用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港學校朗誦節以「錄影模式」比賽
樓主: ppmmbb
go

香港學校朗誦節以「錄影模式」比賽

boyboobee 發表於 20-10-22 22:22
大女由K1參加到今年五年級,因為錄影而決定唔參加喇,現場比賽係一次性發揮,錄影係無限次執漏,對一向努力 ...

我個仔又係
佢小二到中二都係好多三甲,一聽到錄影今年都唔玩了。以往參加有獎係bonus,冇都諗住練吓上台經驗,所以今年還是不參加了

我仔年年參加都無獎,佢話無左現場睇D叻人表演,唔參加啦

LeeCC 發表於 20-10-23 10:07
我仔年年參加都無獎,佢話無左現場睇D叻人表演,唔參加啦

呢個都係一個重要原因,参賽除咗實踐自己努力的成果,亦可觀摩其他人的優點和技巧,反正錄影就係工程製作產品,冇可比性。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 20-10-23 11:04
呢個都係一個重要原因,参賽除咗實踐自己努力的成果,亦可觀摩其他人的優點和技巧,反正錄影就係工程製作 ...

但有家長則認為今年錄影安排,增加勝算,所以要參加

也有老師亦鼓勵平時唔肯上台的學生試下錄影比賽,作新嘗試

LeeCC 發表於 20-10-23 16:24
但有家長則認為今年錄影安排,增加勝算,所以要參加

也有老師亦鼓勵平時唔肯上台的學生試下錄影 ...

同意啊,即係有電視劇演員,亦有
舞台劇演員,大家屬於不同舞台。
當個好爸爸

ar_mak 發表於 20-10-23 19:50
照計日本奧運都可以拍片比賽喎,例如體操同跳水。

阿仔提議過體操跳水呢D可以直播比賽

公開比賽更exciting. 寶貴的公開經驗.video類似於寫作或攝影比賽. 實際上可能會花費更多時間來排練也許競爭更激烈. 公開將扮演較小的角色. 因此,更關注準備和理解.