用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 你地小朋友面試成點?
go

你地小朋友面試成點?

我女平時識嘅野今日竟然話唔識 T T

回覆 gouramike 的帖子

梗係啦,同小朋友講唔識答就講唔識,小朋友點會去嘗試,平時識嘅blending都唔會用啦,仲有中文主要考單字,比考詞語難好多囉。

clementhfw 發表於 20-9-5 19:09
回覆 gouramike 的帖子

梗係啦,同小朋友講唔識答就講唔識,小朋友點會去嘗試,平時識嘅blending都唔會用 ...

我女戴住耳機interview,所以老師講左咩我都唔知

回覆樓主:

面試都好快完,十個中文字,最初單字,但後面應該有詞語,因為聽到我仔同老師講識個"笑" 字, 另一個唔識……十個英文字就淨係單字……另外一題情景圖講下有啲咩,同計咗好幾題數,應該都係加減題,得一題係漏空揾中間數,再加一題推理題……

不過我冇睇到,都係偷聽佢地對答估,所以唔知正唔正確

可能已經叫咗我地交片自我介紹,所以今日淨係問學術問題

想問知唔知幾時公佈入圍第二輪嘅名單呀?😊

jessica5228 發表於 20-9-6 09:54
想問知唔知幾時公佈入圍第二輪嘅名單呀?😊

無記錯的話,好似係9月19號公佈

gouramike 發表於 20-9-6 10:19
無記錯的話,好似係9月19號公佈

Thank you(emoji)(emoji)

個系統更新咗啦

jessica5228 發表於 20-9-19 13:45
個系統更新咗啦

阿女入左第二輪面試

回覆樓主:

我地都有2 in, 都係zoom in(emoji)

gouramike 發表於 20-9-19 14:01
阿女入左第二輪面試

好叻,我囡識曬都無second in,得waiting,個老師仲係first in讚佢叻,真係唔知講乜好,可能因為我囡12月超細b

sandra1004 發表於 20-9-19 16:42
好叻,我囡識曬都無second in,得waiting,個老師仲係first in讚佢叻,真係唔知講乜好,可能因為我囡12月超細 ...

識曬都無2nd in??
甘真係好可惜wor!

gouramike 發表於 20-9-19 16:49
識曬都無2nd in??
甘真係好可惜wor!

吾可惜,我住好遠,要一個鐘車程

sandra1004 發表於 20-9-19 16:42
好叻,我囡識曬都無second in,得waiting,個老師仲係first in讚佢叻,真係唔知講乜好,可能因為我囡12月超細 ...

識曬中英數好叻女呀(emoji)(emoji)

pinkywai 發表於 20-9-19 18:41
識曬中英數好叻女呀(emoji)(emoji)

可能細B,考得好簡單,數學也是10以內,中英文也只係簡單生字

pinkywai 發表於 20-9-19 15:39
我地都有2 in, 都係zoom in(emoji)

請問你小朋友答問題是否完整句子?
因為我囡數學只答數字,完全無讀出題目,中英也是只答讀音,沒有完整句子
:呢句字係/呢個英文係…之類

請問大家知有唔知幾多人數入2nd interview?同埋admission seminar有冇講 group in 大約會係點進行?

回覆 sandra1004 的帖子

我呀仔唔識幾條題目,不是答完整句子,但有second in。(我都唔知點解臨尾老師會讚佢,因為有啲勁簡單嘅中文字佢都認不到!)會唔會係因為video都計分,所以就算係first in識哂啲題目但video不合老師眼緣都未必入到second in?

sandra1004 發表於 20-9-19 19:05
請問你小朋友答問題是否完整句子?
因為我囡數學只答數字,完全無讀出題目,中英也是只答讀音,沒有完整句 ...

我小朋友都係只讀出字同數字答案,老師問前有話只講出答案就得,佢中英數都各有一個/題唔識呀,係咪video、Portfolio同zoom三樣一齊計分別

我見題目非常簡單,應該大部分小朋友都接近滿分,我仔2nd round應該無乜機會,因為他是比較慢熱的小朋友,而且是來自津校