用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS2021
樓主: JN125
go

[英國] UCAS2021   [複製鏈接]

JN125 發表於 21-2-17 17:52
各位新年快樂,身體健康:)終於收到Imperial 和 UCL offers... 下一步就係希望4月回校上堂&考試:fortunate ...
請問 Imperial、UCL 既 offers 係唔係基本上差唔多?

回覆 王家爸爸 的帖子

UCL 一樣,IC entry requirements A*AA , offer A*A*A

回覆 giver 的帖子

多謝大家:)見孩子開心我便開心了。
祝願各位年青人逢關過關,遇強愈強,繼續加油,活出精彩人生

回覆 JN125 的帖子

恭喜, 他是入讀那科呢

JN125 發表於 21-2-18 11:06
回覆 王家爸爸 的帖子

UCL 一樣,IC entry requirements A*AA , offer A*A*A
睇TSR forum,ICL今年的CO普遍都高entry requirement一格,A*AA (Req)-> A*A*A (CO) , A*A*A (Req)-> A*A*A* (CO)

回覆 Choy234 的帖子

謝謝你:)讀biomedical engineering

JN125 發表於 21-2-17 17:52
各位新年快樂,身體健康:)終於收到Imperial 和 UCL offers... 下一步就係希望4月回校上堂&考試:fortunate ...

弓喜弓喜!開心過新年!

smileybebe 發表於 21-2-18 09:47
入到top U 已經是人中之龍, 實力是肯定的。 你囝囝和同學們都是精英之中的精英, 大家都是遇強越強吧!
...

多謝你安慰我!

請問收到U嘅offer, 係咪唔使咁早覆要唔要accept the offer?

chuchuma 發表於 21-2-19 18:52
請問收到U嘅offer, 係咪唔使咁早覆要唔要accept the offer?

yes and no , 大路計係唔使咁早覆,Conservatoires 音樂、表演藝術學院 除外。但都要留意個別院校有咩特別要求,留意自己嗰 ucas account and email (記得 check spam box)  

大多數係 收齊晒五間uni 嘅 offer先,慢慢揀一間 firm, 另一間 for insurance, 往年最遲係五月尾六月頭揀定啦

我哋學校都叫咗大家要有啲耐性,有啲 offer往年係四月先出,而今年疫情仲未穩定 ⋯ 咁收咗 offer 之後仲要安排 bursary and finance ...

回覆樓主:

阿女已收4間CO, 仲有1間未有.  但阿女已決定了那問Firm, 那間insurance了.

dlh525 發表於 21-2-21 11:36
阿女已收4間CO, 仲有1間未有.  但阿女已決定了那問Firm, 那間insurance了.

咁快,我只收到1間,等到好灰

hyngok 發表於 21-2-21 12:00

可能真係有啲大學快. 有啲大學慢! 唔好心急住

hyngok 發表於 21-2-21 12:00
係呀,等到頸都長。上年足足等咗5個月至收齊。
樂觀D,冇消息就係好消息。
起碼不是reject
good luck

回覆 canterlau 的帖子

三間U俾出interview時間都係聽日, email咗通知兩間撞時間, 但無回覆確實時間....咁係咪等於我放棄咗果兩間interview機會?

helencarl1314 發表於 21-2-23 11:58

三間U俾出interview時間都係聽日, email咗通知兩間撞時間, 但無回覆確實時間....咁
咁大件事 !  Medicine?  都係缐上 virtual interview?  時間有冇撞? 今日再打多次電話 / email ,博下有冇人聽?

三間U 係邊間? 我仔只試過改 HKU interview, 亦試過一日 in 兩間,但唔係 medicine

helencarl1314 發表於 21-2-23 11:58

三間U俾出interview時間都係聽日, email咗通知兩間撞時間, 但無回覆確實時間....咁 ...
有得in,梗係要争取。試試晏D打電話俾admission。以前interview也撞期,email冇覆。因為太多郵件。
uni收到電話,就馬上處理。

昨天終於等到唯一回覆hku mbbs offer 4A*, 叫做暫時鬆一口氣

唔該曬啊~ 最後有兩間改咗期, 全部都配合到時間~

我唔熟ucas 請再請教下各位, 最後ucas finalized 邊間uni 大約幾月份? 我仔要等7月尾DSE放榜, 咁係咪放完榜都要等uni confirm 先起行? 大約等到幾時呢?

謝謝各位

helencarl1314 發表於 21-2-26 17:03

唔該曬啊~ 最後有兩間改咗期, 全部都配合到時間~

唔熟唔梗要,一步一步嚟。ucas同埋有俾co的uni會發電郵提學生。不過隔幾日都要上ucas睇睇。

大概流程係:
in完等co
收齊offer後,要選擇兩間uni。其它offers就要放棄。
分别,首選(即firm an offer),餘下一間做次選(即insurance an offer)
今年,看上文,好似六月左右。

firm咗offer後,可以開始申請該大學宿舍。

dse放榜,成績符合co的要求。通知ucas.。過幾日,該大學及ucas會發取録信。
加油!

‹ 上一主題|下一主題