用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇同學九月底如期返Durham University 開學? ...
樓主: puzzledmama
go

[英國] 有冇同學九月底如期返Durham University 開學?  

delete

poonseelai 發表於 20-9-11 13:50
可在自由氣氛下學習歷史係福氣,珍惜
同意

請問你們有沒有好的升學agent介紹?我女打算出年過英國升學。

我女今年升year 2, 見過一間consultant, 佢話英國好多大學唔會計credits, 要從頭讀過

sammie_leung 發表於 20-9-11 16:24
我女今年升year 2, 見過一間consultant, 佢話英國好多大學唔會計credits, 要從頭讀過
...

我朋友女兒之前在HKU 讀year 1, 之後去Durham 讀Law 都係從Year 1 讀起。

我女同學香港讀完HKU Year 2 過去亦由 Year 1 重頭開始,英國冇乜transfer credit 呢樣野,要transfer 可能要揀美加。

想問大家 對DURHAM 的COMMENT , 因為阿仔報明年入讀大學..
DURHAM 是首選之一

亞女都是明年想去Durham讀(emoji)
My Sweet Heart- Minnie

sammie_leung 發表於 20-9-11 16:22
請問你們有沒有好的升學agent介紹?我女打算出年過英國升學。
咁大個人,叫佢自己去UCAS申請。

lucia6119 發表於 20-9-11 18:13
想問大家 對DURHAM 的COMMENT , 因為阿仔報明年入讀大學..
DURHAM 是首選之一
文科勁

王家爸爸 發表於 20-9-14 12:31
文科勁

請問令郎今年也是 Durham year 1嗎?讀甚麼學科?

Chole 發表於 20-9-11 17:53
我女同學香港讀完HKU Year 2 過去亦由 Year 1 重頭開始,英國冇乜transfer credit 呢樣野,要transfer 可能 ...
英國好多大學都有直入第二年,例如KCL。
https://www.kcl.ac.uk/study/undergraduate/apply/transferring-to-kings

王家爸爸 發表於 20-9-14 13:34
英國好多大學都有直入第二年,例如KCL。
https://www.kcl.ac.uk/study/undergraduate/apply/transferring-t ...

Delete

王家爸爸 發表於 20-9-14 12:31
文科勁
商科如何?我阿仔會報..ACCOUNTING OR BUSINESS MANAGEMENT

lucia6119 發表於 20-9-14 22:25
商科如何?我阿仔會報..ACCOUNTING OR BUSINESS MANAGEMENT

BM 超多國內學生,是大學賺錢的來源。

lucia6119 發表於 20-9-14 22:25
Durham 商科都唔差,容易入;不過如果諗住畢業生網絡,我覺得 University of Manchester、University of Warwick 會好啲啲。

就快起程 但仲未收到email 點交學費(emoji)

Yau’s 發表於 20-9-16 09:01
就快起程 但仲未收到email 點交學費(emoji)

上星期已收到,學校網頁都有寫,你可搵搵,阿女未有戶口,所以我第一次會揀電匯黎交第一期學費

lamwwjd 發表於 20-9-16 11:15
上星期已收到,學校網頁都有寫,你可搵搵,阿女未有戶口,所以我第一次會揀電匯黎交第一期學費
...

明白 謝謝你

王家爸爸 發表於 20-9-15 11:43
Durham 商科都唔差,容易入;不過如果諗住畢業生網絡,我覺得 University of Manchester、University of Wa ...

畢業生網絡 -- 是甚麼意思
Warwick 感覺好難入..
Manchester 都有考慮..但相對學費比較貴.而且大城市 消費也貴.