用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求指教: 奪命追魂Call : 媽咪,我要玩手機! ...
go

求指教: 奪命追魂Call : 媽咪,我要玩手機!

我認罪--我真係有試過話比小朋友知, 做完什麼功課就可以睇手機15分鐘之類的說話....當初真係無諗過:小朋友會好似追債咁樣,每做完其功課/某個task, 就會打電話比我:「媽咪, 我做完XXX啦,玩得電話未呀?」
媽: 「咁你有無練琴?練完琴就有得睇20分鐘youtube」
囝: 「得! 」
15分鐘後...
囝: 「我練完琴啦! 而家有得睇未?」
媽: 「OK, 記得只有20分鐘!」
廿分鐘後...電話又響
囝: 「我仲有條片想睇, 可以嗎?」
媽: 你沖涼先啦!
....20分鐘, 電話響起...
囝: 我沖完涼啦,而家可以睇手機未?
媽: 食埋茶點先啦!
....30分鐘後電話響起
囝:可以睇電話嗎?....你仲有咩叫我做?係咪做完你就比我睇手機?」
....

medicine    發表於 20-9-3 14:43

頂住,捱到月尾就得救啦⋯⋯

醒目開學勳章 王國長老

小余 發表於 20-9-3 14:12
我認罪--我真係有試過話比小朋友知, 做完什麼功課就可以睇手機15分鐘之類的說話....當初真係無諗過:小朋友 ...
笑到有腹肌

你個帖真係想做置頂文章, 等其他家長知仔女既 "奪命追魂 call " 有幾勁

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-9-3 15:15
笑到有腹肌

你個帖真係想做置頂文章, 等其他家長知仔女既 "奪命追魂 call " 有幾勁
一樣。
又夠嗮傳神

好有 pictures

但你小朋友好乖wo, 聽話做哂野同問準你先玩

小朋友幾大?照你形容佢每天玩手機時間都幾多,不如set 定早午晚各玩一小段時間,上完堂做完功課就睇課外書同玩玩具

回覆樓主:

幾大?如果小朋友有做,又做得好,咁都ok呀。頂到月底就返學了。

回覆樓主:

帶到歡樂比大家都好

回覆樓主:

小朋友係做咗要求嘅嘢,但唔代表做得好,為求達到目的當然快快手求求其。
本意係唔想小朋友愛上3C產品,結果而家係情根深種

回覆樓主: