用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 現讀 year11 想 year12 轉校
樓主: chameleon
go

[英國] 現讀 year11 想 year12 轉校

回覆樓主:

點解大家想轉校讀6th form 既? 因為讀了一段時間開始熟悉環境和人,轉去另一新環境又要重新適應喎。

yuyueng 發表於 20-9-7 10:14
其實系咪揾香港Agent會方便D呢?我又想問下,你報三間,系咪有2間唔使親身去學校考試?因為如果要親身去三 ...

其實都好似當年第一次報英國學校咁, 經agent同自己報都得, agent就可以幫我處理啲報名費,資訊往來, 放棄offer時幫我代回覆等等, 又唔使收手續費。 三間有兩間唔使親身去考試, 但都有Skype interview, 出offer時,學校會要求GCSE 要符合什麼標準才會收(即conditional offer), 亦會通知你有冇獎學金,到時你就要衡量有冇信心考到, 同有幾大決心要離開原校 ,先好接受offer。

woodylam 發表於 20-9-7 11:47
其實都好似當年第一次報英國學校咁, 經agent同自己報都得, agent就可以幫我處理啲報名費,資訊往來, 放 ...

Agent系方便好多既,想知又系咪全部都系等GCSE成績出黎至知收唔收呢?即系大部分都系比CO

GCSE8月至知道成績,好遲啊,香港收生反而唔洗公開試成績。

除非十拿九穩考到佢要求成績,否則點都要無左一個term按金?

manman333 發表於 20-9-7 10:46
點解大家想轉校讀6th form 既? 因為讀了一段時間開始熟悉環境和人,轉去另一新環境又要重新適應喎。
...

佢而家做緊小塘大魚,如果考到更好嘅學校就係做大塘細魚。學校GCSE 成績ok,唔知點解到A Level 時又so so.  

其實我無所謂,因為個仔唔target Oxbridge 又唔target 神科,唔轉學校冇問題。點知佢一開學知道好多同學都有去agent 搵學校又話要走,因為橫掂都冇哂friend.  

yuyueng 發表於 20-9-7 12:40
經Agent系方便好多既,想知又系咪全部都系等GCSE成績出黎至知收唔收呢?即系大部分都系比CO?GCSE成8月至知 ...

我check清楚記錄, 原來報咗三間,兩間係比unconditional offer,一間係conditional offer, 12月出offer, 所以你唔使太擔心,可能你揀的學校會直接 無條件取錄, 咁就有足夠時間通知原校取回按金。

woodylam 發表於 20-9-7 13:30
我check清楚記錄, 原來報咗三間,兩間係比unconditional offer,一間係conditional offer, 12月出offer ...

Hi 多謝你細心回答,我又想知道12月直接收生既系咪有去左學校做test interview?講真,好難等GCSE成績至知道系咪收自己。

yuyueng 發表於 20-9-7 15:46
Hi 多謝你細心回答,我又想知道12月直接收生既系咪有去左學校做test 同interview?講真,好難等GCSE成績至 ...

直接收生那兩間,一間要直接去學校考,一間只是Skype interview同睇過往成績。

woodylam 發表於 20-9-7 16:24
直接收生那兩間,一間要直接去學校考,一間只是Skype interview同睇過往成績。
...
十分感謝!大概有眉目了。thanks!