用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 CAC的報告會直接給班主任嗎?
go

[聽/語障] CAC的報告會直接給班主任嗎?

我仔今年升小一,昨天剛到CAC 做升小前評估,報告大概是懷疑ADHD + 讀寫障礙!想請問報告應不應該直接copy一份比班主任?
基本上,CAC會寄一份給學校的,不過,我家姐話當年我姨娚女有亞氏保加,佢冇比copy老師,只比學校. 可能佢怕老師會label 左個囡.
有冇過來人可以分享下?thx (emoji)(emoji)

tigerling81 發表於 20-9-4 20:56
我仔今年升小一,昨天剛到CAC 做升小前評估,報告大概是懷疑ADHD + 讀寫障礙!想請問報告應不應該直接copy ...

比學校咪即係比左班主任羅 佢地會同各科老師溝通,會有支援比學生

我以前小一入學前會同老師講,我小朋友較嚴重 各方面都很差,例如:小心去廁所飲水,爬window, 小息會唔知去左邊,會訓地等等, 望佢照顧多些,支援多啲小朋友

我會俾也,終於排到 下星期一仔仔小一CAC 評估,完成後都會話俾 學校姑娘知結果

tigerling81 發表於 20-9-4 20:56
我仔今年升小一,昨天剛到CAC 做升小前評估,報告大概是懷疑ADHD + 讀寫障礙!想請問報告應不應該直接copy ...

小朋友仲細,同老師傾果時講得嚴重些,老師就會留意佢多啲,進步都會快啲,同埋學校會入一啲有經驗既老師入班