用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS2021
樓主: JN125
go

[英國] UCAS2021  

醒目開學勳章

CPLA 發表於 20-9-6 17:13
我仔PS俾師兄睇完要再執整,admission test 練習時高分時低分

Ps. 3b 個名好熟,我地係咪同校 :laml ...

師兄畢業後仲有幫師弟睇PS, 好好喎!阿仔做 Admission test 時有一part麻麻, 佢話要選似是而非的正確答案好難。你仔仔男校還是男女校嗎?

醒目開學勳章

phoebeso 發表於 20-9-6 21:37
認同,起碼自己知多啲,可以共同話題多啲,唔使佢講我唔明

阿仔升中後, 我們keep住朋友mode, 無所不談, 包括拍拖和性知識

醒目開學勳章

JN125 發表於 20-9-6 21:39
仔的學校暑期前已叫佢哋開了ucas account, 已草擬了五個選擇給老師,老師再個別同佢哋傾吓,draft 了兩次PS ...

UCAS 戶口一早開左, 學校在暑假前已有PG,如果學生不滿意, 可以要求考試從新評分, 至於5個選擇就未有定案, 阿仔心頭高, 我擔心到時落空就浪費quota

3b 發表於 20-9-7 10:47
UCAS 戶口一早開左, 學校在暑假前已有PG,如果學生不滿意, 可以要求考試從新評分, 至於5個選擇就未有定 ...
其實學校會建議 UCAS 內第四和五要選擇穩入的大學.
其實係一家四口子

MrsFung 發表於 20-9-6 17:38
請問如果不是報牛津,劍橋,一般何時開UCAS account及選科選校? 我女連PS都未開始寫,學校老師應該會協助 ...

一般學校都會叫學生係暑假預備PS,會唔會你囡已draft咗,冇俾你睇?

etoile 發表於 20-9-7 15:57
一般學校都會叫學生係暑假預備PS,會唔會你囡已draft咗,冇俾你睇?

未寫呀,佢連讀邊科都未決定,佢話返學問老師意見。我咩都唔識,要靠佢自己了,所以我成日上來睇你地資料,再提佢囉。

3b 發表於 20-9-7 10:38
師兄畢業後仲有幫師弟睇PS, 好好喎!阿仔做 Admission test 時有一part麻麻, 佢話要選似是而非的正確答案 ...

男校

師兄六月返來講海外升學,認識咗好好傾,幫手修改PS .  Admission test 好多似是而非

CPLA 發表於 20-9-7 19:11
男校

師兄六月返來講海外升學,認識咗好好傾,幫手修改PS .  Admission test 好多似是而非 :zombi ...
牛劍妳囝囝諗住報邉科呀?
其實係一家四口子

3b 發表於 20-9-7 10:40
阿仔升中後, 我們keep住朋友mode, 無所不談, 包括拍拖和性知識

所以你哋好好呀⋯⋯我個係女又青少年比較情緒啲
BOOBOO

一家三口 發表於 20-9-7 19:16
牛劍妳囝囝諗住報邉科呀?

Hi 一家三口,先恭喜叻叻師姐

想報牛呀,但冇乜信心

CPLA 發表於 20-9-7 19:22

想報牛呀,但冇乜信心

明白。 要有信心  

囡囡讀 engineering, 開初都係諗住報牛津,但做過 Admission test papers, 覺得劍橋容易好多。   
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-9-7 19:25
明白。  要有信心   

囡囡讀 engineering, 開初都係諗住報牛津,但做過 Admission test p ...

劍好似要交多D嘢,但Admission test 少一part. 佢覺得劍難D。我話兩間都難

CPLA 發表於 20-9-7 19:31
劍好似要交多D嘢,但Admission test 少一part. 佢覺得劍難D。我話兩間都難
...

眨下眼,好像時間過得好快,妳囝囝又考大學啦
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-9-7 19:43
眨下眼,好像時間過得好快,妳囝囝又考大學啦

係啦,考小學問你嘢問到而家

回覆樓主:

想問有冇人會同時考MAT同TMUA?

醒目開學勳章

一家三口 發表於 20-9-7 13:42
其實學校會建議 UCAS 內第四和五要選擇穩入的大學.

每間大學的國際生學位有限, 都唔知點揀

醒目開學勳章

CPLA 發表於 20-9-7 19:11
男校

師兄六月返來講海外升學,認識咗好好傾,幫手修改PS .  Admission test 好多似是而非 :zombi ...

阿仔都是讀男校。 下星期考第一個admission test, 知道成績後就可以縮小選校範圍

3b 發表於 20-9-7 21:42
每間大學的國際生學位有限, 都唔知點揀

明白。都估到妳囝囝要報什麼科,加油
其實係一家四口子

CPLA 發表於 20-9-7 19:22

想報牛呀,但冇乜信心
搭訕....

報牛大...你首要先認識3x間 college的特性同邊科強弱...選自己入到機會大的college...例如,香港人就唔去報南亞人的college,九成唔收。PS不是最重要,最緊要interview時,professor覺得你係適合讀牛大同讀佢間college。

wloi 發表於 20-9-8 00:48
搭訕....

報牛大...你首要先認識3x間 college的特性同邊科強弱...選自己入到機會大的college...例 ...

多謝提點,請問香港人應該揀咩college呢?佢會報 Law.