用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM疫情下減上課時數仲加學費
樓主: Candy_C
go

KM疫情下減上課時數仲加學費  

任何教會學校

Godark 發表於 20-9-15 08:51
任何教會學校

不能一概而論。

有d經常勸退學生。我唔覺得有幾愉快學習。

Godark 發表於 20-9-15 08:07
學之園也不見得好好多,太早學到成個小學生咁,動機也太實際,學生未必直正享受學習。但好過劍鳴,冇咁”文 ...

覺得四年來KM給園生相對充實的校園生活. 印像中需要收取高費用的額外項目不多,而且家長們可以自行選擇參與與否.

作為今屆畢業生的家長,對學校頗滿意. 所以,第二[名]也在KM :)

回覆 Godark 的帖子

同意,  另有些字巳改寫法, 和學校反應, 都沒有更正.

RWKT 發表於 20-9-15 09:42
覺得四年來KM給園生相對充實的校園生活. 印像中需要收取高費用的額外項目不多,而且家長們可以自行選擇參 ...
我自己小朋友都係今年畢業,都非常滿意學校教學,今年我都有推薦比另一位朋友既小朋友考插班。

有冇2020~2021 K1 pm 同學仔

50267612 發表於 20-9-15 08:46
咁邊間真正令小朋友快樂學習呢?

其實小朋友性格,家長取態,係好影響到底可唔可以快樂學習,學校只係其中一個部份。

等於有人覺得閱讀係娛樂,興趣,relax, 但有d人叫佢睇書就好辛苦。

kiko1307 發表於 20-9-16 18:53
我自己小朋友都係今年畢業,都非常滿意學校教學,今年我都有推薦比另一位朋友既小朋友考插班。
大仔讀緊一線小學,有KM畢業的同學仔,做功課温習完全自動波,成績也很好。

咁既時勢加學費真係好絕. 維記凍結學費唔減我都已經有少少唔高興.

CassW 發表於 20-9-28 14:57
咁既時勢加學費真係好絕. 維記凍結學費唔減我都已經有少少唔高興.

我岩岩apply n 班,維記加左學費,仲加好多。。。

佢本來學費已經好貴

我的小朋友都係今年KM畢業,都好滿意學校教學。我細o個個都在讀,佢地今年9月開始的zoom其實比上學年好左好多。

學校公布左79位學生嘅升小一資料:
http://www.keenmind.com.hk/site/ ... 020primarychart.jpg

要睇下有幾多係考入去, 幾多係派位. 睇到成績都唔錯, 不過要注意都幾多學校屬坐定定, 聽書型學校. (如有錯請指出).

cynicsaturn 發表於 20-10-7 14:05
我的小朋友都係今年KM畢業,都好滿意學校教學。我細o個個都在讀,佢地今年9月開始的zoom其實比上學年好左好 ...

同你一樣.
細個嗰K1? :D

回覆 RWKT 的帖子

不是呀,今年K2  

唔好介意 , 其實讀得私幼 , 一直都係食得鹹魚抵得渴 , 本身 YORK 用家 , 學校收足12個月學費 , 但學校收得學費 , 就會俾返足夠的野你 , 家長仲要跟都跟唔切 , 所以 , 疫情期間 , 我地大多數家長都滿意學校的安排

回覆 islz 的帖子

以我所知入LS的都有好幾個有哥哥係小學, 所以直接收生

回覆 cutysze1985 的帖子

我都識得KM上小, 成績真的很一般, 都係睇個學生本身