用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 你地小朋友面試成點?
樓主: gouramike
go

你地小朋友面試成點?

eczemabear 發表於 20-9-19 21:42
我見題目非常簡單,應該大部分小朋友都接近滿分,我仔2nd round應該無乜機會,因為他是比較慢熱的小朋友, ...

我女都係來自津校,我覺得唔關津唔津校事架,一起加油

你地小朋友第一輪揀左中文定英文in?唔知第二輪有冇得揀呢

回覆 jessica5228 的帖子

本身簡左英文,但老師問仔仔可唔可以用中文,最後用中文。

pinkywai 發表於 20-9-19 21:30
我小朋友都係只讀出字同數字答案,老師問前有話只講出答案就得,佢中英數都各有一個/題唔識呀,係咪video ...

我囡乜獎都無,又無參加校外試,吾知有無關係呢?

eczemabear 發表於 20-9-19 21:23
回覆 sandra1004 的帖子

我呀仔唔識幾條題目,不是答完整句子,但有second in。(我都唔知點解臨尾老師會讚 ...

可能,但標準不明,無所謂,反正考小都係配對遊戲,由天安排就好,只係覺得奇怪,全部識都入吾到二面啫

sandra1004 發表於 20-9-19 16:42
好叻,我囡識曬都無second in,得waiting,個老師仲係first in讚佢叻,真係唔知講乜好,可能因為我囡12月超細 ...
算啦,呢個選擇學生方法已經有問題。搞完大龍鳳拍哂片,最後得5分鐘火速辦認誰是才子。根本沒剎左好多有潛質既學生。

回覆 lemontea520 的帖子

認同個面試方式係幾有問題。second in仲奇怪,用zoom小組面試其實係考唔到小朋友social skills架喎,網上互動同真正互動非常大分別。如果用呢個方法考鬥快答題目更加不公平。
但係無計啦,今年想入直資、私小就要玩呢個遊戲。
不過假如入唔到仔仔會好失望,我又要花啲時間開解同安慰佢。

今round唔得,你可以下年再叩門!到時有face to face 面試應該會好啲。

eczemabear 發表於 20-9-20 09:40

認同個面試方式係幾有問題。second in仲奇怪,用zoom小組面試其實係考唔到小朋友 ...

2nd 係group in甘搞笑,對住鏡頭唔出聲既小朋友就係甘byebye.

仔仔會失望?可能係你知道你地期望啫,或者父母投射左自己期望落細路度。加油吧

因為我交表個陣帶埋小朋友去望一望個校園,佢而家當正李小係佢下年會入嘅小學

sandra1004 發表於 20-9-19 16:42
好叻,我囡識曬都無second in,得waiting,個老師仲係first in讚佢叻,真係唔知講乜好,可能因為我囡12月超細 ...
我囡囡也是12月超細b 今年疫情 所以都冇其它活動證書所以我估應該唔關呢2樣事
咁你囡囡今年報左幾多間學校?定諗住下年再報多次?

eczemabear 發表於 20-9-20 09:40

認同個面試方式係幾有問題。second in仲奇怪,用zoom小組面試其實係考唔到小朋友 ...

我囡根本不知道在in邊間,本來就算有offer也不會讀,失望既只是我,今年好多直私都只可以網上方式收生,不過估吾到sfa呢類學術型學校也拍片,本來諗住好大機會入到。希望可以多D面見機會,因為這樣我才會心服口服,尤其我囡囡係12月細B,我又只考四間,好大機會直私捧蛋,若自行大抽獎都不理想,就要叩門,到時可能又係拍片,真係吾好彩就玩足大半年

Kaka912 發表於 20-9-20 11:14
我囡囡也是12月超細b 今年疫情 所以都冇其它活動證書所以我估應該唔關呢2樣事
咁你囡囡今年報左 ...

我只報左四間直私,一早就決定保守選志願,大不了叩門,不考慮重讀,囡囡K2已表明不欲重讀,若叩門失利會小二插班,希望上天眷顧我囡囡,你小朋友同是細B但有二面好叻,我真心不服氣,全部答啱都無份,可能我囡囡吾夠禮貌,或者我們不善拍片

回覆 Kaka912 的帖子

我諗video佔唔少分數,我睇李宗德Facebook老師係接照影片表現同學術面試呢兩個component一齊比分數!

lemontea520 發表於 20-9-20 09:58
2nd 係group in甘搞笑,對住鏡頭唔出聲既小朋友就係甘byebye.

仔仔會失望?可能係你知道你地期望啫,或者 ...

你也說得很中point,我也要學習不要將自己的期望投射到囡囡身上,這樣大家都有壓力,我是提高下eq,畢竟係半年長跑

Kaka912 發表於 20-9-20 11:14
咁你囡囡今年報左 ...

我作為細b家長,有種劣勢感,覺得考N同考K時既負面感覺又回來了,希望今次考小也可有幸運之神眷顧

你囡囡能夠答岩哂即係學術有一定程度,總有一間直私收,不用擔心!

eczemabear 發表於 20-9-20 11:37

你囡囡能夠答岩哂即係學術有一定程度,總有一間直私收,不用擔心! ...

多謝你安慰我,若有直私收我當中六合彩,但因為考N碰過灰,完全無學校收,所以擔心,不過,我要對囡囡有信心,她已很努力

sandra1004 發表於 20-9-20 11:42
多謝你安慰我,若有直私收我當中六合彩,但因為考N碰過灰,完全無學校收,所以擔心,不過,我要對囡囡有 ...

你女女真係好叻,唔好灰心,interview只係緣份遊戲,相信會好快有其他好消息,等你報喜呀

大家幾點面試呢?