用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 CityU Bsc in Data Science
go

CityU Bsc in Data Science [複製鏈接]

課程和畢業出路如何?

Please advise and comment.

Thanks a lot
   1    0    0    0

chunsumching 發表於 20-9-5 17:45
課程和畢業出路如何?

我細囝完成二年副學士,City 也有year 2 offer.
我們曾去詢問可以offer year 3.
未能安排.所以, 沒有接受offer.

亞囝也覺得City Data Science 這課程質素也不錯.

但由於這科目較新, 外界資料不多.
我自己也經常翻查, 相關學習和工作職位資料.

簡單說, 修讀這科, 方向很好, 前景也很正面.
外在的職位好像不斷增加, 而且, 好些職位是針對修讀DS而設.並且, 企業規模較大, 資源也新.

學習方面,大學課程,degree應該只是基礎入門.
可能需要往後配合工作,增強某方面知識.
所以,仍然進修向上.

另外,大數據分數學和電腦程式,兩方向.
按學生能力和興趣發展.
我囝, 我希望他走數學方向。

其實,我自己只是一知半解.
能夠分享不多.

回覆 chunsumching 的帖子

Thank you for your useful sharing

香港出路一般,如能出國發展會好好多。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-15 07:49
香港出路一般,如能出國發展會好好多。

香港才起步,研究方面取得一些结果,产业化还需要时间。

亦有一些香港年轻人在海外取得博士后,外地工作几年回流香港,都几抡手。如果不是疫情停擺,会行得更快。

儿子说不能单独靠 data science,应用层靣的 domain expert 同等重要,两靣的沟通溶合才是真正的樽颈。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-10-15 10:25

亦有一些香港年轻人在海外取得博士后,外地工作 ...
謝謝分享!
最近, 閒時, 也嘗找一些美國大學, 和國內大學大數據學科資料.
不過, 很表面, 沒有具體一點的.

所以, 能力有新資訊分享, 可以理解多一些.

前兩天, 發現CU 於2019新開: Data Science and Policy Studies.

做Pioneer , 有好處, 也有困難.

stillgood20 發表於 20-10-15 11:06
謝謝分享!
最近, 閒時, 也嘗找一些美國大學, 和國內大學大數據學科資料.
不過, 很表面, 沒有具體一點的.

多謝分享。

大學課程應該朝「官產學研」方向發展,研究及產業已經開始,教學是要跟上進度,才有人材供應產業及研究。初步可能課程不是十全十美,但總算是一個起步點,按實際情況再作調整。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-10-15 11:12
多謝分享。

大學課程應該朝「官產學研」方向發展,研究及產業已經開始,教學是要跟上進度,才有人材供應 ...

自己觀感, 香港學生的有足夠數學能力不多, 而願意投入新的數碼社會工作的 (在數據科學).人數可能不多.

我想, 未來需要, 很大, 人才更少.

縱深,  多知識多技能, 有需求,  專業深層次的, 也一樣需求很大.

昨晚睇電視, 講地盆工程記錄數碼化, 和區塊鏈應用.
要綜合工程知識, 數碼科技, 電腦系統, 和區塊鏈理念.

相信, 只是一個例子. 各行各業在進化中.

再者, 再放眼大灣區,  整個模式再更大.
就算留係香港, 已經有一定前途.

努力吧!!!

stillgood20 發表於 20-10-15 11:28
自己觀感, 香港學生的有足夠數學能力不多, 而願意投入新的數碼社會工作的 (在數據科學).人數可能不多.

我 ...

20多年前,我有一個顧問項目為一個公用事業公司分析收月費及抄錶的流程,技術已經有,但當時7-11,物業管理公司冇興趣,現在已經是日常生活的一部分。

ANChan59 發表於 20-10-15 12:22
20多年前,我有一個顧問項目為一個公用事業公司分析收月費及抄錶的流程,技術已經有,但當時7-11,物業管 ...
也許是時間差問題.

chunsumching 發表於 20-9-5 17:45
課程和畢業出路如何?

有親戚仔女讀緊year 3,話city u呢一科麻麻,讀的野好表面,好似搵工都不易。

happyfamilybaby 發表於 20-10-18 21:37
有親戚仔女讀緊year 3,話city u呢一科麻麻,讀的野好表面,好似搵工都不易。
是否year 1&2很入門?到year 3, 才會深入一些.

我仔都有睇過,如果有心想讀真係要出國讀,講專香港又唔夠專,唔上唔落,出路香港亦唔算係吃香,所以如果响香港,讀CS反而仲好。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-19 13:04
我仔都有睇過,如果有心想讀真係要出國讀,講專香港又唔夠專,唔上唔落,出路香港亦唔算係吃香,所以如果 ...

如果要專,一定要有個博士學位。

點算吃香就每個人的要求不同,有些人覺得幾年經驗有差唔多年薪一百萬已經好開心,亦有人覺得太低了!

CS唔係唔好,不過太多這樣學位課程了,好難有優勢!

科大也有類目的學科 - Bachelor of Science in Data Science and Technology,請問課程內容如何?是否也和另外兩位家長提及的CityU 及 CU的差不多?謝謝!

CharlieSK 發表於 20-10-19 20:41
科大也有類目的學科 - Bachelor of Science in Data Science and Technology,請問課程內容如何?是否也和 ...

我沒有細心比較過三個課程的分別,較難作出比較。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-19 13:04
我仔都有睇過,如果有心想讀真係要出國讀,講專香港又唔夠專,唔上唔落,出路香港亦唔算係吃香,所以如果 ...

今年我囡學校有人18分入咗 city U data science。CS高分咁多,夠分應該多數人都會讀CS.

happyfamilybaby 發表於 20-10-20 10:51
今年我囡學校有人18分入咗 city U data science。CS高分咁多,夠分應該多數人都會讀CS. ...

暫時黎講,我指暫時,我仔話睇過U啲選擇 majors + minors ,CS 真係贏晒。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-20 11:06
暫時黎講,我指暫時,我仔話睇過U啲選擇 majors + minors ,CS 真係贏晒。
個人意見, CS競爭大, 而發展空間不多.
Data Science , 有能力修讀, 而讀得好. 很少.
因此, 職場往向空間十分大.
不過, 如果數學能力唔係十分好, 建議不要修Data Science.
對數學有一定要求 (而且幾高). 否則, 自己玩自己, 弄不清大量數據和程式.

洋蔥頭媽咪    發表於 20-10-20 11:30

happyfamilybaby 發表於 20-10-20 10:51
今年我囡學校有人18分入咗 city U data science。CS高分咁多,夠分應該多數人都會讀CS. ...
18分, 會讀得好辛苦.如果, DSE Maths Level 5 都未必有能力.
‹ 上一主題|下一主題