用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 你地小朋友面試成點?
樓主: gouramike
go

你地小朋友面試成點?

剛in完喇,希望有好消息啦(emoji)

jessica5228 發表於 20-9-26 14:18
剛in完喇,希望有好消息啦(emoji)

我地都係,希望有好消息啦

回覆樓主:

我地今曰一早in, 我仔表現麻麻,我地答問題又好似太長氣,所以期望唔大   [/smi

pinkywai 發表於 20-9-26 17:02
我地今曰一早in, 我仔表現麻麻,我地答問題又好似太長氣,所以期望唔大   [/smi
...

你地同老師傾左幾耐?

我地都係答得好差

點解小朋友果part咁簡單嘅?只係舉手答下簡單問題!我自己做得好差,口疾疾,怕連累阿仔

我估part 2主要考小朋友主動性同反應而已,好講眼緣。你哋仲會in邊間?

eczemabear 發表於 20-9-26 18:51
點解小朋友果part咁簡單嘅?只係舉手答下簡單問題!我自己做得好差,口疾疾,怕連累阿仔 ...

小朋友個part應該大家差不多,大概都有20分鐘,我自己都答得好差

gouramike 發表於 20-9-26 19:31
小朋友個part應該大家差不多,大概都有20分鐘,我自己都答得好差

某程度呢種interview係緣份遊戲黎,老師比分好主觀!

呀仔嗰兩part各有一條嘅搶答題都搶答左,答案都答啱哂,家長嗰part我同先生就覺得都不過不失,但係完嘅時候,亞仔冇同老師講再見,淨係伸咗條脷出嚟

大家家長嗰part老師問左咩問題呀?

jessica5228 發表於 20-9-26 19:54
呀仔嗰兩part各有一條嘅搶答題都搶答左,答案都答啱哂,家長嗰part我同先生就覺得都不過不失,但係完嘅時候 ...

你地機會應該好大

我地早上in,阿女好似未訓醒甘

問我地點解選擇呢間學校

老師問咗我哋兩條問題
1. 對於今年小一嘅收生流程有咩意見?有咩覺得係做得好嘅地方?有咩係覺得做得唔好嘅地方?
2. 點解揀呢間小學

jessica5228 發表於 20-9-26 20:08
老師問咗我哋兩條問題
1. 對於今年小一嘅收生流程有咩意見?有咩覺得係做得好嘅地方?有咩係覺得做得唔好嘅 ...

我地應該機會唔大,到時跟返佢哥哥學校

等jm好消息

gouramike 發表於 20-9-26 20:09
我地應該機會唔大,到時跟返佢哥哥學校

等jm好消息

希望齊齊有好消息

jessica5228 發表於 20-9-26 20:08
老師問咗我哋兩條問題
1. 對於今年小一嘅收生流程有咩意見?有咩覺得係做得好嘅地方?有咩係覺得做得唔好嘅 ...

我地都係呢兩題,答完老師就話其實我地都夠鐘喇,唔知係咪講得太多  

你地in係中文定英文呀?我聽我同事講佢小朋友係中文,但我小朋友係英文
純粹8掛

jessica5228 發表於 20-9-28 21:31
你地in係中文定英文呀?我聽我同事講佢小朋友係中文,但我小朋友係英文
純粹8掛
...

英文。玩遊戲做動作,聽一個兔仔的故事答問題。

如果你個application form填language係英文interview就會被撥入non Chinese speaking group。我見好多南亞的人小朋友係第二round 呢!我估什麼語言都無影響,主動回應老師問題就可以,有一part係要鬥快搶答的,咁樣好明顯係測試緊小朋友的性格。

有無人知幾時release interview結果?希望入到,我除咗李小浄係報咗圓玄。但圓玄應該難入過李小好多未收到offer前都有排失眠。早知同小朋友報多啲。

eczemabear 發表於 20-9-28 23:06
有無人知幾時release interview結果?希望入到,我除咗李小浄係報咗圓玄。但圓玄應該難入過李小好多:toocol ...

我見李小fb話小一申請網頁更新至10月8日再重開,會唔會10月8日就出結果呢