用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已刪除
樓主: Godark
go

已刪除   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

好睇你手上有乜

如果係15分一類,其實都無話為大定為細
個人建議,望一望有乜學校心儀又要111==> 自行
一邊報直私,睇下有咩offer,再諗抽咩學校

我自己本身鍾意男女校多d,但聽好多女媽都鍾情女校... 教育取向,應該自己閂埋門傾掂數先,然後選校
恐龍家

回覆樓主:

明白媽媽諗乜。

雖然我兩個小朋友同一性別,但當初家姐考到直資(細佬妹唔一定必收,讓我「心心眼」的龍校),曾經有一刻諗應唔應該為妹妹而放棄。
當然,好快就決定讓姐姐去讀。

但到細嗰個去考,真係「百般滋味在心頭」,之前覺得細嗰個比大嗰個有優勢,應該唔難考啩,但原來一切係「自己諗咋」!
考直資,一直好驚好驚,報自行,簡直自行投降(得10分)!

到考到了,才鬆一口氣。該段時間,好攞命。真係有諗過,萬一唔同校,點安排,點接送,點照顧。

到現在她們同一學校,一齊返學,一齊講學校,老師,同學,又好好感情,作為媽媽,我又另一番感受,一齊成長,大家都係好開心的。

同意「同一間學校」或「分開唔同學校」各有優點缺點,我覺得先考慮能否安排人手照顧2個唔同學校,亦係重要考慮因素。

加油媽媽!

我覺得第一個需要考慮的是經濟方面,住址接送配套等等。 如果上述問題都比較彈性,可以放手選校,就不用太多慮,兩個小朋友分開考慮,儘量搵到最適合孩子的學校。
如果上面兩個基本條件有限,就要謹慎,特別是經濟方面難以負擔兩個直私,人手方面照顧唔到兩個不同學校。反而簡單。

Godark 發表於 20-9-7 23:20
其實之前都有放棄過女龍幼,當時仲未有細佬,主要係唔想咁快幫佢揀定一間學校成長,加上我亦都對女校冇乜認 ...

首先唔知你目標係邊間龍小~~~

若你係中西區升小,目標係男女校。中西區係不利男生升中嘅區,所以就算俾你諗得掂細佬係中西區升小,升中還是有機會頭痕的。所以,可以考慮唔諗細佬,先諗家姐先~~~

EudyptulaMinor 發表於 20-9-7 23:08
我揀男女除咗考慮細佬,仲有就係感覺男女校有異性,俾小朋友認識到男女喺各方面的分別,同埋同異性相處(聽 ...

其實事實係剛剛相反,我細個係讀女校,因為小機會接觸男仔,同班同學三十幾人,得一個有拍拖,仲要係中四先開始…

所以作為媽媽既我,首選係女校。

但年代唔同左,可能有轉變都未定。

EudyptulaMinor 發表於 20-9-7 23:08
我揀男女除咗考慮細佬,仲有就係感覺男女校有異性,俾小朋友認識到男女喺各方面的分別,同埋同異性相處(聽 ...
墮入愛河之後仲要唔識保護自己, 個男仔話乜就乜 例子: 早排流出果段喇沙仔瑪利曼妹片
我覺得就係因為少接觸異性, 會對佢地冇乜戒心, 遇到鍾意嘅就乜都比哂佢

當然可能呢啲只係個別例子, 但呢單嘢之後我都對比唔比個女讀女校有啲動搖

alsonl 發表於 20-9-8 23:19

其實事實係剛剛相反,我細個係讀女校,因為小機會接觸男仔, ...

我都入聽女校拍唔到拖變老姑婆或les多過女校早戀
我讀過男女校,有同學奉子成婚,同級好多couple、傳師生戀都有,全部都唔係成績bottom嘅同學,應該同男女校、齋校冇關吧

最好有家姐幫手

過來人,一定會分開發展,可能細既比大既結果更好,始終出生率會唔同。

Godark 發表於 20-9-7 01:37
家姐應否為細佬放棄?
有冇同路/過來人可分享一下,感激!
...

未來幾年應會更易入學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

經過今年兩次停課的經驗, 更加感受到龍校的可貴, 課程一樣要追, 但至少不用擔心停課影響學業, 影響呈分派位

或者我可以分享下個人經驗
我有三個仔女,大仔本身讀私校,升小四插左入男直屬津
大家都以為我會俾二仔跟哥哥讀
雖然當時二仔唔係自行直入
但二仔係有能力插班入
(某私小級一+音樂+有哥哥)
但我地無選擇插男直屬津,而插左另一間男女津
因為對下仲有個妹
妹當時太細,根本唔知咩料子
所以要靠有能力嘅二哥帶
當時唔少人都話驚訝
點解為左個妹放棄嗰間男直屬
結果二哥靠自己努力順利升中入左另一間男校
而妹跟左二哥入男女津讀左幾年又再靠自己努力插入女直屬津,解決埋升中煩惱

在我眼中
一鳥在手,好過百鳥在林
有能力的
再插班往上

回覆 pamelaywy 的帖子

得男直屬津貼,冇男龍津?

回覆 1998Ruby1998 的帖子

Sorry
因為一直覺得佢一條龍上
所以叫慣左龍
我改番男直屬津

hkpapa852 發表於 20-9-10 19:28
未來幾年應會更易入學
此話何解呢?

HKYB 發表於 20-9-11 13:39
此話何解呢?

社會事件+國安法,未來兩三年相信將會有不少人離港
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pamelaywy 發表於 20-9-11 12:44
大家都以為我會俾二仔跟哥 ...

Godark 發表於 20-9-7 08:44
但細佬細B又冇首名小孩points nor other related points... 中西區只是諗報名表有點頭痕⋯
...

中西區女仔唔抽女龍真係好可惜,中西區利女仔。
男仔讀中西區男女校都唔覺有好大優勢,家姐應該抽中西女龍,細佬再諗辦法離開中西區....如果你話唔會考慮女校就另計。

pamelaywy 發表於 20-9-11 12:44
大家都以為我會俾二仔跟哥 ...

呢三個都係自己有實力,如果當初完全分開考慮,也是一樣的

回覆樓主:

已刪除

‹ 上一主題|下一主題