用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗德怡與萊恩抉擇
go

元朗德怡與萊恩抉擇

18年8月出世,現剛讀德怡PG,想讀直資或九龍區小學或龍校。應否轉萊恩手K1?有無小朋友讀緊或讀過呢2間,可俾意見?或元朗區有更好的私幼升小更理想?謝謝

升小當然St Lorraine 靚啦,不過峻巒York 同St.Lorraine 其實是 同一個校長,因峻巒York 收太多PN,所以萊恩很多學位已留給York PN 了
但我還是建議你試下報讀吧,萊恩都算多考到直資的

譚何蓉頣 發表於 20-9-6 01:07
升小當然St Lorraine 靚啦,不過峻巒York 同St.Lorraine 其實是 同一個校長,因峻巒York 收太多PN,所以萊恩 ...

但St Lorraine 會好谷嗎?同埋小朋友都屬於觀察型,會唔會好難考入呢?

St Lorraine 不算谷,他們不會要求家長全力配合跟住,很多學術好的學生都是媽咪自己跟的,想子女學術好/定happy 過幼稚園生涯,喺 St Lorr是俾家長自己揀的。但他們英語很好,多net, 也鼓勵考starters movers ..
總括來説,想小朋友程度去到邊度,大部份來自父母悉心教導,自己跟,St.Lorr 並不會要求家長高度配合

譚何蓉頣 發表於 20-9-6 01:31
St Lorraine 不算谷,他們不會要求家長全力配合跟住,很多學術好的學生都是媽咪自己跟的,想子女學術好/定h ...

贊同的,咁有無對德怡既comment ?

譚何蓉頣 發表於 20-9-6 01:07
升小當然St Lorraine 靚啦,不過峻巒York 同St.Lorraine 其實是 同一個校長,因峻巒York 收太多PN,所以萊恩 ...

你嘅意思係未York K 班有機會要去Lorraine 嘅校舍返學?
因為我今年都報左York PN

朋友話LORRAINE根本就係YORK.
ANYWAY, 教育集團唔知點啦. 朋友小朋友升小及升中都好好成績.
B1A.

johnbmama 發表於 20-9-6 17:57
你嘅意思係未York K 班有機會要去Lorraine 嘅校舍返學?
因為我今年都報左York PN
...

上面樓主有呢個意思

我想佢K返Lorraine,但我囝8月B ,而家25個月講野超麻麻,我都怕in 唔到K

11ASLA11 發表於 20-9-6 07:51
贊同的,咁有無對德怡既comment ?

我自己覺得德怡係一間上下都好有愛嘅學校,教學又生動,語境又好嘅幼稚園。因為佢係一班一net ,唔係share net 的,我女女係2歲幾時讀全日班,讀一個月英文已講到sentences, 仲有d我未聽過嘅生字,普通話返黎竟然都識講。加上學校好多有趣活動,女女日日都好鍾意返學。我覺得今年德怡考小成績都不俗,佢畢業生較少。不過數學就略淺,家長要自己教多d.疫情期間校長親自坐校車派功課到樓下,但我又無搭校車同比錢的。疫情d停課教學片段,zoom ,功課,教材支援等,見到老師好用心。萊茵,只係道聽途說好多不同comment,不過我不是用家,不亂講 。女女當年考到德怡同萊茵,最後揀了德怡。

謝謝您,網上都好少德怡嘅comment,有用家share 下會安心d,始終都係新手爸媽,您小朋友而家K幾?

我小朋友N讀德怡,之後K轉讀York. 我個人鐘意York 多D,小朋友讀得好開心,自己都考到心儀小學(emoji)

回覆 yang437 的帖子

請問你一下,小朋友是在元朗德怡嗎?唔知佢地升小派得好嗎?學術足夠應付升學嗎,謝謝用家分享!

Jessicakyy 發表於 20-9-20 02:07
回覆 yang437 的帖子

請問你一下,小朋友是在元朗德怡嗎?唔知佢地升小派得好嗎?學術足夠應付升學嗎,謝 ...

是元朗德怡,中英足夠應付,數略淺。但不同小學不同要求,如果神校,間間都不足夠應付。而且,無論讀邊間,家長都要背後發功。

我仔讀德怡既,當初有萊恩、德怡同york 既offer 但都揀左德怡,主要原因都係因為德怡有net 做班主任,同主打英文語景。依家仔仔返學好開心,好鍾意返學,老師同staff 都好caring, 感覺好好 !

如果你想小朋友讀九龍區直私小學,何不考慮讀九龍區幼稚園?

我小朋友去了讀了德怡N班兩個月就停課,因萊恩收了小朋友今年K1,所以索性退學。由於親友都是萊恩現在的學生或舊生,聽說升直資私校小一有優勢,於是選了。今年上了兩個月面授就停課改為zoom, 我才發現他們是一所好舊式的學校,感覺課程都是比較傳統,我一直以為有NET teacher 做班主任(因為德怡是),但原來只是英文堂才有英文,在語境上,不是預期。
在家長的角度,我覺得德怡老師好有活力,連職員也很關愛小朋友,每週老師也會手寫英文評語在手冊,讓家長了解小朋友在校的表現和進度,大概在星期五,還會親自致電家長交帶特別事項,家長又可從老師口中知道小朋友的事。但在萊恩,感覺好距離,沒親切感。在學術上,可能比較快教中文的,確實現在已認到一些中文字,這又是和德怡不同。所以各有各好,看家長的要求。

反而,我也想請教一下,究竟升小interview 是著重小朋友表現,還是看他來自哪間學校的呢?這個是我的迷思..(emoji)(emoji)

happypug 發表於 20-9-18 21:57
我小朋友N讀德怡,之後K轉讀York. 我個人鐘意York 多D,小朋友讀得好開心,自己都考到心儀小學(emoji)
...

嗨 你好 借問聲你經驗之談,也認同樓上所言,萊恩是不催谷,算是遊戲中學習,happy school不 抹殺小朋友創意嗎?謝謝