用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返兩間幼稚園SH聖心加私幼
樓主: 再別康橋
go

返兩間幼稚園SH聖心加私幼

回覆 快樂火雞 的帖子

衰晌中文度呢句好同意

沒有任何分數,大女以前讀一般津小(我唔係好鍾意呢個間小學,所以我並不想我細女讀這間小學,因為學術底子不夠好,追英文追咗好耐,我大女喺呢間小學英文全級第一,然後中一自行入到神津後,S1上學期英文全級大約只排中上!中文又覺得深咗好多,所以我覺得呢間小學個學術底子相當麻麻)然而一直靠外補,終於成功插班佢心目中喜歡的直資中學,所以我覺得靠外補係有用嘅(當然都要個學生自己肯努力)
但是我知道沒有任何分數的情況下,選sh再外補自己跟,其實係相當有風險的

這是我自己的個案。。。。我也很期待Polly 分享一下為什麼你會選擇S H,是不是跟我一樣喜歡SH的半龍優勢

回覆 快樂火雞 的帖子

很中肯。幼稚園目標最主要都係培養學生興趣,目標不是早教學術
如果想要學術嘅話就要自己去跟

我係n無人仕, 亦係穩陣派. 當年就算係LH 讀N , 已經一心要讀龍校要有Band 1中學. 小朋友好好彩考到三間, 我地亦揀聖心因為鐘意女龍校.
LH課程係無得彈,但我覺得自己揀SH好正確, 原因係聖私係好有份量back up.
我呢年佢係無條仵留一百個位俾聖幼. 老實講我小朋友留係LH 都未必考到同level 學校.
出去考學校除咗學術, 小朋友性格,眼缘, 好多因素.
樓主有家姐已經經歷過升小升中, 比我更明白條路應該點走.
不過都要認真考慮小朋友性格去揀學校, 如果真係太活潑類型, 就要考慮傳統學校係咪合適.

咁其實你可以考慮搬屋ar 近是但一間

其實我自己覺得讀am pm兩個又唔係咩問題 3hr真係時間太短 除左香港其他地方幼稚園多數都全天喇

回覆 piglover 的帖子

Mama谷話賣LH二手教材俾人舉報

回覆 witchhazel 的帖子

很好的建議,唉,中西區租金相當昂貴!!我有諗過返晒兩間,但係香港全日幼稚園係有午睡休息時間,如果我返呢兩間佢完全係冇休息。。。唉,冇辦法。。除非我轉學之園分校(之前留言有一位好媽媽提議過,我覺得呢個方案很好,所以我同老公商量緊)

witchhazel 發表於 20-9-15 22:47
其實我自己覺得讀am pm兩個又唔係咩問題 3hr真係時間太短 除左香港其他地方幼稚園多數都全天喇 ...
如果係聖心加一間港島私幼就得,比如堅真,或者水街york之類,再遠小小SPK或者坑真都仲可以,但係青衣基本無可能兼顧

piglover 發表於 20-9-13 10:29
唔想講邊間幼稚園好d。不過,我在what’s app 谷,見到有個聖心媽媽比錢收買LH停課教學video同習作教材。:h ...

不過調轉角色,一千幾百 又點可能買到人哋嘅升小機會,
相信讀龍幼,

都唔係只著眼學校的學術嘅

西半山去青衣,個半鐘要食飯加換衫,自己揸車都忟水,如果搭車就真係攪唔掂