用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返兩間幼稚園SH聖心加私幼
樓主: 再別康橋
go

返兩間幼稚園SH聖心加私幼 [複製鏈接]

LH 好以保險D. LH 名氣唔差. 但SH 升小比例有幾高? 如同LH 差唔多, 唔值得咁辛苦過海. 現時小朋友是否巳返2間? 如巳返2間頂到會好D. 但坐車小朋友都會攰.

回覆 littleduckduck 的帖子

聖私幾乎收曬所有沒offer的小朋友,平均落來點都好過學之園,起碼唔會去福小培僑

快樂火雞 發表於 20-9-11 14:16

聖私幾乎收曬所有沒offer的小朋友,平均落來點都好過學之園,起碼唔會去福小 ...
即係100% ? 因見其他有龍比例都冇100%.   

沒有百分百
有小朋友會抽入聖提女聖彼得等等,或者去同宗教的聖保祿德望,還有會去聖保羅拔萃。但唔會好似SPK咁,K2就話沒得上SPC

聖私+聖津cover七成

littleduckduck 發表於 20-9-11 14:02
LH 好以保險D. LH 名氣唔差. 但SH 升小比例有幾高? 如同LH 差唔多, 唔值得咁辛苦過海. 現時小朋友是否巳返2 ...

LH所考到嘅學校有幾多間係聖心同級或以上

有聖私仲可以抽獎,訓身搏盡都得

gigiyyc 發表於 20-9-11 18:35
LH所考到嘅學校有幾多間係聖心同級或以上

有聖私仲可以抽獎,訓身搏盡都得
咁都唔錯喎! LH 都見有唔少入 st paul, dg, dbs, sh 都有. 所以真係視乎樓主要d 咩. 唔好彩要出公海爭, 要看到時小朋友實力同表現.
其實2間都係好學校, 但如果仲要過海讀2間, 真係會比較甘. 如之後還要外補, 真係要好好計計畫時間.

回覆樓主:

讀兩間應該冇可能,除非你親自揸車接送或日日的士,都仲有半個小時食飯時間。

聖幼真係一個好強既backup,聖私根本上收返晒所有聖幼生,除非你完全唔考慮聖私,否則有龍揀龍,進可攻退可守。
LH學術一定好過聖幼係鐵一般既事實,但考小係咪剩係靠學術?咁又未必,學術只係考小既其中一部份,仲有好多變數,所以有聖私做backup真係好重要,到考小你就會感受到冇backup既壓力同傍徨,而且有聖私仲可以大抽獎。

回覆樓主:

選定讀一間吧!

既然你是LH PN用家,我諗你自己都會了解LH教學方法,有幾多支援俾家長,點幫小朋友提升。
從你的文字看來你比較喜歡SH, LH升小有其不確定性這是事實,選那間都冇對與錯之分,讀兩間就肯定係太辛苦。

LH k1功課,溫習/要準備的內容也不少,如果要讀2間,可能係小兒不才,個人覺得小朋友同家長都太忙。

如果你真系放棄唔到,不如把心一橫搬去11網,轉LH 君豪校,咁就可以返西半山的聖幼&鰂魚涌的LH啦

唔想講邊間幼稚園好d。不過,我在what’s app 谷,見到有個聖心媽媽比錢收買LH停課教學video同習作教材。

當年我同樓主情況相似,K1考到龍幼(包括SH),起初好唔捨得LH,但讀兩間中間時間太rush,要趕得切就一定要餐餐外面食同換衫,大人細路都辛苦,所以揀咗龍幼。

再別康橋 發表於 20-9-9 21:12
其實 我想問咁做會不會太過份了?我的幼女就讀某私幼pn,學術很好的一間幼稚園,阿女讀得都好好,跟得上進度 ...

你呢個諗法,我當初都有。

一邊LH, 一邊聖心。 但我最終揀聖心。 聖心其實教唔淺, 更加多需要家長出力。 卷幼來講,英文全部 NET 教, 雖然比不上LH 日日都有NET, 但都還可以吧!
外面話龍幼淺,其實K1功課大部份同LH差唔多。

聖心家長一般都再自谷,你如果自問係要餵食類的家長,LH 可能比較適合, K2 又有啟迪班,完全可以交比學校。聖心另一個層面係學校比較多德育及宗教課,K2 更加一人一制服團隊。課前課後另有自費的興趣或學術班。升小全靠家長自己張羅,今年K3 畢業生成績亮麗,六成入聖津/私。還有女拔,SPCC共10個。卷幼來講,絕對唔失禮.

同樓主一樣住九龍, 當年小朋友由LH PN 轉去聖心K1 ,無後悔.九龍去SH 校車時間要45分鐘左右, 唔建議讀兩間幼稚園.
聖私加聖津差唔多cover 幼稚園9成, 視乎三班定四班.
不過聖幼學術係唔入流, 無論點補都拍唔住LH. 好難考到其他私校或直資.
如果你係N無人仕, 我諗唔到唔揀SH理由, 除非小朋友係唔適合傳統學校.
講真上年11月中聖私出offer , 仲有唔少人要2 nd in 係公海爭水泡,
我已經舒舒服服可以等9月開學.
同埋聖心係關顧自己人, 只要你一心一意唔會無着落

真的真的很感激你們!!!竟然會花時間回覆我!亦有過來人同我講經歷,真的很感激!我會選擇聖心,但我會自己跟學術,真希望我細女可以入到聖私
但當然也要有兩手準備去報考其他直私小學,因競爭真的太大了

其實直私好難考。朋友个仔。红磡LH考左24間,只有2間offer.
最後選高主教。

pollywcw 發表於 20-9-13 20:17
同樓主一樣住九龍, 當年小朋友由LH PN 轉去聖心K1 ,無後悔.九龍去SH 校車時間要45分鐘左右, 唔建議讀兩間 ...

SH學術唔入流?...你出面有咩外補呢?相信你都會自己跟到足。

學校老師都知自己學校學術唔出入流啦,出去同人對比較下就知啦。’
我冇聽SH家長話學術係OK囉,十個有九個出去補已經知咩事。
SH 係比HY, ST.ROSE學劵學校仲要淺。
補習只係拉近番同出面距離,唔好諗係咁易補下英文就可以考到私校,二線私校可能OK。

有SH 用家肯分享真的很感激!!
SH 學術固然不及私幼,但勝唔多唔少都有backup 嘅,只要一心一意(聖津)同肯自己跟得足d..我諗聖私小較喜愛d肯跟小朋友學業的家庭

始終要說一句,學術不是幼稚園教育的目標。

好的幼稚園重視德育體育藝術學術全面發展,培養的是良好的學習習慣,而不是單單學術。更何況係好多家長眼中英文變成學術的全部。

同埋講一句好多小朋友考直私神校係衰係中文度

回覆 pollywcw 的帖子

點解你會選SH? 介唔介意講係咪你有分晌手?
‹ 上一主題|下一主題