用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62荃灣區15分報邊間會穩陣d?
go

62荃灣區15分報邊間會穩陣d?

😅只怪自家犬兒能力衹能去到15分。求各位俾個建議。實在唔識得揀!
已選學校: 1)思源  2)海官  3)荃天
                  4)聖十架  5)潮州公學  6)中華全完一

問題:(1)呢6間相對邊間可以容易15分入到?

(2)呢6間邊d係冷門同熱門?
           (3)🤐聽天由命前想了解吓18/19師兄師姐們嘅經驗分享黎聼吓!

回覆樓主:

係咪只要15分直入既學校你就會讀先?點解唔揀自己鐘意既學校等抽獎呢

呢三間15分冇可能入.
1)思源  2)海官  3)荃天

15分, 可能會入.
4)聖十架 6)中華全完一

15分, 一定入.
5)潮州公學  

熱門都係啦, 頭三間就熱門.. 中間個2間就次熱. 潮公就.......

quincy00 發表於 20-9-9 10:34
呢三間15分冇可能入.

就......自行收生不足 報就得

醒目開學勳章 王國長老

quincy00 發表於 20-9-9 10:34
呢三間15分冇可能入.
潮州............得 10 分都入硬
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-9-9 11:42

石圍角......自行亦年年有餘

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 20-9-9 11:59
石圍角......自行亦年年有餘
潮州自行收 4
石圍角都收到 25

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-9-9 12:15
潮州自行收 4
石圍角都收到 25

荃灣葵青只有66網有校可比

2020/21學年
趙小 大抽獎94/100 → 自行6/50
青商 大抽獎89/100 → 自行11/50
荃商 大抽獎79/100 → 自行21/50

WhitleyCheung 發表於 20-9-9 02:11
😅只怪自家犬兒能力衹能去到15分。求各位俾個建議。實在唔識得揀!
已選學校: 1)思源  2)海官  3 ...

自行唔洗咁快揀3,4,5,6

等於自動放棄大抽獎喎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

miriam 發表於 20-9-9 11:42

係丫~~ 所以樓主如果諗住潮公包底既話. 好易揀.
自行15分 : 4)聖十架學6)中華全完一 => 2揀1
因為頭個3間. 冇20分都唔洗諗.

乙.我會咁揀
已選學校: 1)思源  2)海官  3)荃天 => 三揀一擺乙一

4)聖十架學6)中華全完一  => 揀第二同第三
                  5)潮州公 => 擺第四.

搞點

quincy00 發表於 20-9-9 21:19
係丫~~ 所以樓主如果諗住潮公包底既話. 好易揀.
自行15分 : 4)聖十架學6)中華全完一 => 2揀1
因為頭個3 ...

聖十架同全一上年自行亦超收
即係只有20%學額給計分生······

Poyau 發表於 20-9-10 07:35
聖十架同全一上年自行亦超收
即係只有20%學額給計分生······
有潮公包底. 無所謂.

15分真係唔好諗咁多, 比心機考或叩門.想入好學校又唔想付出. 咁點解你有我冇呢?

醒目開學勳章 王國長老

quincy00 發表於 20-9-10 10:14
有潮公包底. 無所謂.
潮公大門為你而開

quincy00    發表於 20-9-10 16:45