用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教下三間報邊間pn班好? 明慧 St.Hilary's Harts ...
樓主: JerryLiu_FB
go

請教下三間報邊間pn班好? 明慧 St.Hilary's Harts

SiuKuenWa 發表於 20-9-10 14:38
想請教一下Harts同火炭樂基嘅課程同師資係咪一樣?

唔一樣

會員 發表於 20-9-8 10:38
1 d 都唔谷,勁happy~

由教學進度來看,我覺得頗谷。未到LH咁谷,但比其他一般私幼谷好多

會員 發表於 20-9-10 18:14
唔一樣

咁如果想小朋友考直私同叩津小門,應該選擇Harts定火炭樂基會裝備得好啲,唔需要課後外補咁多呢?

JerryLiu_FB 發表於 20-9-4 12:51
請教下三間報邊間pn班好
明慧
St.Hilary's

有冇prefer am班?報哂3間先,有offer到時睇下take邊間。
3間都不算太難入,全中幾會都大,可能係am or pm之間選擇。
如果有face to face面試機會,可以更了解學校岩唔岩家長同小朋友。

Harts 如果N班是local stream 但K1想轉international stream,可以嗎?

Harts 用家,除咗個書記搞admin野唔掂之外,課程深淺正常,小朋友唔會學完返黎一舊雲,同老師係好有經驗

wz123 發表於 20-10-25 12:58
Harts 如果N班是local stream 但K1想轉international stream,可以嗎?

返而k位個個由國際轉去本地,今年am local係30個,international 好似16左右

回覆樓主:

我大女係明慧5年前畢業的,而細女响St. Hilary's讀緊。兩間語境都好嘅,都係雙班主任,一英一普。學術上感覺明慧的中、英教得比St. Hilary's深啲,但St.Hilary's响基礎上又做多啲,例如中文比較穩札教部首字旁,英文逐個phonics教。 数、理類就St. Hilary's比較多落手落腳做experiments去幫助理解。其他安排上,明慧安排多活動,參加校外比賽,平常節日party、畢業禮都好花時間設計同彩排,效果非常搶眼,可以公開表演的。St. Hilary's就只一味叫學生報名創辦人自己開的另一間興趣班教育中心的課程&比賽,而節日及畢業禮亦比較求其喇。兩間學校都好Happy, 但中文都係外補一下好啲。至於校舍,St. Hilary's太子係好細,住九龍灣可以選紅磡分校,有戶外活動場地。 Hart唔係用家就唔講喇。

St hailary 用家
So far 小朋友番學開心,我見佢啲功課內容設計得幾有heart , 學既野比較深,著重自理
最好係小朋友好願意自己做功課

我仔喺明慧讀N 同K1
其實老師都好好,學術都算深
不過行政上好差又亂,疫情期間網上上課時間不多,相比其他學校少,同埋比較商業化
除咗呢樣我覺得小朋友喺呢到返學真係會學到野,老師都算有耐性,雜費較多,但讀私校預咗,睇你想要d咩
我K2就轉左校