用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 2021/2022 中一申請 第一階段自9月21日開始 ...
樓主: 200904
go

DGS 2021/2022 中一申請 第一階段自9月21日開始   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-9-5 13:52
分班分組試只係確認小學教的深淺或者叫超前而已。應該加上多年來的DSE數據,特別係分班分組試與六年后的DSE ...

DGS嘅分班分組試並非確認小學教深或淺或甚麽超前,坊間部份強校嘅超前教育,似乎亦未必取得任何優勢,所以話水平表現還看分班分組試吧~~~

mcl203 發表於 20-9-5 13:58
DGS嘅分班分組試並非確認小學教深或淺或甚麽超前,坊間部份強校嘅超前教育,似乎亦未必取得任何優勢,所以 ...
意思係僅僅睇分班分組試,實際得來的數據只是那一間小學教得前教得深,即簡單一個詞,“超前教育”。但坊間强校或超前教育未取得大優勢,咪係比對了六年后的DSE,即超前教育有沒“拔苗助長”或真的能夠揾到適應力強或者講學習能力,接受能力,表達能力强(面試)的學生。她們有多年數據,輕易做到這點。

medicine 發表於 20-9-5 14:27
意思係僅僅睇分班分組試,實際得來的數據只是那一間小學教得前教得深,即簡單一個詞,“超前教育”。但坊間 ...

超前教育可能要視乎你對視野角度有幾闊~~~

話說某次技能測試,有一小學學生話我係我小學係最快嘅,以為自己真係好快,但今次嚟呢個測試,原來咁多人係快過我嘅,唔同場合唔同經歷有唔同體會~~~

我所知,DGS係每級都會再評核水平重新分組嘅~~~

mcl203 發表於 20-9-5 14:38

最後一句,每級都會評核,咪係不斷的比對初始數據的可靠性,我始終相信係DSE所佔的比重最大。

medicine 發表於 20-9-5 14:46
最後一句,每級都會評核,咪係不斷的比對初始數據的可靠性,我始終相信係DSE所佔的比重最大。 ...

又咁講,我經常懷疑中學過程或6年後嘅DSE成績同小學學術水平有幾大關係,中學教中學嘅智識,6年間又可以好大變化。反為,各小學水平就係睇學校嘅分班分組試或PS1。超前教育,中一上堂可以瞓覺了~~~

mcl203 發表於 20-9-5 14:52
又咁講,我經常懷疑中學過程或6年後嘅DSE成績同小學學術水平有幾大關係,中學教中學嘅智識,6年間又可以好 ...
同意,六年係可以好大變化。
各人對小學與DSE的比對的觀感自然有不同。

我始終相信概率:即人的智慧或者講大腦對外界的記憶反應,係不相同,隨機以及與遺傳有一定的關聯性。而後天的教育差異包括經濟條件又左右了該能力的正常表現。因而,相信在“相同的條件下”的優勝者。相同的條件下,這個可圈可點:簡單而言就算相同的小學,但不同的家庭因素已有差別,更何妨有左右該進程的補習尼。

講了一堆廢話,係咪太過抽象?

medicine 發表於 20-9-5 15:16
同意,六年係可以好大變化。
各人對小學與DSE的比對的觀感自然有不同。
你個咁勁,有無報DG?

medicine    發表於 20-9-5 18:27

mcl203 發表於 20-9-5 14:38

每級再評核重新分組咪好大壓力?不過都有好處係知道自己大概DSE攞咩!
多唔多人大上落?

cafeva 發表於 20-9-6 10:58
每級再評核重新分組咪好大壓力?不過都有好處係知道自己大概DSE攞咩!
多唔多人大上落?
...

按程度分組啫,似乎,唔少中學都係如此~~~

填寫 Portfolio Summary 事宜
有關上述 portfolio summary, 想搞清楚以下 Part No 應填寫甚麼年份:
C. 學術 academic - 小四至六 (小六後補)
D. 課外活動 / 服務 extra-curricular activities / services - 小五至六 (其實疫情下,小六難有甚麼活動)
E. 表現 (academic / sports / music / instrument skills / others) - 小一至小六 ?or 小四至小六 ?or 最好成績的一年?

請指教!

maozit 發表於 20-9-7 05:04
有關上述 portfolio summary, 想搞清楚以下 Part No 應填寫甚麼年份:
C. 學 ...

E. 我填P4~P6突出表现的

E. 主要都係填小四至小六

其實係要夠勁,唔係要夠多... 當然又多又勁係最理想啦

Yanamami    發表於 20-9-7 10:00

maozit 發表於 20-9-7 05:04
C. 學 ...

E. 小一 至 小六 ~~~

請問作文比賽, 數學比賽果D填邊度好?
另外校隊有獎同無獎又填邊度?

cafeva 發表於 20-9-7 12:14
請問作文比賽, 數學比賽果D填邊度好?
另外校隊有獎同無獎又填邊度?

作文比賽, 數學比賽如是校內的,填在 E -> Academic,
校外比賽填在 E -> Outside School Achievements

校隊身份填在 D, 運校隊 E -> Sports
校隊有獎填在 E -> Outside School Achievements

大概係咁上下......

cafeva    發表於 20-9-7 15:24

B.B.BaBa 發表於 20-9-7 13:19
作文比賽, 數學比賽如是校內的,填在 E -> Academic,
校外比賽填在 E -> Outside School Achievements

佢俾個WORD檔案, 睇怕係預咗叫大家自己加多D欄位去填資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果覺得有幫助可以另加portfolio
便格式不限

interview 發表於 20-9-7 14:26
如果覺得有幫助可以另加portfolio
便格式不限

我覺得最好唔好另加 portfolio,佢整左個 template 出來,都係想方便佢自己睇/比較,你另交一個不同格式的,反而令佢唔方便,可能會有反效果

B.B.BaBa 發表於 20-9-7 14:53
我覺得最好唔好另加 portfolio,佢整左個 template 出來,都係想方便佢自己睇/比較,你另交一個不同格式的 ...

認同,升中交表只需要跟住中學申請表要求, 人哋寫可以交乜就乜。
好似GH 真係驗收,多一張都唔收。

我有交過,因為有d achievement 唔係獎
校長二面時有楂住問
‹ 上一主題|下一主題