用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣區有咩幼稚園n班好
go

荃灣區有咩幼稚園n班好 [複製鏈接]

我對學校認識唔多,除左私校,有冇邊d比較好。
我個bb係8月出世。

想搵d英語授課

有d又話有出世紙就要報,宜家報已經太遲。
新手媽媽好頭痛
   5    0    0    0

應該去各間幼稚園的網頁瀏覽下先,你可睇下Cannon,麗城嗰間聖文嘉 ,荃灣救世軍...但記得報多幾間呀!

回覆樓主:

好呀,真係頭都痛埋.thanks (emoji)

我都想知!綠楊好唔好?我見佢就快報名

lambigpig 發表於 20-9-6 23:02
我都想知!綠楊好唔好?我見佢就快報名

應該唔錯,不過4600蚊到半日都唔平。同埋講到唔易入

睇下你小學想點,
1/ 如果只希望派位, 咩都冇所謂.
2/ 想派位+叩門就要玩多小小學術.
3/ 想考直資請離開荃灣, 去公海讀.

如有真朋友已考入直資小學, 可以問一下. 我可以從我角度回答(信不信由你), 我眼見絕大部份熱門直資2nd IN小朋友, 手上拿住手冊都係果幾間9龍塘或大型新派連鎖幼稚園.

你可以話佢人多. 實多D機會. 不過我見到嘅現象就係咁. 仲有問下心儀小學收咩學生多, 你會發現比例真係好勁.

我以前都住荃灣. 不過全軍覆沒 :( 亦都係全軍覆沒先見識到村校同"有名"學校嘅具大差異.

回覆樓主:

我明,不過連鎖學校都多人爭

回覆 紫駱BB 的帖子

都係果句, 自己選擇:
1/ 幼稚園超級辛苦3-4年, 考入一間BAND 1A-B小學校+中學嘅龍校. 之後舒服12年. (唔係冇壓力, 不過係單純學習嘅壓力, 唔使左諗右諗, 大人小朋友都心煩.)

2/ 幼稚園村校HAPPY LIFE. 之後12年晚晚都因為功課問題嘈嘈嘈?

其實好嘅學校點解好, 係因為谷起黎係開心. 間間學校都詬Learn through play, 唔通間間都做到咩...

回覆樓主:

明白,我都接受唔到村校(emoji)(emoji)(emoji)

紫駱BB 發表於 20-9-7 10:18
明白,我都接受唔到村校(emoji)(emoji)(emoji)
係架, 荃灣我見除左611生命樹幼稚園外. 其餘我都視為村校.
自己去睇多小小學校, 自己判斷一下. 千祈唔好信我, 因為我只能夠講出我睇法.
可能我係傻嘅, 見到學費貴就話果間學校好嘅都未定?

講到明超辛苦4年, 包括家長選校準備工作.
自己整個表, 列出學校之間嘅比較, 包括
1/ 學費/車費,
2/ 考直資小一能力,
3/ 校舍 (而家肺炎問你夠唔夠膽去商場幼稚園? 當年SARS就係酒店中央冷氣傳染, 自己上網查, HEPA FILTER都隔唔到VIRUS)
4/ 家長INVOLVEMENT
等等

個個人有唔同諗法. GOOD LUCK...

islz 發表於 20-9-7 10:31
係架, 荃灣我見除左611生命樹幼稚園外. 其餘我都視為村校.
自己去睇多小小學校, 自己判斷一下. 千祈唔好信 ...
點解只覺611唔係村校?因為新?想問你對呢間有咩評價?好似都係Happy school

回覆 islz 的帖子

另外想問吓覺得安德兒(灣景)點?

eeyorepigpig 發表於 20-9-8 23:04
點解只覺611唔係村校?因為新?想問你對呢間有咩評價?好似都係Happy school
...

係我心目中評"估"(估下姐, 估錯唔好怪我, 請自行去感受) .
個人並不認為Happy school=村校.
親戚個女讀SC, 程度淺到呢, 平日又冇咩活動, 佢自己都話好似好HEA咁, 到考直資時portfolio比我睇大部份係家庭活動. @_@
最終到佢全軍覆沒.
[我小朋友大佢3個月, 同期考幼稚園, 同期考小學, 幼稚園時我全軍覆沒, 小學到剛剛相反]

有朋友小朋友於611入面讀: (有幸參觀過)
1/ 學術 (成績, 教學方法, 透明度, 小朋友反應)
2/ 品德教育
3/ 空間, 安全性, 立體空間
4/ 老師關顧, 愛心

1/
> 一星期有幾日可以比家長係學校陪小朋友一陣及參與早會 (培伴時有好多唔同活動, 想了解自行請體驗)
> 上堂都有得睇小小, 睇小朋友反應同地鐵站果間"學校"相差好遠好遠. (唔係話好定唔好, 話係有差別姐)
> 地鐵果間係100% "another brick in the wall"
> 課室報置及佈局長期似展覽. 有好有唔好.
> 擁有自信嘅學校先會咁樣做, 睇住佢係坊間幼稚園排行榜坐直昇機真係有原因嘅, 我唔相信係比錢

2/
應該係日日有聖經故事 連結日常生活例子. (係日日WOR)

3/
空間設計真係幾好, 不過而家疫情問題唔知消毒攪成點.

4/ 似乎大部份老師都係教徒. 睇妳點睇, 信唔信. 我眼見及朋友口中是非常好.

上述4樣我認為已經出得去同公海幼稚園比較啦. :D

回覆 islz 的帖子

謝謝你的分享~~~我都諗住幫細仔報呢間, 一來貪近啦; 不過可能仲係新, 冇乜人比到comment

eeyorepigpig 發表於 20-9-9 14:22
回覆 islz 的帖子

謝謝你的分享~~~我都諗住幫細仔報呢間, 一來貪近啦; 不過可能仲係新, 冇乜人比 ...
自己去體驗下啦. 唔好只係聽人講 :D可能我收左錢吹水呢...

如果近就去問下可唔可去參觀下. 佢地好NICE.

eeyorepigpig    發表於 20-9-9 15:50

但外評不是太好。

回覆樓主:

N班?joyful,方方,綠楊,海濱迦南

patsm 發表於 20-9-21 06:18
N班?joyful,方方,綠楊,海濱迦南

我囡上年迦南N(但返左幾個月就停課),呢間N算比較平學費,課程幾好,但校舍细,我囡七月B,考K結果都好好

Irene20200901 發表於 20-9-20 20:51
但外評不是太好。
你指邊間?

eeyorepigpig 發表於 20-9-9 10:20
回覆 islz 的帖子

另外想問吓覺得安德兒(灣景)點?

我小朋友係在安得兒(灣景)讀N嘅~

(1) 果陣返學成日病,普通傷風感冒基本上隔兩個星期就發生。
1. 學校處理疾病控制同傳播有問題, 試過有流住綠鼻涕嘅同學依然同成班同學一齊唔做分隔/或者請對方早退之類
2. 家長質素, 自己小朋友病, 仲送佢返學校~
******** 但其實返N班咁細個,小朋友抵抗力都係弱,容易病又的確係事實,未必關學校事~

(2) 送返學,係家長送到校門,然後小朋友入學校。小朋友在校門哭喊好正常,但園長會一個快步一手抱走哭喊嘅小朋友。
******** 有啲主張速戰速決,拖拖拉拉只係喊得更西利。但又有d家長會覺得園長無人情味,小朋友不捨、媽媽又肉痛。

(3) 接放學,家長在校門外等,夠鐘就排隊入學校,去到課室門口接放學的。可以睇到少少小朋友在課室的情況。

(4) 小朋友在校內如果情緒不穩哭喊好驚,老師/主任/園長/校長/姨姨等等 會拖住抱住的。照顧好好。

(5) 老師比較後生,可能經驗唔深,但好有愛心。食茶點時見學生頭髮亂左,會幫手紮辮

以上所講,係幾年前資料

eeyorepigpig    發表於 20-9-24 15:59
‹ 上一主題|下一主題