用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS2021
樓主: JN125
go

[英國] UCAS2021   [複製鏈接]

hyngok 發表於 21-2-8 15:24
冇選牛劍,如果其他有消息我唔洗咁愁啦

可能好快有好消息.你現還有多少間未收到通知?

yuyueng 發表於 21-2-8 15:33
想問係咪即係9,9,8,8,8?讀5科咁多?

DSE 計埋core, total 讀8科

snugglechums 發表於 21-2-8 15:44
可能好快有好消息.你現還有多少間未收到通知?

4間

snugglechums 發表於 21-2-8 15:14
其實英國的學校會否有waiting list?聽講話無offer,但又會放入waiting list.
大學出電郵通知您無法提供錄取通知書,會問你想唔想放入waiting Listucas並無話unsuccessful 而是出Replying to offers還有deadline日子,最後等到8月中
電郵/ucas有結果通知

一家三口 發表於 21-2-8 14:29
PG 這麼好, ICL 都rejected.
我估大學會睇下係邊間中學既PG,之前既可信性有幾高。

snugglechums 發表於 21-2-8 15:14
其實英國的學校會否有waiting list?聽講話無offer,但又會放入waiting list.
我估應該有waiting list,我小朋友舊年好遲(4月最後一個星期)先收到LSE既rejection letter。但係我有朋友既仔,1月已經俾佢哋reject咗。

王家爸爸 發表於 21-2-9 09:23
我估大學會睇下係邊間中學既PG,之前既可信性有幾高。

係,我都係咁估計, 因為我地間中學只係地區名校,往年少出人去英國讀書,imperial應該咁多年嚟冇人讀過。因為以我所知,PG 同MAT 低過我,但都收咗,人地係傳統名校

adobee 發表於 21-2-8 23:57
大學出電郵通知您無法提供錄取通知書,會問你想唔想放入waiting List但ucas並無話unsuccessful 而是出Replyi ...

大學無問想唔想放入waiting list,直接話未能比offer,但會放入waiting list,分別會4月和8月,如有offer會通知.

一家三口 發表於 21-2-8 14:29
PG 這麼好, ICL 都rejected.

呢科應該要考MAT和無interview,今年MAT的平均成績係歷年最高,我地海外生,如果又無自修Further Math,我估MAT無85分以上都好難有機會

Minimum entry standards
Our minimum entry standard for 2021 entry is A*A*A overall, to include:
  • A* in Mathematics
  • A* in Further Mathematics
  • A in another subject (Chemistry and Physics are useful but not essential)

Further Mathematics
We are able to make special cases for students who are from schools that do not offer Further Mathematics A-level, and encourage applications from them. We are often guided by performance in MAT when making these special cases. You should ask your teacher to clearly indicate this in your UCAS application form. If your school offers Further Mathematics AS but not A level, then we expect that you should be taking it.

hyngok 發表於 21-2-9 12:06
係,我都係咁估計, 因為我地間中學只係地區名校,往年少出人去英國讀書,imperial應該咁多年嚟冇人讀過。 ...
同一科目?

iamderek 發表於 21-2-9 19:14
同一科目?

咁係咪exactly 我又唔太知,都係聽返嚟

iamderek 發表於 21-2-9 19:01
呢科應該要考MAT和無interview,今年MAT的平均成績係歷年最高,我地海外生,如果又無自修Further Math,我 ...

係,我女考完仲好開心, 點知今年其他人咁高分,佢知道後都心知不妙,一早預咗,但消息來到一刻都好失落,我唯有安慰佢,算啦,考到都未必讀到

WeiSB 發表於 21-2-8 09:31
講得啱,最重要每一個階段都盡自己最大努力,希望大家都可以心想事成!
...

大家咁話!最緊要健健康康!龍馬精神!

hyngok 發表於 21-2-10 01:05
係,我女考完仲好開心, 點知今年其他人咁高分,佢知道後都心知不妙,一早預咗,但消息來到一刻都好失落, ...

考到未必讀到,超級同意!
阿大入到top u又如何,成績一直唔好

hyngok 發表於 21-2-10 01:05
係,我女考完仲好開心, 點知今年其他人咁高分,佢知道後都心知不妙,一早預咗,但消息來到一刻都好失落, ...
如果呢科Math with Finance寫明Further Math is required,(FYI, ICL Computer係Further Mathematics is preferred but not essential),其實純DSE考生應該極難極難有機會考入。

而且大學expect啲學生Further Math全部都係A*,而你阿女又無讀過,第一年個gap應該會好大

iamderek 發表於 21-2-10 10:29
如果呢科Math with Finance寫明Further Math is required,(FYI, ICL Computer係Further Mathematics is pr ...

當初都知好難,唔緊要啦 ,不過以我所知咪話有人入咗都係要考MAT嘅,我估都有可能要Further maths , 因為imperial 要考MAT嘅科目唔太多,但個位同學都係考dse, MAT 成績同我女差唔多,但佢係傳統名校

各位新年快樂,身體健康:)終於收到Imperial 和 UCL offers... 下一步就係希望4月回校上堂&考試順順利利入到心儀大學!大家繼續努力加油

王家爸爸    發表於 21-2-18 10:50
giver    發表於 21-2-17 21:34

JN125 發表於 21-2-17 17:52
各位新年快樂,身體健康:)終於收到Imperial 和 UCL offers... 下一步就係希望4月回校上堂&考試:fortunate ...
嘩!   恭喜晒! 呢兩封真係最好嘅新年大利是! 牛年一定順風順水  

JN125 發表於 21-2-17 17:52
各位新年快樂,身體健康:)終於收到Imperial 和 UCL offers... 下一步就係希望4月回校上堂&考試:fortunate ...

其實係一家四口子

etoile 發表於 21-2-10 10:22
考到未必讀到,超級同意!
阿大入到top u又如何,成績一直唔好  。

入到top U 已經是人中之龍, 實力是肯定的。 你囝囝和同學們都是精英之中的精英, 大家都是遇強越強吧!
‹ 上一主題|下一主題