用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如教育局於課程上有改動
go

如教育局於課程上有改動

例:明年取消通識科為必修科,只適用於明年升中及打後的學生,而今年已升中的就仍沿用舊制,必考通識?

yyyyan 發表於 20-9-7 09:33
例:明年取消通識科為必修科,只適用於明年升中及打後的學生,而今年已升中的就仍沿用舊制,必考通識?
...
有依單新聞咩? 我未睇到

回覆樓主:

我係想問如果課程/制度有改動,通常行緊舊制嗰批係咪會繼續行返舊制直至完成?

首先而家其實冇任何改動考核決定, 就算改動或許未必會完全取消, 有機會將考核只改為合格與不合格, 所以未必唔使讀, 暫時言之尚早,當然要視乎最终決定。

回覆樓主:

明白了,謝謝

yyyyan 發表於 20-9-7 09:52
我係想問如果課程/制度有改動,通常行緊舊制嗰批係咪會繼續行返舊制直至完成?
...

通識係高中課程,就算係都係F1-3都唔駛。

little_yolky 發表於 20-9-11 11:51
通識係高中課程,就算係都係F1-3都唔駛。
初中都要讀通識, 阿女讀左3年了

妹妹頭 發表於 20-9-11 12:16

學校自己選擇教啫,無規定,我哋就係L&S,唔係完全一樣。DGS都話今年S3唔教。

little_yolky 發表於 20-9-11 13:58
學校自己選擇教啫,無規定,我哋就係L&S,唔係完全一樣。DGS都話今年S3唔教。
...

呢級學生S1都無教,S3當然無啦~~~

妹妹頭 發表於 20-9-11 12:16
我仔學校初中係冇通識,到高中先有呢科,佢哋初中返而有 econ 讀。

little_yolky 發表於 20-9-11 13:58
...

我地有一科叫life and society,無liberal studies

LeeCC 發表於 20-9-11 17:39
我地有一科叫life and society,無liberal studies

我哋都係。

LeeCC 發表於 20-9-11 17:39

我小朋友中一都有呢科,不過因為上zoom堂,其實旁邊都聽到點教,就知根本與通識無差別。
科目名雖然都係Life and society,不過用書都係劉進圖編既通識。
即是都係通識,名目不同而已

nillnill 發表於 20-9-12 01:32
我小朋友中一都有呢科,不過因為上zoom堂,其實旁邊都聽到點教,就知根本與通識無差別。
科目名雖然都係Li ...

我小朋友學校的life and society是校本課程,中一似小學的成長課,教青春期的轉變,認識自己,人際關係,個人成長發展,目標呢D topic,唔覺得似通識

另一朋友的學校的life and society,中一教認識香港

yyyyan 發表於 20-9-7 09:52
...

係呀!新制會响新學年高中嘅第一年,即中四開始行,e+啲高中生無份。

yyyyan 發表於 20-9-7 09:33
...

剛剛升中一的,三年後也是同行"新制",同樣享用到改制下的好處。

nillnill 發表於 20-9-12 01:32
科目名雖然都係Li ...

應該只抽書內部份嚟教,不會跟足晒成本書。

LeeCC 發表於 20-9-12 06:39
我小朋友學校的life and society是校本課程,中一似小學的成長課,教青春期的轉變,認識自己,人際關係, ...
我哋之前中一“通識”,初初都係教如何認識自己,個人成長。仔國際學校,year 7 individuals and societies, 都係一開波教類似內容 。

LeeCC 發表於 20-9-12 06:39
我小朋友學校的life and society是校本課程,中一似小學的成長課,教青春期的轉變,認識自己,人際關係, ...

個人成長及認識香港呢2個topic, 其實係高中通識科其中6大topic的2個
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-9-12 16:35
個人成長及認識香港呢2個topic, 其實係高中通識科其中6大topic的2個

我哋中一課程有呢2個topics