埋我驚迫到佢怕。。。所以冇辦法,只能選sh...然後補習自己跟

回覆 再別康橋 的帖子

既然你講到間私幼學術好你個女又跟得你,你為咩仲要報SH? 學術好又跟得上既話,考直資都唔會大問題啦! 讀兩間,我驚你由原本跟得上變為跟唔上....

或者你諗聖私係咪你杯茶再決定? LH青衣讀完4年出黎應該唔愁有直私offer(二線點都有),叩門亦有一定競爭力,所以除非你十分心儀聖私否則唔太值得轉wo

回覆樓主:

我都覺得應該keep 青衣LH, 放SH,
我同你都差唔多處境,諗左好耐今日放左間pm, keep LH am

回覆樓主:

同埋聖小半日制,星期六好似長短週,所以聖小真係唔係我杯茶,LH青衣係咁多間LH之中最好,只要唔係太懶既媽媽同小朋友,應該點都考到唔錯既小學

讀青衣LH都諗住0 OFFER? 唔係對學校同小朋友咁無信心呀? 加上你住九龍, 唔會過海讀書啦, 根本一開始就唔應該報SH
SH程度肯定低過LH, 你將來想出黎考學校都難, 除非狂外補, 車程又遠, 浪費時間........

放LH選聖心的見得多,放聖心選LH真心少見。

其實每年聖心考入DG同SPCC也有六七個,就算不如青衣學之園,但也不是差很多。
如果再考慮到聖心的學生對於聖公會學校來講,基本屬於N無,聖心的外闖成績其實非常亮麗。
要明白對於聖心來講,聖津聖私只係保底的選擇,每年有三分一學生去左更好的學校,你自問LH有幾多個入到聖私個level?
LH每年給七八萬學費,出到來可能得一間二綫直私,同聖心三年免費,出來保底一綫私校。
怎麽選不用說吧

謝謝各位的分析,我現在還是喜歡SH 多點,但自己要跟返貼d,以提高學術程度*.* 教育王國真的有很多很有心的家長,很感激您們!
我自己很認同快樂火雞的看法,真的很感激很感激!!!

SH 幼係學劵?如果係,真係好抵
出去考小學,名氣方面唔會差過私幼。學術方面,其實幼稚園學術教到幾多?有時間學多D 真係興趣的興趣班,閱讀,玩,休息,點都好過日日過海奔波。

之前都有人讀兩間,不過都在九龍,一間龍幼,一間私幼,屋企住附近,媽媽自己開車接送。可以返屋企食lunch, 休息一下,換校服再另外一間,唔算辛苦。

的確很怪獸

要考慮興趣班的問題
若我會揀sh放lh,讀sh再裝備好出去考小學