用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 2021/2022 中一申請 第一階段自9月21日開始 ...
樓主: 200904
go

DGS 2021/2022 中一申請 第一階段自9月21日開始   [複製鏈接]

我有交佢份表加自己portfolio, 成个公文袋入起送去。

Yanamami 發表於 20-9-7 15:50
我有交佢份表加自己portfolio, 成个公文袋入起送去。
D cert 都列哂出來, portfolio 仲有咩可以放?

cafeva 發表於 20-9-7 16:38
D cert 都列哂出來, portfolio 仲有咩可以放?

我自己多餘有備無患啫~小四至小六填哂佢要既野,本portfolio係我不嬲整定—本列出校內(学業/体艺)、校外(学業/体艺)既獎項紀錄(證書影印本)……申請边间都係跟住本野抽出黎,規定交幾頁我就縮印幾多頁俾学校。完成-份,順便俾埋佢參考,no harm.

kirstyau 發表於 20-9-7 15:06
認同,升中交表只需要跟住中學申請表要求, 人哋寫可以交乜就乜。
好似GH 真係驗收,多一張都唔收。
...
HYS都會驗,唔符合規矩要抽起。不過女拔唔理,folder放門口紙盒,見到無需要野,可能最多直接掉咗佢,唔會當面難堪。

所以可以發揮創意的。不過,表格始終最重要,儘量填的簡單易明 重點突出。

講到驗表格,就諗起QC
check 的好緊!

b3410 發表於 20-9-7 17:51
HYS都會驗,唔符合規矩要抽起。不過女拔唔理,folder放門口紙盒,見到無需要野,可能最多直接掉咗佢,唔會 ...
無知一問,QC,係咪Quality control?故而把關都嚴啲甘解?

HYS都會驗,唔符合規矩要抽起。不過女拔唔理,folder放門口紙盒,見到無需要野,可能最多直接掉咗佢,唔會 ...
应該唔会隨便掉,入边始終有个人私隐,專登揾人碎紙又費時失事。HTC仲得意,面試完成叠俾番哂你自己搞掂。

b3410    發表於 20-9-7 22:35

medicine 發表於 20-9-7 17:58
無知一問,QC,係咪Quality control?故而把關都嚴啲甘解?

HY GH都好似逐張数~

Yanamami 發表於 20-9-7 18:01
HY GH都好似逐張数~
見多識廣

medicine 發表於 20-9-7 17:58
勁!
咁都俾你諗到

medicine    發表於 20-9-8 00:30

回覆樓主:

有冇人成功開到acc? 個web 似乎未更新

Yanamami 發表於 20-9-7 16:58
我自己多餘有備無患啫~小四至小六填哂佢要既野,本portfolio係我不嬲整定—本列出校內(学業/体艺)、校外( ...

請問如冇運動,仲洗唔洗填運動份表?

raneelau 發表於 20-9-7 23:31
請問如冇運動,仲洗唔洗填運動份表?

無运动咁仲可以填咩?漏空咯~

tanglulu 發表於 20-9-7 23:25
有冇人成功開到acc? 個web 似乎未更新
好似21號開始?

BPS 都係逐份驗
交表都攪左半個鐘

LSYHK 發表於 20-9-8 00:25
BPS 都係逐份驗
交表都攪左半個鐘
可能官校作風。不過驗的仔細也好,第一關篩走出貓家長。 知己知彼,從填表交表已經開始了解學校作風,防止錯配。

maozit 發表於 20-9-7 05:04
填寫 Portfolio Summary 事宜
有關上述 portfolio summary, 想搞清楚以下 Part No 應填寫甚麼年份:
C. 學 ...
多謝各位指教!我又想問: 學校 choir 有參加校際賽有奬,應該填在 part E : music - vocal skills 嗎?
但個table 寫:name of exam, 他們參加的是比賽,不是exam, 放此有點怪。

還是放 part E : outside sch achievement?

另外,囡是游泳校隊, 有出賽及有名次,但又未達到 sports form 的 sample 成績咁勁,咁仲要唔要填張 sports form?

謝謝!

maozit 發表於 20-9-9 02:18
多謝各位指教!我又想問: 學校 choir 有參加校際賽有奬,應該填在 part E : music - vocal skills 嗎?
但 ...
我覺得vocal skill means any vocal training or any vocal  exam , 例如 ABRSM Singing Grade ???
合唱團比賽的獎填 achievement.

sports 如果冇其他,就填落去。

請問exploration based learning 係咩?

Good Luck

回覆 maozit 的帖子

可以唔填,因為哪些要求全部係D1要求,冇呢啲時間,通常係唔會睇。
‹ 上一主題|下一主題