用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小 20分 25分 點揀
go

升小 20分 25分 點揀

求意見   2021年升小自行分配
25分油塘基法 定 20分太子協和  點揀?

annefish 發表於 20-9-9 03:06
住邊先?

回覆樓主:

住觀塘,返工返旺角

25分基本上穩入了吧

annefish 發表於 20-9-9 08:58
住觀塘,返工返旺角
住觀塘,理應去25分穩入的油基。
太協20分要抽,萬一不中,叩門有把握?就算中或叩門有把握,返學都係問題。再就算有校車/保姆車,路上都要多花時間。當然,兩個校網不一樣,現在就計得到係B幾咩?

PS:除非已經有計劃搬家,否則好難揾到理由報唔穩陣的20分太協。

回覆樓主:

你好呀!medicine,多謝你嘅意見,但想一問,25分係穩入到油基嗎?
其實我另外揀協和,係因為我旺角返工,可以自己接送,同埋佢升中校網係好啲。

annefish 發表於 20-9-9 16:48
你好呀!medicine,多謝你嘅意見,但想一問,25分係穩入到油基嗎?
其實我另外揀協和,係因為我旺角返工, ...
(1)25分油基法,即使唔係必中,都好大機會。亦係大校,升中成績都算好,關鍵近家。
(2)太協20分必定要抽,機會唔大,自行報得太協,誰沒20分仲會報名?。相對來講,中學網個少少優勢,值唔值得冒險尼?相信只有自己先做到抉擇。

annefish 發表於 20-9-9 03:06

你個係女女?

回覆樓主:

係呀!女女

醒目開學勳章 貢獻勳章

舊年自行協和無超收,基法有

so far 我快search 唔覺有人講過基法25分唔入,即係好大機會入到,但協和就跟20分個pool 抽,競爭太大喇
恐龍家

小曳人 發表於 20-9-12 07:22
舊年自行協和無超收,基法有

so far 我快search 唔覺有人講過基法25分唔入,即係好大機會入到,但協和就跟 ...
自行超收,係指哥哥姐姐在校等類別的必收生蠶食統一位。計分生係不會蠶食統一位的。(PS:一知半解)。

回覆 annefish 的帖子

穩陣做法,自行入油基法,再試圖叩門心儀。在小五之前,再嘗試插班心儀中學校網。

醒目開學勳章 貢獻勳章

medicine 發表於 20-9-12 09:33
自行超收,係指哥哥姐姐在校等類別的必收生蠶食統一位。計分生係不會蠶食統一位的。(PS:一知半解)。

如果無超收,合理期望係計分入嘅人較多
正常情況必收+計分用盡自行學額
但如果必收生太多,計分就幾成定額 ,多收嘅必收生會用咗統一位
恐龍家

小曳人 發表於 20-9-12 12:52
如果無超收,合理期望係計分入嘅人較多
正常情況必收+計分用盡自行學額
但如果必收生太多,計分就幾成定額 ...
多謝解答。

回覆樓主:

謝謝大家解答!!!
油基法同太協係咪各方面都差不多定差好遠?