用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS2021
樓主: JN125
go

[英國] UCAS2021  

3b 發表於 20-9-7 21:47
阿仔都是讀男校。 下星期考第一個admission test, 知道成績後就可以縮小選校範圍
...

第一個? 要考幾個㗎?我仔嗰科考一個都想C

想請教一下大家,如果考咗igcse Eng Lang A, 仲駛唔駛考ielts?

CPLA 發表於 20-9-8 07:32
多謝提點,請問香港人應該揀咩college呢?佢會報 Law.
其實揀邊間,好睇仔女性格同preference +  college 特性。如果報 Law又喜歡成班香港同學,應該多數會揀 University College...我知好多香港的 Law Undergrad, 都係讀 呢間, 建議上網搵下各間college的特性...再問下讀過的舊生。

khchu 發表於 20-9-8 09:57
想請教一下大家,如果考咗igcse Eng Lang A, 仲駛唔駛考ielts?

有d大學要求所有 international students都要考 IELTS,所以我覺得考左無壞,成績2年有效

wloi 發表於 20-9-8 10:07
其實揀邊間,好睇仔女性格同preference +  college 特性。如果報 Law又喜歡成班香港同學,應該多數會揀 Uni ...

多謝意見

醒目開學勳章

CPLA 發表於 20-9-8 08:17
第一個? 要考幾個㗎?我仔嗰科考一個都想C

不同大學有不同要求, 要考齊2個

醒目開學勳章

一家三口 發表於 20-9-7 21:51
明白。都估到妳囝囝要報什麼科,加油

多謝!難上加難, 我只好用其他方法支持他

醒目開學勳章

wloi 發表於 20-9-8 10:07
其實揀邊間,好睇仔女性格同preference +  college 特性。如果報 Law又喜歡成班香港同學,應該多數會揀 Uni ...

請問同醫科相關的那一個college較大機會?

3b 發表於 20-9-7 21:47
阿仔都是讀男校。 下星期考第一個admission test, 知道成績後就可以縮小選校範圍
...

咁快?謂問邊科咁早要考?

3b 發表於 20-9-8 13:39
請問同醫科相關的那一個college較大機會?

可以考慮St John 同 Oriel. 不過問下讀醫的前輩會穩陣d ,我都係聽講到今年的情況,不過今年又比較亂

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-9-8 14:25
咁快?謂問邊科咁早要考?

UCAT, 醫科

醒目開學勳章

wloi 發表於 20-9-8 14:43
可以考慮St John 同 Oriel. 不過問下讀醫的前輩會穩陣d ,我都係聽講到今年的情況,不過今年又比較亂 ...

請問填UCAS是否要填埋college? 可以填幾多間, 亦或填一間自己想入, 另一間由大學派?

3b 發表於 20-9-8 16:00
UCAT, 醫科

IC,唔怪得咁快。
加油!

3b 發表於 20-9-8 16:04
請問填UCAS是否要填埋college? 可以填幾多間, 亦或填一間自己想入, 另一間由大學派?
...

唔知牛劍係咪一樣?報Cambridge 要填埋報邊間college,之後interview都係去你報嗰間in,將來住宿丶讀書 都係跟呢個college。如果去咗clearing,就係其他college揀人,學生冇得揀。

D細路話報之前要同同學溝通好,唔揀同一個college同一科。

3b 發表於 20-9-8 16:04
...

UCAS時要填college...只可以填1間,或者唔填 (即係由大學決定)...至於邊間interview 就要睇邊間professor對你有興趣..咁多數都有得 in自己選個間college

khchu 發表於 20-9-8 09:57
就算 IGCSE 攞咗 A* 都要考 IELTS.  只是(在英國考到的)GCSE 英文成績  可以取代 IELTS

giver 發表於 20-9-9 04:04
就算 IGCSE 攞咗 A* 都要考 IELTS.  只是(在英國考到的)GCSE 英文成績  可以取代 IELTS
...

啱呀, 如果IGCSE 攞A*去考IELTS, 應該唔難攞到幾好嘅成績。 努力!

etoile 發表於 20-9-8 17:20
唔知牛劍係咪一樣?報Cambridge 要填埋報邊間college,之後interview都係去你報嗰間in,將來住宿丶讀書 都 ...
請問如果想報讀工程系,香港學生應報Cambridge邊間college呢?謝謝!

lamb2003 發表於 20-9-9 11:05
請問如果想報讀工程系,香港學生應報Cambridge邊間college呢?謝謝!

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/apply/statistics

lamb2003    發表於 20-9-9 22:45
其實係一家四口子

回覆樓主:

阿囡whatsapp話,會drop physics,因為考5科嘅話,學校唔俾佢留喺chem top set。其實一開始係打算讀4科 phys!/ chem/biol/maths,係老師見佢maths成績好,叫佢讀埋further maths。而家反而drop physics..... 。其實係咪top set有乜關係呢?