用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無英文劇推薦
go

有無英文劇推薦

小女升中三,listening比較弱,請問有邊套劇岩睇呢

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3809847&extra=page%3D2
可以參考

b3410 發表於 20-9-6 20:13
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3809847&extra=page%3D2
可以參考

開不到

揀尐啱佢兴趣同程度既野睇啦,唔係盞佢無心机同抗拒。鍾意动物既睇discovery channe, BBC. 鍾意食野睇Jamie Oliver或其他煮食節目。鍾意扮靚、旅行、园艺、減肥make over....乜都可以睇。

[ Ever After High ]   呢套動漫有字幕,易聽。

[ Carole and Tuesday ]
Music Anime 小女話呢套音樂動漫好聽丶好睇。不過字幕跟日文翻譯,所以只有 keywords 會完全夾。

[ Good Witch ]
易聽丶多正向教育丶但小朋友睇就可能覺得少少悶。

[ Flash ]   
要由 season one 開始睇,老幼咸宜。
-  劇中多科學元素,可引起興趣。
-  經 Netflxx 睇有字幕,易明。

還有 適合小朋友的 [ Merlin ] ;  科幻的 [ Stranger Things ]  和  [ Raising Dion ] ; 充滿英國口音的推理劇  [ Sherlock ]  season one ...  這幾套會聽得辛苦啲,但有字幕都 okay 嘅。

喜歡音樂的可以㷛 [ Glee ]  
女仔會鍾意睇 [ Mean Girls ]
不過 for 純純的小女孩,呢兩套最好有家長陪同睇。或者家長自己睇咗啲先,考量吓接受程度 ... 例如 [ Glee ] 有少少LGBT 角色,但唔激烈。我本人覺得此劇都好適合青少年見識不同的世界,當然要配合家長指引 ... 所以其他需要更多指引的劇就唔推薦啦。
             煲呢啲舊劇嘅好處係可以長期追,即係有追看性,小朋友冇咁容易因為聽得辛苦就放棄囉。

回覆樓主:

謝謝推介啊

POWAHBB 發表於 20-9-9 00:18
開不到
本版 search

初中生睇咩英文書同劇?

回覆樓主:

回覆樓主:

睇你程度, 不過所有認識嘅英文老師都推薦 House of Cards, 書嘅話睇多啲哲學書, 例如 Tuesdays with Morrie, The Five People You Meet in Heaven, 不過為咗唔好打擊自信心, 有時間要睇多啲有趣而且比較容易理解嘅書, 例如 Percy Jackson, Harry Potter

CaseySkylarLam 發表於 20-9-25 16:49
睇你程度, 不過所有認識嘅英文老師都推薦 House of Cards, 書嘅話睇多啲哲學書, 例如 Tuesdays with Morrie ...
hoc 初中我唔會law

bobbob    發表於 20-9-26 13:55

angiehouse 發表於 20-9-6 18:12

咁問冇意思,要從興趣出發,程度e加有subtitle 不是大問題,反而留意角色口音。
網友的推介可試,but u know 時間就是得咁多⋯

giver 發表於 20-9-9 02:28
[ Ever After High ]   呢套動漫有字幕,易聽。

剛看完the umbrella academy.  good if u like sci fi

CaseySkylarLam 發表於 20-9-25 16:49
睇你程度, 不過所有認識嘅英文老師都推薦 House of Cards, 書嘅話睇多啲哲學書, 例如 Tuesdays with Morrie ...
想知道為什麼英文老師都推薦 House of Cards

美國ratings TV-Mat
Hong Kong IIB

notcool 發表於 20-9-26 13:23
想知道為什麼英文老師都推薦 House of Cards?

美國ratings TV-Mat

因為裏面有好多 professional嘅字, 而且同時間可以學到佢哋嘅 accent. 有第二個原因, 就係其實我哋香港人英文文法會好差, 因為中文同英文嘅講法完全唔同, 但係喺 House of Cards 裏面, 可以學得到啲外國人喺working place用嘅英文, 以及 formal and informal English 嘅用法, 可以幫助我哋釐清到好多英文文化上面嘅誤會. 套戲亦都非常之吸引, 好多唔鍾意睇英文戲嘅學生最終都愛上咗睇套戲, 幫助佢哋愛上英文.

回覆 CaseySkylarLam 的帖子

I see. 這是學習這些政治和公共事務
terms+ corruption

如果要少一點dark elements,(eg killing,corruption , sex), 可以嘗The Newsroom

notcool 發表於 20-9-26 13:43
回覆 CaseySkylarLam 的帖子

I see. 這是學習這些政治和公共事務
鬼佬然hei攻略

angiehouse 發表於 20-9-6 18:12
我會建議 breaking bad,簡單容易明。

House of Cards 要睇小朋友既英文程度、理解能力,如果樓主話英文程度唔高,其實唔太適合。

giver 發表於 20-9-9 02:28

多謝介紹,我女睇mean girl
而家睇stranger thing,佢好中意,有時間寧願睇美劇都吾打機

giver    發表於 20-10-18 01:36
giver    發表於 20-10-18 01:36

請問仲有冇其他適合初中睇嘅書?阿女好鐘意warriors同percy呢啲,呢兩部各自都差唔多睇齊幾十本,而家睇緊魔戒,而佢完全唔接受有少少驚嚇嘅書,我唔知仲可以搵啲咩小說俾佢。另一邊我都好想佢可以慢慢由呢啲小朋友嘻嘻哈哈書度抽離出來,睇啲現實小小或有小小深度嘅書,應該點做呢?